jedzenie
-
Polski ser zdobył złoto w prestiżowym konkursie. Firmę zalewają kolejne zamówienia
"Sernica Dolnośląska" to niewielka manufaktura w mieście Bielawa, w gminie Długołęka. Ich wytwory z dnia na dzień stały się jednymi z najbardziej pożądanych...
-
Sałatka kebab - smak ulubionego fast foodu w lekkiej, zdrowej wersji. Można jeść nawet wieczorem
Taka sałatka to dobry wybór na każdą imprezę. Sprawdzi się też znakomicie jako przekąska dla bliskich na weekend. Posiada budowę warstwową, co sprawia, że ju...
-
Delikatny i kremowy, do tego pożywny, ale lekki. Gulasz z kurczaka na obiad idealny
Ciepły, aromatyczny i sycący. Taki właśnie będzie gulasz z kurczaka, który przygotujesz z pomocą naszego przepisu. Danie to jest idealne na rodzinny obiad,...
-
Przebadali warzywa i owoce z działek ROD. Wykryto ołów, pestycydy, a nawet antybiotyki
Instytut Ochrony Środowiska opublikował wyniki badań przeprowadzonych na warszawskich działkach miejskich. Okazuje się, że warzywa i owoce zawierały m.in....
-
Prażona cebula - chrupiąca i sucha. Lepsza niż w popularnych hot dogach z sieciówki
Domowy przepis na prażoną cebulę jest bardzo prosty. Cebulka wychodzi chrupiąca, złocista i aromatyczna. Można dodać ją do wielu dań, które staną się bardzie...
-
Lepsza niż grochówka. Zupa gulaszowa może stać się twoim jesiennym daniem popisowym
Kiedy za oknem robi się ponuro, a temperatura spada, nic nie rozgrzewa tak, jak miska aromatycznej, gęstej zupy gulasz. To klasyczne danie kuchni...
-
Nie każdy kasztan jest jadalny. Jak odróżnić kasztanowiec od kasztana jadalnego?
Ich nazwy łatwo pomylić, ale to dwa odmienne drzewa. Różni je wszystko - od wyglądu liści po smak owoców. Kasztan jadalny kusi aromatem pieczonych orzechów, ...
-
Odrobina czekolady i... krwi. Twierdzą, że to najlepsza recepta na marnotrawstwo
W Sztokholmie od kilku miesięcy można kupić nietypowy przysmak, który powoli staje się światową ciekawostką. Kiosk Pressbyran PBX oferuje brownie w formie...
-
Czym smarować chleb przed pieczeniem, żeby miał najlepszą skórkę pod słońcem? Pomysł wart miliony
Pięknie błyszczące pieczywo pobudza apetyt, a każdy wie, że aspekt wizualny serwowanych dań ma bardzo istotne znaczenie. Czy wiesz, czym smarować chleb przed...
-
W Polsce otwiera się popularna sieć burgerowni z Berlina. W kilka lat ma przybyć nawet 40 lokali
Do Polski wkracza niemiecka sieć burgerowni Burgermeister. Jest to nie tylko pierwszy lokal marki w naszym kraju, lecz także pierwszy poza granicami Niemiec....
-
Wspominamy przysmaki PRL-u. Zdobędziesz smaczny komplet?
Tak się jadło w czasach PRL-u! W tym quizie kulinarnym sprawdzamy, jak dobrze pamiętacie tamte czasy i ówczesne przysmaki. Dzisiejsza młodzież nie ma...
-
To mięso w gulaszu jest najlepsze. Polacy rzadko je robią i jedzą, bo jest drogie
Gulasz to jedno z tych dań, które mimo upływu czasu nie wychodzą z mody. Jego zapach przypomina nam często czasy dzieciństwa i wspólne, rodzinne obiady. Choć...