Porady
-
Bubble tea. Jak przyrządzić w domu pyszną mrożoną herbatę?
Bubble tea cieszy się coraz większą popularnością. Herbaciany napój z pływającymi w nim kuleczkami oferuje wiele lokali. Taka przyjemność to jednak często spory wydatek. Dlatego podpowiadamy, jak zrobić bubble tea w domu.
-
Jak przyrządzić bałkański burger na polskim grillu? Pljeskavica to specjał, który pokochasz
Pljeskavica nazywana jest bałkańskim burgerem. W odróżnieniu od znanego nam burgera zawiera jednak najwyższej jakości mięso, które z reguły przed grillowaniem długo dojrzewa w marynacie.
-
Ta roślina to królowa ogrodów. Kolorowe, motylowe kwiaty to jej znak rozpoznawczy
Ta roślina jest ceniona od wieków za swoje lecznicze właściwości i charakterystyczny smak. To także atrakcyjna i oryginalna ozdoba działek. Choć okres jej kwitnienia jest krótki, świetnie komponuje się z krajobrazem przydomowych ogródków, dodając im niepowtarzalnego uroku. Odkryj, jak uprawiać lukrecję i wykorzystać jej potencjał.
-
Parapet pełen storczyków. Morze kwiatów możesz uzyskać za darmo. Niezawodny trik mojej mamy
Storczyki niewątpliwie zawładnęły sercami wielu miłośników kwiatów. Można je spotkać nie tylko na parapetach mieszkań prywatnych, ale także w biurach i hotelach. Chcąc cieszyć się sporą kolekcją roślin, wcale nie musisz kupować nowych okazów. Podpowiemy ci, jak samodzielnie rozmnożyć je w domu.
-
Nie musisz jechać nad Bałtyk, aby zjeść najlepszą zupę rybną. Sprawdź ten przepis
Zupa rybna to danie, które ma tyluż zwolenników, co przeciwników. Jednym kojarzy się z wywarem przyrządzanym z rybich głów i ogonów, innym z rozgrzewającym, sycącym i aromatycznym daniem.
-
Przepisy na pancakes. Dzieciaki jedzą je ze smakiem i proszą o więcej. Tak przygotujesz je w mig
Przepisy na pancakes, wbrew pozorom, nie są skomplikowane. Do przygotowania pysznych placuszków będziemy potrzebować prawie tych samych składników, co na naleśniki, ale z lekkimi modyfikacjami. Sprawdź, jak zrobić pancake w tradycyjnej i nieco zdrowszej wersji.
-
Paproć wypuści dziesiątki pędów. Wystarczy poczęstować ją ulubionym naparem Anglików
Choć półki sklepowe na dziale ogrodniczym uginają się od różnorodnych produktów, które mają na celu wspomóc rozrost roślin, znaczna część osób decyduje się na wykorzystywanie domowych mieszanek. W tym artykule zdradzimy jak przygotować odżywczy napój dla paprotki.
-
Wygląda jak brokuł, ale smakuje jak szparagi. Dziwne warzywo hitem na polskim rynku
Coraz więcej osób decyduje się na diety wegetariańskie lub wegańskie. Kiedyś ciężko było to zrozumieć, jednak w dzisiejszych czasach nie ma w tym nic nadzwyczajnego. W ostatnim czasie na rynek warzywny wszedł nowy gracz, który doskonale podsyca smak wielu dań, choć wygląda trochę dziwnie.
-
Placki ziemniaczane z trzech składników - zawsze wychodzą rumiane i chrupiące
Placki ziemniaczane na słono, czy z cukrem? Zanim rozpęta się bitwa o najlepsze dodatki, przedstawiamy przepis na placki, które każdy zje ze smakiem. Także osoby na diecie wegańskiej! Sekretem jest jeden składnik.
-
Jak blanszować grzyby leśne? Zajmie Ci to tylko chwilę, a korzyści jest wiele
Jak blanszować grzyby? Blanszowanie grzybów to proces kulinarny, który polega na krótkotrwałym zanurzeniu grzybów we wrzątku, a następnie w lodowatej wodzie. Jakie korzyści z tego wynikają i dlaczego warto je przeprowadzać?
-
Przepis na sernik z wiaderka na herbatnikach. Idealny na ważne okazje
Ten puszysty sernik z wiaderka zawsze wychodzi doskonale. Korzystając z tego przepisu, podbijemy podniebienia nawet najbardziej wybrednych gości.
-
Sałatka z ciecierzycą to prawdziwa bomba z porządną dawką białka na talerzu
Sałatka z ciecierzycą to zdrowe i sycące danie, w którym znajdziemy całe mnóstwo składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Smakowitą sałatkę z ciecierzycą przygotujesz w zaledwie kilka chwil, a jedna porcja dostarcza bardzo dużą ilość błonnika i białka.
-
Zanim chwycisz za konewkę, sprawdź. Ta plaga papryk dotyka coraz więcej ogródków
Zmianę koloru liści rośliny często utożsamiamy z brakiem wody lub substancji odżywczych w glebie. Niestety, nieodłącznym elementem uprawy są także szkodniki oraz różnego rodzaju choroby grzybicze. Zanim zdecydujesz się na dodatkową pielęgnację, zobacz czy przyczyną żółtych liści nie jest grzyb.
-
Jak często trzeba zmieniać pościel? Po tym czasie staje się wylęgarnią zarazków
Jedną z najmniej ulubionych czynności domowych Polaków jest zmiana pościeli. Pranie i prasowanie poszewek to żmudna robota, przez co wielu z nas robi to zbyt rzadko. To ogromny błąd. Ekspert powiedział, jak często powinniśmy zmieniać pościel. Mało kto tak robi.
-
Jak pozbyć się grzybów z trawnika? Zapomnij o drogiej chemii. Zrób domowy oprysk z trzech składników
Czym zwalczać choroby grzybowe na trawniku? Jeśli nie zaczniesz działać w porę, pleśń i grzyby rozprzestrzenią się po całym ogrodzie w mgnieniu oka. Poznaj przyczynę problemu, a następnie przygotuj domowy oprysk. Jest niezwykle prosty, tani, a przede wszystkim skuteczny.
-
Przepis na ciasto do pizzy. Robię je w mig, a włoski przysmak znika ze stołu jeszcze szybciej
Przepis na ciasto do pizzy nie musi być długi i skomplikowany. Jeśli marzy ci się domowy, szybki obiad rodem z włoskiego południa, wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników. Przygotuj najlepsze ciasto na pizzę i zaskoczy najbliższych wyjątkowym smakiem.
-
Grillujesz i pieczesz w folii aluminiowej? A czy wiesz, którą stroną zawijać potrawy?
Folia aluminiowa ma mnóstwo zastosowań w kuchni. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że strony folii aluminiowej różnią się od siebie i spełniają różne funkcje np. podczas pieczenia i grillowania potraw. Którą stronę wybrać, aby przygotować lepsze dania?
-
Niezwykle puszysty sernik z wiaderka. Cała rodzina będzie się nim zajadać. Najlepiej od razu zrób dwa
Sernik to klasyczne ciasto, które kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Jednak dla tych, którzy chcą uzyskać idealną konsystencję i smak, sernik z wiaderka jest absolutnie najlepszą opcją. Dzięki gotowemu twarogowi sernikowemu, przygotowanie tego wypieku staje się niezwykle proste, a efekty są imponujące. Przedstawiamy kilka prostych i szybkich przepisów.
-
Sąsiad pozazdrości ci tej rośliny. Wygląda egzotycznie i jest bardzo prosta w uprawie
Jeśli szukasz rośliny, która nie wymaga skomplikowanej pielęgnacji, a jednocześnie będzie się wyróżniać na tle innych, postaw na szkarłatkę chińską. Jej kwiaty tworzą piękny pióropusz, z którego rozwijają się drobne owoce. Ogród z taką ozdobą będzie wyglądać spektakularnie.
-
Jakie walizki podróżne nie narażą nas na dodatkowe koszty? W co się spakować, żeby nie przepłacać?
W co możemy się spakować do samolotu, żeby nie dopłacać za bagaż? Walizki dostosowane do wymogów tanich linii lotniczych to dobra inwestycja. Zwłaszcza jeśli lubimy zwiedzać, a nie chcemy przepłacać.
-
Zezwolenie nie będzie ci potrzebne. Te drzewa wytniesz bez składania wniosku w gminie
Decydując się na zmiany w ogrodzie, trzeba pamiętać o zasadach dotyczących ochrony środowiska. Przed wycinką jakiegokolwiek drzewa lub krzewu niezbędne jest wystosowanie odpowiedniego wniosku do gminy. Zobacz, w jakich sytuacjach możesz sobie odpuścić wizytę w urzędzie.
-
Awokado. Jak jeść zielony owoc, żeby nam się nie znudził?
Awokado może dostarczyć nam wielu cennych składników odżywczych. Zielony owoc zawiera kwas foliowy i kwas pantotenowy, a także liczne witaminy - m.in. A, C, E, K i H oraz witaminy z grupy B. Warto go więc włączyć do codziennej diety. Jak jeść awokado? Sposobów jest wiele, oto kilka propozycji.
-
Takie szaszłyki spotkasz tylko w Grecji. Najwięksi smakosze je uwielbiają
Byłeś w Grecji i jadłeś souvlaki? Przepis możesz spróbować odtworzyć na podstawie własnych wspomnień. Możesz jednak skorzystać ze sprawdzonych receptur i sprawdzić, czy to, co wyczarujesz, będzie smakowało tak samo, jak w Grecji.
-
Suppli to sycąca przekąska, którą zjesz w niemal każdej rzymskiej knajpce. Jak ją zrobić?
Suppli to jedno z dań kuchni włoskiej, którego po prostu trzeba spróbować. Serwują je w niemal każdej rzymskiej knajpce. Jak je zrobić? To wcale nie jest takie trudne. Poznaj najlepszy przepis!
-
Jak suszyć grzyby, aby zachować ich niepowtarzalny smak i aromat? Poznaj nasze rady
Jak suszyć grzyby? Suszenie grzybów to jedna z metod konserwacji, która pozwala na zachowanie wyjątkowego smaku i aromatu tych leśnych przysmaków. Dowiedz się, jak suszyć grzyby krok po kroku i jakie korzyści wynikają z suszenia grzybów.
-
Ta roślina wygląda jak wata cukrowa. Posadź ją w ogrodzie, w będzie wyglądać jak z bajki
Różnorodność gatunków roślinności i kwiatów chyba nigdy nie przestanie zaskakiwać. Dym preriowy przywędrował do nas zza oceanu i doskonale odnajduje się w warunkach atmosferycznych starego kontynentu. To najbardziej bajeczna bylina, jaką można spotkać.
-
Kociarzu, uważaj na te rośliny domowe. Mogą zagrażać zdrowiu twojego pupila [PORADNIK]
Trzymanie roślin w domu, w którym mieszka kot nie zawsze jest bezpieczne. Niektóre kwiaty wykazują bowiem niekorzystne działanie dla ich zdrowia, a nawet życia. Warto zatem odpowiednie wcześnie dowiedzieć się, które z nich mogą zaszkodzić pupilowi.
-
Tak pysznego dania, jak w Gruzji jeszcze nigdy nie jadłam. 100 razy lepsze niż pizza
Jadąc do Gruzji, nie sposób nie spróbować tamtejszego specjału, który oczaruje każdego. Przepis na tę potrawę nie jest skomplikowany, zatem można spróbować odtworzyć go we własnej kuchni.
-
Takie gołąbki doceniają najwięksi smakosze świata. Czy Polakom również zasmakują?
Dolmades to potrawa kuchni greckiej, którą można przyrównać do naszych rodzimych gołąbków. Są jednak znacznie mniejsze od gołąbków, które znamy, a to dlatego, że dolmades zawija się w liście winogron.
-
Łosoś z piekarnika. Tak go przyrządza Magda Gessler. Najważniejszy jest sos
Ten przepis to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Pieczony łosoś Magdy Gessler ma w sobie mnóstwo smaku. Jest soczysty i zasmakuje nawet niejadkom. Jak go przyrządzić?