Myślałeś, że pierogi to typowe polskie danie? Czwartkowy kulinarny mocno Cię zaskoczy!

1 / 12

Robi się je z ciasta na pierogi. Najczęściej podawane do czerwonego barszczu.

2 / 12

Małe pierogi pochodzące z kuchni chińskiej, najczęściej są dodawane do zupy.

3 / 12

Hiszpanie podają smażone pierogi, w środku których obecny jest farsz z sera lub warzyw. Czy wiesz jak się nazywają?

4 / 12

Jak nazywają się gruzińskie kołduny z bulionowym nadzieniem?

5 / 12

Z jakiego kraju pochodzą pierożki gyoza?

6 / 12

Ukraińska potrawa narodowa. Są to pierogi o kształcie półksiężyca lub półkola. Są wypełnione ostrym lub słodkim farszem.

7 / 12

Kreplechy, czyli pierogi z wątróbki wołowej to potrawa kuchni:

8 / 12

Małe, kwadratowe pierożki przygotowywane z ciasta makaronowego. Jak nazywają się te włoskie pyszności?

9 / 12

Ziemniaczane pierogi wypełnione powidłami są charakterystyczne dla kuchni:

10 / 12

Podczas wyprawy do jakiego kraju skosztujemy pierogów wykonanych z ciasta francuskiego?

11 / 12

Pierogi z charakterystycznym dla tej kuchni, ostrym nadzieniem, smażone na głębokim oleju to potrawa wywodząca się z:

12 / 12

Z jakiego kraju pochodzą pierogi kornwalijskie?

Poradzisz sobie ze wszystkimi pytaniami?
Copyright © Agora SA