Pomidorówka, kapuśniak czy rosół? A czy znasz też zupy z innych zakątków świata?

1 / 8

Klasyczna zupa pochodząca z kuchni polskiej. Jej podstawą jest kiszona kapusta, a wśród dodatków wyróżniamy ziemniaki, kiełbasę czy boczek.

2 / 8

Zupa ta pochodzi z Maroka. W jej dodatkach znajdziemy m.in. Imbir, cynamon i kurkumę.

3 / 8

Japońska zupa, której podstawą jest bulion i mięso oraz makaron. Dodatkami mogą być wodorosty, jajko czy grzyby.

4 / 8

Tajlandzka zupa o wyrazistym smaku mleczka kokosowego, chilli oraz trawy cytrynowej.

5 / 8

Który z dodatków podaje się do francuskiej zupy cebulowej?

6 / 8

Jedno z dań włoskich, zawiera pomidory, cebulę, bazylię oraz oliwę z oliwek.

7 / 8

Orzeźwiający chłodnik pochodzący z Hiszpanii.

8 / 8

W którym z tych krajów popularna zupa żółwiowa?

Jak dobrze znasz międzynarodową kuchnię?