Koronacja króla Karola III odbędzie się 6 maja. W związku z tym wydarzeniem Pałac Buckingham udostępnił pierwszy oficjalny przepis na obchody Wielkiego Lunchu Koronacyjnego. Na stole pojawi się wyjątkowy placek.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Daniem towarzyszącym koronacji będzie tzw. kisz, czyli placek z kruchego ciasta, wypełniony nadzieniem ze szpinaku, bobu i estragonu oraz sosem na bazie jaj i śmietany. Przepis na to danie wybrali osobiście król Karol oraz jego żona Camilla, a swoją decyzję uzasadnili tym, że jest to prosta potrawa, którą każdy może wykonać we własnym domu. Ponadto placek łatwo modyfikować w zależności od osobistych preferencji żywieniowych. Kisz można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło, dzięki czemu sprawdzi się idealnie podczas Wielkiego Lunchu Koronacyjnego.
W weekend koronacyjny, który przypada na 6-8 maja odbędą się Wielkie Lunche Koronacyjne. Mają one na celu zgromadzenie społeczności oraz uczczenie nowego władcy. Brytyjczycy mają się wtedy spotkać się z sąsiadami, aby uczestniczyć we wspólnym posiłku. Jednym z dań, które z pewnością pojawi się na brytyjskich stołach, będzie kisz. Jak go zrobić?
Składniki na ciasto:
Składniki na farsz:
Aby przygotować ciasto, należy wymieszać mąkę ze smalcem i rozetrzeć w taki sposób, aby powstała mieszanka przypominająca bułkę tartą. Następnie trzeba umieścić składniki w misce, dolać mleka i dokładnie je ugnieść. Po odczekaniu 45 minut można zabrać się za dalszą pracę.