"Danie koronacyjne" Karola III zostało wybrane. Ty też możesz przygotować je w domu [PRZEPIS]

Trwają przygotowania do koronacji króla Karola III oraz królowej Camilli. Jednym z tematów numer jeden jest królewska kuchnia i danie, jakie zostanie podane podczas ceremonii. Royallsi właśnie podzielili się przepisem na obchody Wielkiego Lunchu Koronacyjnego. Jest tak prosty, że każdy może go zrobić.

Koronacja króla Karola III odbędzie się 6 maja. W związku z tym wydarzeniem Pałac Buckingham udostępnił pierwszy oficjalny przepis na obchody Wielkiego Lunchu Koronacyjnego. Na stole pojawi się wyjątkowy placek

Zobacz wideo Król Karol III - najstarszy wstępujący na tron w dziejach Wielkiej Brytanii

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Koronacyjny placek króla Karola III. W pałacu postawiono na kruche ciasto z warzywami

Daniem towarzyszącym koronacji będzie tzw. kisz, czyli placek z kruchego ciasta, wypełniony nadzieniem ze szpinaku, bobu i estragonu oraz sosem na bazie jaj i śmietany. Przepis na to danie wybrali osobiście król Karol oraz jego żona Camilla, a swoją decyzję uzasadnili tym, że jest to prosta potrawa, którą każdy może wykonać we własnym domu. Ponadto placek łatwo modyfikować w zależności od osobistych preferencji żywieniowych. Kisz można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło, dzięki czemu sprawdzi się idealnie podczas Wielkiego Lunchu Koronacyjnego

Czym jest Wielki Lunch Koronacyjny? Rodzina królewska podzieliła się przepisem

W weekend koronacyjny, który przypada na 6-8 maja odbędą się Wielkie Lunche Koronacyjne. Mają one na celu zgromadzenie społeczności oraz uczczenie nowego władcy. Brytyjczycy mają się wtedy spotkać się z sąsiadami, aby uczestniczyć we wspólnym posiłku. Jednym z dań, które z pewnością pojawi się na brytyjskich stołach, będzie kisz. Jak go zrobić? 

Składniki na ciasto

  • 125 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 25 g zimnego masła pokrojonego w kostkę,
  • 25 g smalcu,
  • 2 łyżki mleka.

Składniki na farsz

  • 125 ml mleka,
  • 175 ml śmietany,
  • 2 średnie jajka,
  • 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu,
  • sól i pieprz,
  • 100 g startego sera cheddar,
  • 180 g gotowanego szpinaku, 
  • 60 g ugotowanego bobu lub ziaren soi.

Aby przygotować ciasto, należy wymieszać mąkę ze smalcem i rozetrzeć w taki sposób, aby powstała mieszanka przypominająca bułkę tartą. Następnie trzeba umieścić składniki w misce, dolać mleka i dokładnie je ugnieść. Po odczekaniu 45 minut można zabrać się za dalszą pracę. 

  1. Rozwałkuj ciasto tak, aby powstał okrąg o grubości około 5 mm.
  2. Wyłóż formę ciastem i odstaw na kolejne 30 minut do lodówki.
  3. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  4. Ciast wyłóż papierem do pieczenia, wysyp na nie bób i piecz przez 15 minut.
  5. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160°C.
  6. Ubij razem mleko, śmietanę, jajka, zioła i przyprawy.
  7. Na upieczone ciasto wysyp 1/2 startego sera, posyp posiekanym szpinakiem, bobem oraz ziołami, a następnie zalej sosem.
  8. Dodaj ser i wstaw do piekarnika na około 25 minut.
Więcej o: