Rosną wszędzie, a są niedoceniane przez grzybiarzy. Biją na głowę te sklepowe

Kiedy jest sezon na pieczarki? Zbieranie grzybów co prawda większości z nas kojarzy się z jesiennymi spacerami po lesie, ale miesiące letnie, a w szczególności lipiec, mogą zaskoczyć bogactwem dorodnych okazów. Podczas gdy tradycyjne kurki cieszą się niesłabnącą popularnością wśród grzybiarzy, pieczarki łąkowe często pozostają niezauważone.

Podczas gdy większość z nas wybiera się na grzybobranie jesienią, to w ciepłe letnie miesiące również możemy natknąć się na niezliczone gatunki, które tylko czekają na swoich odkrywców. Jednym z nich jest pieczarka łąkowa. Choć często pojawiają się na łąkach i polach, pozostają poza głównym zainteresowaniem zbieraczy. A szkoda, bo ta niezwykła odmiana kryje w sobie nie tylko wyjątkowy smak, ale i liczne korzyści zdrowotne.

Zobacz wideo Drogie grzyby rosną w centrum miasta! Są jednymi z najsmaczniejszych

Jak wyglądają dzikie pieczarki? Niezwykła alternatywa dla tradycyjnych pieczarek sklepowych

Pieczarki łąkowe to grzyby wyjątkowe w każdym calu. Gatunek ten, rośnie w całej Europie i znany jest na większości kontynentów (z wyjątkiem Antarktydy). Bez problemu znaleźć je można na obrzeżach wszystkich polskich lasów. Posiadają one jadalne, białawe kapelusze, które mogą osiągać średnicę nawet do 10 centymetrów, ciemniejące blaszki, a także solidne, kilkucentymetrowe trzony. Mają także charakterystyczny grzybowy zapach. Co więcej, pieczarki łąkowe mogą poszczycić się rekordową szybkością wzrostu. Intensywne opady deszczu są dla nich sygnałem do błyskawicznego rozwoju - niekiedy wystarczy zaledwie jeden dzień deszczowej pogody, aby zobaczyć, jak z ziemi wyłaniają się pełnowartościowe owocniki.

Czy pieczarki łąkowe są jadalne? Z czym można pomylić pieczarkę łąkową?

Miłośnicy grzybów, którzy odkryli zalety pieczarek łąkowych, często wskazują, że są one znacznie smaczniejsze od hodowanych pieczarek dwuzarodnikowych. Ich mięsista konsystencja i mniejsza ilość wody wydzielanej podczas gotowania sprawiają, że są idealne do różnorodnych przepisów kulinarnych, w tym jako farsz do pierogów. Co więcej, pieczarki łąkowe są bogate w witaminy z grupy B i błonnik, co czyni je nie tylko smacznymi, ale i zdrowymi. Choć są one mniej znane, mogą okazać się prawdziwą kulinarną perłą naszych lasów.

 

Przygoda z grzybobraniem może być fascynująca. Pamiętajmy jednak o podstawowej zasadzie zbierania grzybów - sięgamy tylko po te okazy, co do których jadalności nie mamy żadnych wątpliwości.

Pieczarkę łąkową można łatwo pomylić ze śmiertelnie trującym muchomorem jadowitym. Na szczęście dotyczy to tylko bardzo młodych okazów, które mają jeszcze zamknięte owocniki o białych blaszkach (muchomor jadowity także posiada białe blaszki). W późniejszym stadium rozwoju blaszki pieczarki łąkowej stają się różowe, a później ciemnobrązowe, co ułatwia rozróżnienie tych dwóch grzybów. Ponadto trzon muchomora jadowitego otoczony jest pochwą.

- czytamy na stronie ekologia.pl

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: