Obecnie chyba każdy szuka źródła oszczędności, niezależnie od naszej indywidualnej sytuacji finansowej. Niektórzy twierdzą, że płyta indukcyjna może w tej kwestii pomóc. Z drugiej strony wciąż słyszy się o wysokich cenach prądu, więc być może tradycyjne gotowanie na gazie będzie lepszym wyborem. Najważniejszą radą w tej dyskusji jest prawdopodobnie niepodejmowanie pochopnych decyzji i spokojne przeanalizowanie argumentów, które wbrew pozorom nie ograniczają się tylko do kosztów.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl.
Pierwszą różnicę między płytą gazową a indukcyjną zauważymy bardzo szybko już w sklepie. Pierwszy rodzaj jest zdecydowanie tańszy i zazwyczaj wiąże się z wydatkiem kilkuset złotych. Ceny urządzeń indukcyjnych najczęściej zaczynają się od tysiąca złotych i rosną. Podobnie prąd jest generalnie droższy niż gaz. Wydawać by się mogło więc, że płyta gazowa wygrywa to starcie. Z drugiej strony płyta indukcyjna to niższe straty ciepła i większa wydajność, co oznacza szybsze gotowanie. Do wyboru będziemy mieć też więcej ciekawych funkcji. Na jej niekorzyść natomiast może przemawiać konieczność zakupienia specjalnych naczyń, co znowu zwiększy koszty.
Podobnego porównania obu urządzeń próbował dokonać forbes.pl, który ostatecznie doszedł do wniosku, że pod względem finansowym są one właściwie porównywalne. Przy wyborze należy więc raczej kierować się naszymi preferencjami. Pamiętajmy jednak, że nie chodzi tu tylko o kwestie estetyczne, choć i one mają znaczenie.
Wygląd naszej kuchenki powinien odpowiadać nam pod względem kolorystycznym itp., ale nie zapominajmy też o tym, aby nowy sprzęt tworzył spójną całość z resztą pomieszczenia. Częściowo z tym związana może okazać się kwestia instalacji. Jeśli będzie wymagać ona skomplikowanych prac remontowych, zastanów się, czy jest to tego warte. Często pomijamy także aspekt łatwość czyszczenia, a w kuchni o zabrudzenia przecież nietrudno. Tutaj urządzenia indukcyjne mają jednak przewagę, gdyż dużo łatwiej utrzymać je w czystości. Co prawda czasami można spotkać się z opiniami, że przyrządzane na indukcji potrawy są mniej smaczne niż na ogniu, ale są to bardzo subiektywne odczucia.