Sporządzając listę podstawowego wyposażenia domu lub mieszkania, większość z nas z pewnością umieściłaby na niej lodówkę. Urządzenie to często jest także nazywane jednym z największych "pożeraczy" energii. Ma to w dużej mierze związek ze sposobem jego działania, ale nie można przy tym pomijać sposobu użytkowania. Na co zatem powinniśmy zwracać uwagę?
Analizę zużycia prądu przez lodówkę warto zacząć od tego, na jakiej zasadzie właściwie pracuje ten sprzęt. Choć faktycznie jest połączony do gniazdka przez cały czas, to uruchamia się kilka razy dziennie w celu ochłodzenia swojego wnętrza do pożądanej temperatury. Co ważne, na pobór energii wpływa przede wszystkim klasa energetyczna urządzenia. Jak podkreśla portal optimalenergy, modele energooszczędne mogą zużywać nawet dwa razy mniej prądu niż stare lodówki. Według wyliczeń portalu lodówka energooszczędna o mocy 60 W pracuje przez trzy godziny dziennie, co daje nam zużycie na poziomie 0,18 kWh na dobę. W ciągu miesiąca zsumuje się to do 5,4 kWh, a w ciągu roku do 65,7 kWh. Dla lodówki standardowej o mocy 90 W jako czas pracy przyjęto 4,5 godziny, co przekłada się na zużycie energii na poziomie 0,4 kWh dziennie, 12,15 kWh miesięcznie i 147,83 kWh rocznie. Widzimy więc tu już dużą różnicę, a jeszcze więcej do myślenia daje przełożenie tego na koszty.
Zobacz też: Tyle kosztuje cię miesięcznie praca zdalna. Zużycie prądu przez komputer można jednak łatwo obniżyć
Jak podaje PGE Polska Grupa Energetyczna, dzięki zamrożeniu cen od 1 stycznia do 30 września 2025 roku maksymalna cena prądu dla odbiorców z grupy taryfowej G oraz odbiorców z tzw. taryfą budowlaną wynosi 0,5000 zł/kh (bez akcyzy i podatku VAT) oraz 0,6212 zł/kWh (z VAT i akcyzą). Biorąc pod uwagę tę stawkę, okazuje się, że lodówka energooszczędnościowa kosztuje nas 0,11 zł dziennie, 3,35 zł miesięcznie i 40,81 zł rocznie. W przypadku lodówki standardowej kwoty te wynoszą odpowiednio 0,25 zł, 7,55 zł i 91,83 zł. Jednocześnie należy pamiętać, że na oszczędności w tym przypadku wpływa nie tylko wybór określonego modelu urządzenia.
Ponieważ lodówka "dąży" do tego, aby utrzymać wyznaczoną temperaturę, należy dostosowywać ustawienia do przechowywanej zawartości. Większości produktów wystarczy około 3-5 stopni Celsjusza, a niższa temperatura będzie wiązać się z większym poborem energii. Kolejna ważna wskazówka to ograniczenie otwierania drzwi urządzenia do minimum. Pomocne tu może być odpowiednie ułożenie produktów w jego wnętrzu. Ponadto lodówka powinna być regularnie sprzątana i rozmrażana. Istotne jest również to, aby wstawiane do lodówki potrawy były przestygnięte. Sam sprzęt też nie powinien zresztą stać w bezpośrednim sąsiedztwie źródła ciepła.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.