Rosnące ceny produktów i usług zmuszają coraz więcej osób do poszukiwania oszczędności. Z niektórych wydatków możemy przy tym całkowicie zrezygnować, ale wyłączenie lodówki w większości przypadków jest niemożliwe. Mimo to warto rozważyć wprowadzenie do codziennego życia kilku prostych zmian. Zacznijmy jednak od ustalenia tego, czy lodówka faktycznie zużywa tak dużo prądu.
Choć lodówka jest podłączona do prądu przez cały czas, to energię pobiera tak naprawdę kilka razy dziennie, aby utrzymać odpowiednią temperaturę. Należy przy tym zauważyć, że lodówka energooszczędna może zużywać jej nawet dwa razy mniej. Według wyliczeń portalu optimalenergy takie urządzenie o mocy 60 W pracuje przez trzy godziny dziennie, więc w ciągu doby zużywa 0,18 kWh. Z kolei starszy model o mocy 90 W będzie pracował 4,5 godziny dziennie, co daje nam 0,4 khW na dobę. W skali miesiące jest to odpowiednio 5,4 kWh i 12,15 kWh, a w ciągu roku 65,7 kW lub 147,83 kWh.
PGE Polska Grupa Energetyczna przypomina, że dzięki zamrożeniu cen od 1 stycznia do 30 września 2025 roku maksymalna cena prądu dla odbiorców z grupy taryfowej G oraz odbiorców z tzw. taryfą budowlaną wynosi 0,5000 zł/kWh (bez akcyzy i podatku VAT) oraz 0,6212 zł/kWh (z VAT i akcyzą). Przyjmując taką stawkę, okazuje się, że nasza lodówka może kosztować nas 0,11 zł dziennie, 3,35 zł miesięcznie i 40,81 zł rocznie w przypadku urządzenia energooszczędnego, lub odpowiednio 0,25 zł, 7,55 zł i 91,83 zł, jeśli mamy starszy model urządzenia. Oczywiście nasze rachunki będą uwzględniać dodatkowo koszty dystrybucji. Te różnią się w zależności od dostawcy, ale ostateczne ceny mieszczą się zazwyczaj w przedziale 1,1-1,2 zł/kWh, więc podane ceny będą około dwukrotnie wyższe. Jak możemy zmniejszyć nasze wydatki?
Pierwszym krokiem do zmniejszenia zużycia energii przez lodówkę jest ustawienie w niej określonej temperatury. Portal Energy Saving Trust podaje, że optymalnym przedziałem będzie od 0 do 5 stopni Celsjusza. Niższe wartości nie wpływają na jakość przechowywanego jedzenia, a zwiększają zużycie energii. Wszystkie posiłki powinny wystygnąć przed włożeniem do lodówki, aby urządzenie nie musiało ich dodatkowo chłodzić. Należy przy tym zadbać, aby lodówka nie była przepełniona. Sprzęt ten pracuje najlepiej, gdy jest zapełniony w około 3/4 swojej pojemności. Wówczas zapewniamy odpowiednią cyrkulację zimnego powietrza.
Zobacz też: Gminy rezygnują z worków na śmieci. Nie będzie ich już od 1 lipca
Częstym błędem jest niewłaściwa lokalizacja lodówki. Podczas aranżacji kuchni starajmy się wybrać dla urządzania miejsce, które nie będzie sąsiadować bezpośrednio ze źródłami ciepła. Zalicza się do tego zarówno piekarnik lub grzejnik, jak i nasłonecznione okno. Ponadto z tyłu powinna mieć około 10 cm wolnej przestrzeni. Inne powszechne niedopatrzenie z naszej strony to niedomykanie drzwi lodówki lub zbyt częste jej otwieranie bez potrzeby. Z drugiej strony celowe rozmrażanie i czyszczenie sprzętu jest jak najbardziej wskazane. Szczególną uwagę należy zwracać przy tym na cewki. Ich zaniedbanie może zmniejszyć wydajność pracy urządzenia o 25 proc.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.