Domowy keczup dyniowy to ta pozycja, której nie powinno zabraknąć w spiżarni w okresie zimowym. Sezon na dynię właśnie się rozpoczyna. To najlepszy moment, aby wzbogacić zapasy o znakomity rarytas, który z całą pewnością zaskoczy niejednego smakosza. Keczup z dyni to alternatywa dla klasycznego pomidorowego sosu. Jeżeli lubicie ciekawe i smaczne eksperymenty kulinarne, zdecydowanie warto wypróbować poniższą recepturę. Dyniowy specjał można dodawać praktycznie do wszystkiego, np. do pieczonych ziemniaków, soczystego mięsa czy nawet domowych chipsów. Świetnie będzie pasować również jako dodatek do makaronu. Keczup z dyni jest przepyszny, a przy tym naprawdę zdrowy.
Jak zrobić keczup z dyni i w jaki sposób go przechowywać? Wykonywanie domowej roboty sosów, przetworów, czy też warzywnych keczupów często wymaga od nas sporego zaangażowania. Dlatego zawsze warto zrobić je w większej ilości. Jeżeli będą odpowiednio przygotowane i przechowywane, mogą przetrwać cały zimowy sezon. O ile wcześniej nie wylądują na naszych talerzach. Poniżej zamieszczamy przepis na keczup z dyni.
Przepis na keczup z dyni z zalewą:
Składniki:
Składniki na zalewę:
Wykonanie:
Zobacz też: Czy wszystkie maślaki są jadalne? Od maślaka żółtego do pstrego - poznaj różnice
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!