Carbonara - oryginalny przepis bez śmietany. Istotny szczegół, o którym wielu zapomina
Oryginalny przepis na carbonarę nie zawiera w sobie śmietany. Niestety wielu popełnia ten błąd i przygotowuje danie z tym składnikiem. Oczywiście modyfikacje są naturalną sprawą, ale wówczas nie mówimy już o tradycyjnej włoskiej potrawie. W artykule przedstawiamy kilka wersji, abyście sami mogli wybrać, co zasmakuje Wam najlepiej.
Carbonara z boczkiem - przepis krok po kroku:
Składniki, jakie są nam potrzebne do wykonania to:
- 2 jaja
- kilka ząbków czosnku
- około 200 g makaronu
- 100 g dobrej jakości boczku
- natka pietruszki
- 30 g parmezanu
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Ugotuj makaron. Ważne, aby nie był nadmiernie rozgotowany. Pamiętaj, aby woda była lekko osolona.
- Jajka umyj, sparz wrzątkiem. Wbij do miski i roztrzep.
- Pokrój boczek w kostkę. Podsmaż na delikatnym ogniu.
- Czosnek zetrzyj na tarce. Pietruszkę dokładnie umyj, posiekaj na drobno. Dodaj do mięsa.
- Duś tak przez chwilę. Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj.
- Odstaw z ognia i dodaj połowę sera. Dopraw do smaku pieprzem.
- Polej makaron roztrzepanym jajkiem. Nie może się ono bardzo ściąć, docelowo danie ma mieć kremową konsystencję.
- Carbonarę umieść na talerzu. Posyp serem.
Carbonara ze śmietaną - odchodzimy nieco od kulinarnej tradycji
Carbonara ze śmietaną, tak jak wspominaliśmy, nie jest klasycznym przepisem. Zdaniem niektórych dodatek śmietany sprawia, że makaron jest smaczniejszy. Oceńcie sami, przepis znajdziecie tutaj:
Spaghetti carbonara - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti
- 100 g boczku
- około 5 łyżek startego już parmezanu
- kilka ząbków czosnku
- 150 ml śmietanki kremówki
- połówka cebuli
- 2 żółtka
- sól, pieprz do smaku
- oliwa
Spaghetti carbonara (zdjęcie ilustracyjne) takedahrs/Pixabay
Wykonanie:
- Pokrój boczek na drobno w kostkę.
- Wlej oliwę na patelnie i podgrzej.
- Dodaj pokrojony boczek.
- Posiekaj na drobno cebulę, np. w kostkę. Gdy będzie już delikatnie zeszklona, dodaj czosnek, który wcześniej przeciśniesz przez praskę.
- Ugotuj makaron.
- Żółtka i śmietanę roztrzep na gładką masę.
- Później dodaj parmezan.
- Ugotowany makaron dodaj do boczku i cebuli. Po chwili wyłącz palnik i wlej żółtka, tak aby obkleiły makaron. Wymieszaj wszystko dokładnie. Zmniejsz ogień na najmniejszą wartość i mieszaj. Pilnuj, aby nie zrobiła się jajecznica, ale pamiętaj, że żółtka nie mogą być surowe.
- Na koniec przypraw pieprzem i posyp parmezanem.
Pizza carbonara - sprawdź czy wiesz, jak ją wykonać
Pizza carbonara to kolejne danie, które dosyć często gości na naszych stołach. Serwujemy ją podczas uroczystej kolacji z przyjaciółmi, czy też rodziną. Dodatek aromatycznych przypraw sprawi, że pizza zrobi prawdziwą furorę! Wypróbujcie sami i dajcie znać w komentarzach, czy jej smak, przypadł Wam do gustu.
Składniki, które są potrzebne do jej wykonania to:
- 300 g mąki
- około 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki oliwy
- 4 g suchych drożdży
- bazylia, sól, pieprz
- letnia woda
Składniki na sos:
- 100-150 g cebuli
- 150 ml śmietany kremówki
- 50 ml jogurtu typu grecki
- 1-2 łyżki oliwy
- około 50 g parmezanu
- oregano
- pieprz
- sól
Dodatki do pizzy:
- 125 g szynki suszonej
- 100 g pieczarek
- 125 g mozzarelli
- oregano
- 125 g parmezanu
Wykonanie:
- Przesiej mąkę. Dodaj suche drożdże.
- Dołóż sól, oliwę, letnią wodę, bazylię.
- Zagnieć dokładnie ciasto.
- Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.
- Przepis na sos. Cebule obierz, pokrój w półplasterki i zeszklij na oliwie. Zetrzyj parmezan.
- Całość chwilę smaż.
- Ściągnij z ognia. Dodaj jogurt i śmietanę, jednocześnie mieszając. Dopraw przyprawami. Odstaw do przestudzenia.
- Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć i uformuj koło. Pamiętaj o wykonaniu podwyższonych brzegów tak jak w przypadku pizzy.
- Ciasto posmaruj sosem i posyp startą mozzarellą.
- Ułóż pokrojone dodatki. Dopraw do smaku, posyp serami. Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez kwadrans. Najlepiej piec ją na specjalnym kamieniu do pizzy.
Zobacz też: Włoszka pokazała przepis na carbonarę z cukinią. "Prawdziwy łamacz zasad"