Carbonara, czyli włoskie przysmaki na Twoim stole! Sprawdź, jak zrobić oryginalną carbonarę

Carbonara to włoskie kultowe danie, którym zachwycają się ludzie na całym świecie. Nie ma chyba Włocha, który nie kosztowałby tejże potrawy. Sprawdź, jak łatwo wykonać makaron carbonara. Dodatkowo pokażemy, jak zrobić pizzę w tej wersji.

Carbonara - oryginalny przepis bez śmietany. Istotny szczegół, o którym wielu zapomina

Oryginalny przepis na carbonarę nie zawiera w sobie śmietany. Niestety wielu popełnia ten błąd i przygotowuje danie z tym składnikiem. Oczywiście modyfikacje są naturalną sprawą, ale wówczas nie mówimy już o tradycyjnej włoskiej potrawie. W artykule przedstawiamy kilka wersji, abyście sami mogli wybrać, co zasmakuje Wam najlepiej.

Carbonara z boczkiem - przepis krok po kroku:

Składniki, jakie są nam potrzebne do wykonania to:

  •  2 jaja
  • kilka ząbków czosnku
  • około 200 g makaronu
  • 100 g dobrej jakości boczku
  • natka pietruszki
  • 30 g parmezanu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Ugotuj makaron. Ważne, aby nie był nadmiernie rozgotowany. Pamiętaj, aby woda była lekko osolona.
  2. Jajka umyj, sparz wrzątkiem. Wbij do miski i roztrzep.
  3. Pokrój boczek w kostkę. Podsmaż na delikatnym ogniu.
  4. Czosnek zetrzyj na tarce. Pietruszkę dokładnie umyj, posiekaj na drobno. Dodaj do mięsa.
  5. Duś tak przez chwilę. Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj.
  6. Odstaw z ognia i dodaj połowę sera. Dopraw do smaku pieprzem.
  7. Polej makaron roztrzepanym jajkiem. Nie może się ono bardzo ściąć, docelowo danie ma mieć kremową konsystencję.
  8. Carbonarę umieść na talerzu. Posyp serem.

Carbonara ze śmietaną - odchodzimy nieco od kulinarnej tradycji

Carbonara ze śmietaną, tak jak wspominaliśmy, nie jest klasycznym przepisem. Zdaniem niektórych dodatek śmietany sprawia, że makaron jest smaczniejszy. Oceńcie sami, przepis znajdziecie tutaj:

Spaghetti carbonara - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti 
  • 100 g boczku
  • około 5 łyżek startego już parmezanu
  • kilka ząbków czosnku
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • połówka cebuli
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa

Spaghetti carbonara (zdjęcie ilustracyjne)Spaghetti carbonara (zdjęcie ilustracyjne) takedahrs/Pixabay

Wykonanie:

  1. Pokrój boczek na drobno w kostkę.
  2. Wlej oliwę na patelnie i podgrzej.
  3. Dodaj pokrojony boczek.
  4. Posiekaj na drobno cebulę, np. w kostkę. Gdy będzie już delikatnie zeszklona, dodaj czosnek, który wcześniej przeciśniesz przez praskę.
  5. Ugotuj makaron.
  6. Żółtka i śmietanę roztrzep na gładką masę.
  7. Później dodaj parmezan.
  8. Ugotowany makaron dodaj do boczku i cebuli. Po chwili wyłącz palnik i wlej żółtka, tak aby obkleiły makaron. Wymieszaj wszystko dokładnie. Zmniejsz ogień na najmniejszą wartość i mieszaj. Pilnuj, aby nie zrobiła się jajecznica, ale pamiętaj, że żółtka nie mogą być surowe.
  9. Na koniec przypraw pieprzem i posyp parmezanem.

Pizza carbonara - sprawdź czy wiesz, jak ją wykonać

Pizza carbonara to kolejne danie, które dosyć często gości na naszych stołach. Serwujemy ją podczas uroczystej kolacji z przyjaciółmi, czy też rodziną. Dodatek aromatycznych przypraw sprawi, że pizza zrobi prawdziwą furorę! Wypróbujcie sami i dajcie znać w komentarzach, czy jej smak, przypadł Wam do gustu.

Składniki, które są potrzebne do jej wykonania to:

  • 300 g mąki
  • około 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 g suchych drożdży
  • bazylia, sól, pieprz
  • letnia woda

Składniki na sos:

  • 100-150 g cebuli
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 50 ml jogurtu typu grecki
  • 1-2 łyżki oliwy
  • około 50 g parmezanu
  • oregano
  • pieprz
  • sól

Dodatki do pizzy:

  • 125 g szynki suszonej
  • 100 g pieczarek
  • 125 g mozzarelli
  • oregano
  • 125 g parmezanu

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę. Dodaj suche drożdże.
  2. Dołóż sól, oliwę, letnią wodę, bazylię.
  3. Zagnieć dokładnie ciasto.
  4. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.
  5. Przepis na sos. Cebule obierz, pokrój w półplasterki i zeszklij na oliwie. Zetrzyj parmezan.
  6. Całość chwilę smaż.
  7. Ściągnij z ognia. Dodaj jogurt i śmietanę, jednocześnie mieszając. Dopraw przyprawami. Odstaw do przestudzenia.
  8. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć i uformuj koło. Pamiętaj o wykonaniu podwyższonych brzegów tak jak w przypadku pizzy.
  9. Ciasto posmaruj sosem i posyp startą mozzarellą.
  10. Ułóż pokrojone dodatki. Dopraw do smaku, posyp serami. Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez kwadrans. Najlepiej piec ją na specjalnym kamieniu do pizzy.

Zobacz też: Włoszka pokazała przepis na carbonarę z cukinią. "Prawdziwy łamacz zasad"

Więcej o:
Copyright © Agora SA