Szakszuka, czyli śniadaniowy hit w 2022 roku. Sprawdź koniecznie, jak ją zrobić

Szakszuka to danie, które składa się głównie z jajek i pomidorów. W poprzednim roku potrawa została okrzyknięta kulinarnym śniadaniowym hitem. Nic w tym dziwnego. Przepyszne świeże jajka, soczyste pomidory i garść przypraw, ziół. Czego chcieć więcej?

Pomysł na śniadanie, które można zrobić w kilka chwil? Nic prostszego!

Pomysł na śniadanie, który jest szybki, prosty i mega zdrowy? Każdy z nas szuka takich rozwiązań! Na szczęście mamy dla Was pewną propozycję. Oczywiście mowa o szakszuce. Danie oparte w głównej mierze na kurzych jajkach i pomidorach jest błyskawiczne w wykonaniu, a ponadto naprawdę sycące. Przejdźmy zatem do przepisu na najlepsze śniadanie.

Przepis na szakszukę:

Składniki:

  • 2-3 pomidory
  • połowa łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, kmin rzymski, oregano, bazylia
  • 2-3 jaja
  • bagietka, świeża bazylia

Wykonanie:

  1. Umyć pomidory, sparzyć, obrać ze skórki.
  2. Pozbyć się szypułek. Pokroić w kostkę.
  3. Masło włożyć na patelnię, dodać starty czosnek.
  4. Chwilę poddusić. Później dodać pomidory.
  5. Wymieszać i smażyć.
  6. Wbić jaja, dodać sól. Przykryć i gotować do czasu, aż białka będą ścięte. Odparować wodę.
  7. Podawać z bagietką i bazylią.

Przepisy na śniadanie z jajek z kiełbasą i papryką

Przepisy na śniadanie z jajek są przepyszne i sycące. Jajka dostarczają nam energii na cały dzień. Wystarczy dobrać odpowiednie dodatki i możemy wyczarować mnóstwo wspaniałych potraw. Pomysły na śniadanie z jajek są niezwykle uniwersalne. Poniżej przepis na szakszukę w nieco innej odsłonie.

Co można zjeść na śniadanie? Urozmaiconą szakszukę!

Składniki:

  • kilka ząbków czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2 jaja
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek
  • olej do smażenia
  • 1 laska kiełbasy
  • 1 papryka

Wykonanie:

  1. Pokrój czosnek.
  2. Usmaż na patelni. Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę i paprykę.
  3. Dodaj przyprawy i pomidory w puszce.
  4. Utrzymuj na ogniu, do czasu aż woda wyparuje.
  5. Umyj jajka i następnie wbij je do patelni.
  6. Przykryj i smaż, aż białko się zetnie.
  7. Podawaj z bagietką.

Zobacz też: Tego jeszcze nie było. Sekretny składnik odmieni jajecznicę, a wystarczy zaledwie łyżka. To trik szefów kuchni

Więcej o:
Copyright © Agora SA