Gazpacho to tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej, ale zyskuje sobie coraz więcej fanów na całym świecie, także w Polsce. Przepis na gazpacho nie jest trudny, a przygotowanie tego nietypowego dania zajmuje naprawdę niewiele czasu. Jeśli masz w swojej kuchni blender to zrobienie gazpacho to zaledwie kwestia kilkunastu minut. Dawniej zajmowało to zdecydowanie wiele więcej czasu, a kucharz musiał włożyć sporo siły w przygotowanie gazpacho, ponieważ każdy składnik tłukł ręcznie w dużym moździerzu. Choć gazpacho wywodzi się z Andaluzji, to w Polsce także cieszy się sporą popularnością, zwłaszcza latem kiedy idealnie sprawdza się jako zimna przystawka, dodatek do grilla czy danie główne, ponieważ jak wspomniane było wcześniej gazpacho podaje się na zimno.
Gazpacho z buraków to troszkę niecodzienna odmiana tego dania. Jednak w Polsce chłodnik z buraków jest chyba najbardziej znany. Przedstawiamy przepis na gazpacho z buraków.
Składniki: litr wystudzonego bulionu z kurczaka, 4 średnie buraki, sól i pieprz do smaku, czerwona cebula, garść koperku, 2 ząbki czosnku, 2 obrane ogórki, 1 – 2 łyżki octu winnego
Przygotowanie:
Oryginalny przepis gazpacho opiera się przede wszystkim o dobrej jakości, dojrzałe pomidory, dlatego najlepiej przygotowywać go kiedy w naszym kraju trwa sezon na te warzywa.
Składniki: 5 dużych, dojrzałych pomidorów, sól, pieprz do smaku, mała cebula, kromka suchego chleba obranego ze skórki, pół czerwonej papryki, 1/4 szklanki wody przegotowanej, ogórek, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki octu winnego
Przygotowanie:
Gazpacho na ciepło to niewątpliwie dość dziwny sposób przygotowywania słynnego hiszpańskiego dania, które znane jest głównie z tego, że podawane jest na zimno. Przedstawiamy przepis na gazpacho tostado czyli zupę krem, która w tym wypadku podawana jest tylko i wyłącznie na ciepło.
Składniki: 200 ml oliwy, 4 duże kromki chleba, sok z kwaśnej pomarańczy, 2 ugotowane papryki, łyżeczka papryki słodkiej
Przygotowanie:
Gazpacho z thermomixa to z pewnością duże ułatwienie. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją aby już po kilku minutach cieszyć się smakiem tradycyjnego gazpacho.
Przepis ten bazuje na następujących składnikach:
Do szklanki wrzucamy warzywa, ocet i sól. Ustawiamy program 30 s przy prędkości 5. Dodajemy kostki lodu i ustawiamy program 2 minuty przy prędkości 10. Następnie dodajemy olej, włączamy program "szkło zamknięte" i ustawiamy doładowanie turbo na 1 s. Dodajemy wodę i mieszamy 5 sekund przy prędkości 3. Gotowe gazpacho podajemy z kawałkami tostów i warzywami, których używaliśmy pokrojonymi na małe kawałki.
Zobacz też: Obiad na upalne dni? Mamy kilka propozycji - nie tylko chłodnik [PRZEPISY]