Gazpacho. Hiszpańska zupa podawana na zimno, którą przygotujesz w Thermomixie

Gazpacho to andaluzyjski przysmak, który nie wymaga gotowania i jest podawany na zimno. W skład tej zupy wchodzą surowe warzywa, ocet i oliwa z dodatkiem rozmoczonego chleba. Najbardziej znanym rodzajem gazpacho jest odmiana andaluzyjska, której główny składnik to bardzo dojrzałe i miękkie pomidory. Ponadto cechą zupy jest to, że składniki są wręcz zmielone dlatego z łaciny przyjęta została nazwa "caspo", czyli drobne kawałeczki.

Gazpacho. Przepis na zupę, do której przygotowania wystarczy blender

Gazpacho to tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej, ale zyskuje sobie coraz więcej fanów na całym świecie, także w Polsce. Przepis na gazpacho nie jest trudny, a przygotowanie tego nietypowego dania zajmuje naprawdę niewiele czasu. Jeśli masz w swojej kuchni blender to zrobienie gazpacho to zaledwie kwestia kilkunastu minut. Dawniej zajmowało to zdecydowanie wiele więcej czasu, a kucharz musiał włożyć sporo siły w przygotowanie gazpacho, ponieważ każdy składnik tłukł ręcznie w dużym moździerzu. Choć gazpacho wywodzi się z Andaluzji, to w Polsce także cieszy się sporą popularnością, zwłaszcza latem kiedy idealnie sprawdza się jako zimna przystawka, dodatek do grilla czy danie główne, ponieważ jak wspomniane było wcześniej gazpacho podaje się na zimno.

Gazpacho z buraków – przepis na nieco inny chłodnik

Gazpacho z buraków to troszkę niecodzienna odmiana tego dania. Jednak w Polsce chłodnik z buraków jest chyba najbardziej znany. Przedstawiamy przepis na gazpacho z buraków.

Składniki: litr wystudzonego bulionu z kurczaka, 4 średnie buraki, sól i pieprz do smaku, czerwona cebula, garść koperku, 2 ząbki czosnku, 2 obrane ogórki, 1 – 2 łyżki octu winnego

Przygotowanie:

  1. Obrane i ugotowane buraki miksujemy razem z cebulą, ogórkami i czosnkiem. Dolewamy do nich bulion, dodajemy też pieprz, sól i ocet winny. Całość miksujemy na gładką masę.
  2. Powstałe danie wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Możemy je podawać po dekoracji ogórkiem lub burakami.

Gazpacho. Oryginalny przepis na chłodnik po hiszpańsku

Oryginalny przepis gazpacho opiera się przede wszystkim o dobrej jakości, dojrzałe pomidory, dlatego najlepiej przygotowywać go kiedy w naszym kraju trwa sezon na te warzywa.

Składniki: 5 dużych, dojrzałych pomidorów, sól, pieprz do smaku, mała cebula, kromka suchego chleba obranego ze skórki, pół czerwonej papryki, 1/4 szklanki wody przegotowanej, ogórek, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki octu winnego

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Usuwamy z nich pestki i siekamy na drobną kostkę. Kroimy także w ten sam sposób paprykę, cebulę i ogórka obranego ze skóry. Wkładamy do blendera.
  2. Chleb moczymy w wodzie. Dokładamy go do blendera razem z oliwą z oliwek, drobno posiekanym czosnkiem i octem winnym. Wszystko blendujemy do powstania zupy o gładkiej konsystencji.
  3. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy gazpacho do lodówki na co najmniej 2 godziny. Chłodnik podajemy posypany pokrojonymi w kostkę papryką, pomidorami i ogórkiem oraz polany dużą ilością oliwy z oliwek. Aby gazpacho było odpowiednio zimne możemy dorzucić do niego kostki lodu.

Gazpacho na ciepło. Przepis na Gazpacho Tostado

Gazpacho na ciepło to niewątpliwie dość dziwny sposób przygotowywania słynnego hiszpańskiego dania, które znane jest głównie z tego, że podawane jest na zimno. Przedstawiamy przepis na gazpacho tostado czyli zupę krem, która w tym wypadku podawana jest tylko i wyłącznie na ciepło.

Składniki: 200 ml oliwy, 4 duże kromki chleba, sok z kwaśnej pomarańczy, 2 ugotowane papryki, łyżeczka papryki słodkiej

Przygotowanie: 

  1. Ugotowane papryki blendujemy w blenderze.
  2. Gotujemy litr wody, dodajemy zmiksowane papryki, paprykę suszoną rozprowadzoną w wodzie i oliwę. 
  3. Całość solimy, doprowadzamy do wrzenia, gasimy ogień i dodajemy sok z pomarańczy. 
  4. W tosterze opiekamy kromki chleba aż się zarumienią i układamy je na dnie głębokich talerzy,
  5. Pieczywo zalewamy zupą i czekamy kilka minut aż nią nasiąknie.

Gazpacho: thermomix. Tradycyjne gazpacho zrobisz także w Thermomixie

Gazpacho z thermomixa to z pewnością duże ułatwienie. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją aby już po kilku minutach cieszyć się smakiem tradycyjnego gazpacho.

Przepis ten bazuje na następujących składnikach:

  • 200 g zimnej wody
  • kilogram dojrzałych pomidorów
  • 8 kostek lodu
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka soli
  • 80 g zielonej papryki
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 40 g cebuli
  • 25 g octu
  • 80 g ogórka obranego

Do szklanki wrzucamy warzywa, ocet i sól. Ustawiamy program 30 s przy prędkości 5. Dodajemy kostki lodu i ustawiamy program 2 minuty przy prędkości 10. Następnie dodajemy olej, włączamy program "szkło zamknięte" i ustawiamy doładowanie turbo na 1 s. Dodajemy wodę i mieszamy 5 sekund przy prędkości 3. Gotowe gazpacho podajemy z kawałkami tostów i warzywami, których używaliśmy pokrojonymi na małe kawałki. 

Zobacz też: Obiad na upalne dni? Mamy kilka propozycji - nie tylko chłodnik [PRZEPISY]

Więcej o:
Copyright © Agora SA