Awokado - jak jeść, aby wykorzystać w pełni jego walory? Ciekawe przepisy krok po kroku

Coraz popularniejsze stają się dania z awokado. Jak jeść ten owoc, aby wykorzystać w pełni wszystkie jego walory? Przygotowaliśmy proste i smaczne przepisy dla każdego.

Jak jeść awokado? 

Jak jeść awokado, aby wykorzystać wszystkie jego walory? Awokado to owoc, który daje nam wiele właściwości odżywczych. Ponadto możemy przyrządzić z niego mnóstwo smakowitych dań i przystawek. Awokado ma kremową konsystencję, przez co wykonywanie posiłków jest proste. Co zrobić z awokado? Poniżej prezentujemy kilka dań na bazie tego owocu. Przekonajcie się sami, jakie są proste w przygotowaniu, a przy tym przepyszne.

Guacamole - meksykańska pasta, którą pokochało miliony

Guacamole to pasta wykonywana na bazie awokado. Rozciera się je z odrobiną limonki i soli. Można serwować ją samodzielnie lub pokusić się o dodanie papryki, kolendry, czosnku lub innych składników. Repertuar jest bardzo szeroki. Przejdźmy zatem do przepisu. Oto i on:

Składniki:

  • 2-3 awokado
  • sok z limonki - może być cytryna
  • sól
  • ząbek czosnku
  • odrobina posiekanej papryczki chili
  • 1/2 czerwonej cebuli

Wykonanie:

  1. Owoce dokładnie umyć, przekroić na pół. Pozbyć się pestki, wyciągnąć miąższ.
  2. Umieścić w misce. Dołożyć sok z limonki lub cytryny. Doprawić do smaku.
  3. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  4. Dodać chili i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
  5. Całość dokładnie wymieszać.
  6. Pastę można podawać z ulubionymi dodatkami.

Guacamole znakomicie smakuje z chipsami lub po prostu z chlebem.

Koktajl z awokado - zdrowy pomysł na szybkie śniadanie

Koktajl z awokado to witaminowa bomba! Dodatkowo możemy przygotować go błyskawicznie. Poniżej trzy przepisy, które warto poznać. W sam raz na drugie śniadanie.

Przepis na koktajl z awokado i banana:

Składniki:

  • szklanka mleka roślinnego - np. kokosowego
  • 1 awokado
  • 1 banan
  • cynamon, wanilia, kardamon

Wykonanie:

  1. Awokado umyj. Przekrój na pół. Pozbądź się pestki. Wyciągnij miąższ.
  2. Umyj banana. Obierz go ze skórki. Pokrój.
  3. Włóż wszystkie składniki do blendera.
  4. Wymieszaj dokładnie.
  5. Dopraw do smaku.

Koktajl z awokado, szpinakiem i cytryną:

Składniki:

  • 1 awokado
  • garść świeżego szpinaku
  • sok z cytryny
  • odrobina wody

Zielony koktajl z awokadoZielony koktajl z awokado Fot.: pixabay

Wykonanie:

  1. Awokado przekrój, pozbądź się pestki. Wyciągnij miąższ.
  2. Wrzuć do blendera.
  3. Szpinak dokładnie umyj.
  4. Dodaj do blendera sok cytrynowy i resztę składników. Wymieszaj.
  5. Koktajl gotowy.

Czekoladowy koktajl z awokado:

Składniki:

  • 1 awokado
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • cynamon
  • 1 łyżka miodu
  • 1 banan

Wykonanie:

  1. Przygotuj awokado tak jak wyżej.
  2. Obierz i pokrój banana.
  3. Dodaj pozostałe składniki.
  4. Wymieszaj dokładnie w blenderze.
  5. Posyp obficie cynamonem.

* Proporcje można dostosować według swoich potrzeb.

Pasta z awokado - przepisy na kanapkowe szaleństwo

Pasta z awokado to także dobry pomysł na urozmaicenie codziennych kanapek. Jeżeli znudziły Wam się wędliny i sery wypróbujcie pastę z awokado. Możemy podawać ją także z kiełkami. 

Przepis na pastę z awokado:

  • 1 awokado
  • sól, pieprz
  • czosnek, bazylia, suszone pomidory, papryka słodka i ostra
  • 1 ogórek
  • 1 pomidor
  • 1 papryka

Wykonanie:

  1. Umyj dokładnie warzywa i owoc.
  2. Pokrój je w drobną kostkę.
  3. Awokado przekrój i wybierz miąższ. Możesz rozgnieść je widelcem na masę.
  4. Dodaj pozostałe dodatki. Wymieszaj łyżką.
  5. Turbo witaminowa pasta jest gotowa.
  6. Podawaj z ulubionymi kiełkami.

Zobacz też: Awokado - przepisy na kilka prostych dań z tym składnikiem w roli głównej

Więcej o:
Copyright © Agora SA