Jak jeść awokado?
Jak jeść awokado, aby wykorzystać wszystkie jego walory? Awokado to owoc, który daje nam wiele właściwości odżywczych. Ponadto możemy przyrządzić z niego mnóstwo smakowitych dań i przystawek. Awokado ma kremową konsystencję, przez co wykonywanie posiłków jest proste. Co zrobić z awokado? Poniżej prezentujemy kilka dań na bazie tego owocu. Przekonajcie się sami, jakie są proste w przygotowaniu, a przy tym przepyszne.
Guacamole - meksykańska pasta, którą pokochało miliony
Guacamole to pasta wykonywana na bazie awokado. Rozciera się je z odrobiną limonki i soli. Można serwować ją samodzielnie lub pokusić się o dodanie papryki, kolendry, czosnku lub innych składników. Repertuar jest bardzo szeroki. Przejdźmy zatem do przepisu. Oto i on:
Składniki:
- 2-3 awokado
- sok z limonki - może być cytryna
- sól
- ząbek czosnku
- odrobina posiekanej papryczki chili
- 1/2 czerwonej cebuli
Wykonanie:
- Owoce dokładnie umyć, przekroić na pół. Pozbyć się pestki, wyciągnąć miąższ.
- Umieścić w misce. Dołożyć sok z limonki lub cytryny. Doprawić do smaku.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Dodać chili i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
- Całość dokładnie wymieszać.
- Pastę można podawać z ulubionymi dodatkami.
Guacamole znakomicie smakuje z chipsami lub po prostu z chlebem.
Koktajl z awokado - zdrowy pomysł na szybkie śniadanie
Koktajl z awokado to witaminowa bomba! Dodatkowo możemy przygotować go błyskawicznie. Poniżej trzy przepisy, które warto poznać. W sam raz na drugie śniadanie.
Przepis na koktajl z awokado i banana:
Składniki:
- szklanka mleka roślinnego - np. kokosowego
- 1 awokado
- 1 banan
- cynamon, wanilia, kardamon
Wykonanie:
- Awokado umyj. Przekrój na pół. Pozbądź się pestki. Wyciągnij miąższ.
- Umyj banana. Obierz go ze skórki. Pokrój.
- Włóż wszystkie składniki do blendera.
- Wymieszaj dokładnie.
- Dopraw do smaku.
Koktajl z awokado, szpinakiem i cytryną:
Składniki:
- 1 awokado
- garść świeżego szpinaku
- sok z cytryny
- odrobina wody
Zielony koktajl z awokado Fot.: pixabay
Wykonanie:
- Awokado przekrój, pozbądź się pestki. Wyciągnij miąższ.
- Wrzuć do blendera.
- Szpinak dokładnie umyj.
- Dodaj do blendera sok cytrynowy i resztę składników. Wymieszaj.
- Koktajl gotowy.
Czekoladowy koktajl z awokado:
Składniki:
- 1 awokado
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka kokosowego
- cynamon
- 1 łyżka miodu
- 1 banan
Wykonanie:
- Przygotuj awokado tak jak wyżej.
- Obierz i pokrój banana.
- Dodaj pozostałe składniki.
- Wymieszaj dokładnie w blenderze.
- Posyp obficie cynamonem.
* Proporcje można dostosować według swoich potrzeb.
Pasta z awokado - przepisy na kanapkowe szaleństwo
Pasta z awokado to także dobry pomysł na urozmaicenie codziennych kanapek. Jeżeli znudziły Wam się wędliny i sery wypróbujcie pastę z awokado. Możemy podawać ją także z kiełkami.
Przepis na pastę z awokado:
- 1 awokado
- sól, pieprz
- czosnek, bazylia, suszone pomidory, papryka słodka i ostra
- 1 ogórek
- 1 pomidor
- 1 papryka
Wykonanie:
- Umyj dokładnie warzywa i owoc.
- Pokrój je w drobną kostkę.
- Awokado przekrój i wybierz miąższ. Możesz rozgnieść je widelcem na masę.
- Dodaj pozostałe dodatki. Wymieszaj łyżką.
- Turbo witaminowa pasta jest gotowa.
- Podawaj z ulubionymi kiełkami.
Zobacz też: Awokado - przepisy na kilka prostych dań z tym składnikiem w roli głównej