Sałatka cezar. Idealna jako dodatek do obiadu, ale nie tylko. Jak ją podawać?

Sałatka cezar jest jedną z najbardziej znanych i popularnych sałatek. Nic dziwnego ponieważ jest pyszna i świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu czy kolacji, ale też jako osobna przystawka. Jej podstawowym składnikiem jest sałata rzymska oraz grzanki, ale coraz częściej można ją spotkać w wersji z kurczakiem.

Sałatka na imprezę. Krótki przepis na sałatkę cezar

Sałatka cezar to jedna z prostszych, a zarazem najpopularniejszych sałatek. Słynie z tego, że można ją modyfikować na wiele sposobów trafiając tym samym w gust wielu osób. Sałatka na imprezę nie musi być wyszukana i skomplikowana do przygotowania. Czasami to właśnie prostota jest najlepszym wyborem, dlatego też sałatka cezar świetnie pasuje nie tylko do obiadu, ale też na imprezę. 

Składniki: 50 g drobno startego parmezanu, 2 średnie sałaty rzymskie, 2 łyżki oliwy extra virgin, 0,5 długiej bagietki pszennej, 600 g piersi z kurczaka

na sos: 4 łyżki drobno startego parmezanu, 7 łyżek majonezu, łyżka sosu worcestershire, płaska łyżka ostrej musztardy, 2 łyżki soku z cytryny, ząbek czosnku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki potrzebne na sos mieszamy ze sobą i dokładnie mieszamy.
  2. Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy na spore kawałki o podobnej wielkości, a następnie posypujemy je odrobiną pieprzu.
  3. Patelnie nagrzewamy, wlewamy na nią łyżkę oliwy i podsmażamy mięso na rumiany kolor.
  4. Usmażone mięso kroimy na kawałki na tzw. jeden kęs.
  5. Pół bagietki kroimy na kromki, a następnie w kosteczkę by powstały grzanki, które umieszczamy na patelni i prażymy na palniku o średniej mocy aż się zarumienią.
  6. Sałaty rzymskie obieramy z liści, które płuczemy, otrzepujemy z wody i każdy listek rwiemy na mniejsze kawałki.
  7. Wszystkie kawałki sałaty wkładamy do miski, polewamy je częścią wcześniej zrobionego sosu i mieszamy.
  8. Na wierzch kładziemy kawałki kurczaka i grzanki, sałatkę posypujemy parmezanem i polewamy resztą sosu.

Sałata rzymska: jakie ma właściwości odżywcze?

Sałata rzymska, zwana inaczej długolistną, należy do jednych z najbardziej popularnych gatunków sałat, które możemy znaleźć na półkach w sklepach. To właśnie ona stanowi główny składnik sałatki cezar. Dawniej uprawiano ją głównie do celów leczniczych. Znana była w starożytnym Egipcie, Rzymie oraz Grecji. Jest najstarszą z używanych przez ludzi sałatą. W Polsce pojawiła się w połowie XVI wieku za sprawą królowej Bony. Spożywanie sałaty rzymskiej jest zdrowe, ponieważ:

  • jest lekkostrawna i niskokaloryczna,
  • zawiera dość duże ilości karotenu, który korzystnie wpływa na wzrok i układ odpornościowy,
  • jest bogata w żelazo, magnez, potas, fosfor oraz wapń,
  • stanowi cenne źródło witaminy C oraz witamin PP, B1, B2.

Warto nadmienić, że pęczek liści o wadze 100 g zawiera zaledwie 17 kcal, dlatego też sałata rzymska jest idealna dla osób na diecie.

Sos cezar – bez niego słynna sałatka cezara traci swój wyjątkowy smak

Sos cezar to bez wątpienia dodatek do sałatki cezar, bez którego jej smak nie byłby już taki sam. Sos jest dopełnieniem sałatki. Podstawowym składnikiem, który jest używany do zrobienia sosu jest sos Worcestershire o smaku korzennym, który produkowany jest w angielskim mieście Worcester od lat 30. XIX wieku. Według klasycznej receptury w sosie Worcestershire znajdują się:

  • cebula,
  • czosnek,
  • przyprawy,
  • cukier,
  • ocet słodowy,
  • melasa,
  • ocet spirytusowy,
  • anchois
  • wyciąg z owocu tamaryndowca.

Sałatka z grzankami – przepis na pyszną przekąskę

Sałatka z grzankami to lekka potrawa, która sprawdza się jako dodatek do dania głównego, czy też jako przystawka. Oto krótki przepis na sałatkę z grzankami.

Składniki: 15 dag sera żółtego, 3 łyżki majonezu, przyprawa do sałatek, 2 piersi z kurczaka, kapusta pekińska, grzanki czosnkowe, sól

Przygotowanie: 

  1. Kapustę kroimy i wrzucamy do miski.
  2. Mięso z kurczaka smażymy, kroimy i dodajemy do kapusty.
  3. Dodajemy majonez, starty na grubo żółty ser i grzanki.
  4. Przyprawiamy solą i mieszamy. 

Sałatka z kurczakiem – kaloryczność

Sałatka z kurczakiem to posiłek, który zawsze dobrze się sprawdza. Zaletą tej sałatki jest przede wszystkim to, że szybko i łatwo się ją przygotowuje, a dodatkowo jest smaczna i bez problemu może nam zastąpić obiad. Ile kalorii ma sałatka z kurczaka?

  • 100 g sałatki zawiera 200 kcal
  • 190 g sałatki z kurczakiem to około 380 kcal

Dla porównania kalorie, które znajdują się w sałatce z kurczakiem (190g) można porównać do ilości kalorii, które znajdują się w:

  • 7 jabłkach,
  • 20 łyżeczkach cukru,
  • 3,5 kromkach chleba,
  • 3 szklankach mleka,
  • 4,5 szklankach coli,
  • 3,5 plastrach sera żółtego.

Kalorie w sałatce z kurczakiem pochodzą przede wszystkim z 24% białka, 61% tłuszczy oraz 15% węglowodanów. 

Zobacz też: Sałatka nicejska - lekka propozycja w letnim klimacie. Przepis na sos do sałatki nicejskiej a la Magda Gessler

Więcej o:
Copyright © Agora SA