Knedle, kopytka, pyzy i kluski śląskie. Zaproś do stołu klasykę polskiej kuchni

Knedle to kwintesencja domowego ciepła. Jak przygotować smaki dzieciństwa według rodzinnego przepisu? Sprawdź pyszne propozycje na tradycyjny obiad.

Kopytka i inne przysmaki - jak często można jeść dania mączne? 

Pyzy, kopytka, kluski śląskie, czy knedliki ziemniaczane zajmują wysokie pozycje na liście ulubionych dań Polaków, co przekłada się na dodatkowe kilogramy. Jak często można jeść dania na bazie mąki, aby węglowodany nie zdominowały domowego jadłospisu? Raz na dwa tygodnie i przy założeniu, że połowę talerza zajmie sałatka. 

Kopytka z dodatkiem sera białego 

Ser sprawia, że kopytka zyskują wyjątkowy smak i stają się bardziej puszyste. Poniżej znajdziesz listę składników oraz przepis

Lista składników: 

  • ziemniaki - 800 g,
  • mąka pszenna - 1,5 szklanki, 
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki stołowe,
  • twaróg - 250 g,
  • jajko - 1 sztuka
  • szczypta soli do smaku
Kopytka
Kopytka Pixabay

Przygotowanie: 

  • Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie należy je przestudzić i razem z twarogiem przecisnąć przez praskę. Teraz dodaj jajko, sól oraz mąki.
  • W kolejnym kroku zagnieć ciasto, na zbyt kleistą masę pomoże dodatkowa porcja mąki.
  • Ciasto podziel na trzy części, z każdej uformuj wałek, który następnie należy pokroić na kawałki o długości około 2 cm.
  • Gotowe kopytka wrzuć na wrzątek, gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. 

Kluski śląskie - sprawdzony dodatek 

Zamiast ziemniaków do obiadu można dodać kluski śląskie. Przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a ich uniwersalny smak sprawia, że polubią je także maluchy. 

Lista składników: 

  • Ziemniaki - 1 kg, 
  • Jajko - 1 sztuka, 
  • Mąka ziemniaczana, 
  • Sól 
Kluski śląskie
Kluski śląskie Fot. Kaboompics .com/Pexels

Przygotowanie: 

  • Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie je pougniataj i wystudź.
  • W kolejnym kroku ziemniaki przepuść przez praskę, uklep w misce i odetnij  ¼.
  • Odciętą część rozłóż równomiernie płasko z małym wgłębieniem, które należy wypełnić mąką ziemniaczaną. Teraz dodaj jajko, sól i postaraj się wyrobić gładką masę. 
  • Z masy uformuj kulki i na każdej z nich zrób wgłębienie palcem.
  • Gotuj w wodzie z dodatkiem odrobiny soli oraz oleju do momentu, aż kluski wypłyną na powierzchnię. 

Pyzy, czyli kluski śląskie z nadzieniem 

Pyzy nie są trudne do zrobienia. Przepis na ciasto dostępny jest powyżej, a jak przygotować farsz? Oto sprawdzona receptura:

Lista składników: 

  • ugotowane mięso z kurczaka - 70 dag, 
  • cebula - 1 sztuka, 
  • masło - 2 łyżki,
  • majeranek, 
  • gałka muszkatołowa, 
  • sól i pieprz.

Przygotowanie: 

  • Ugotowane mięso należy przemielić przez maszynkę.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, następnie przesmażyć na maśle.
  • Teraz dodajemy przyprawy i mieszamy.
  • Na przygotowanych z ciasta mini plackach nakładamy farsz i formujemy pyzę.
  • Pyzy wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez około 4 minuty. 

Knedliki ziemniaczane na szybką przekąskę 

Przy knedlikach warto wybrać gatunek ziemniaka z dużą ilości skrobi. Lista składników oraz przepis na knedliki ziemniaczane dostępny jest poniżej. 

Lista składników:

  • ziemniaki - 500 g, 
  • jajko - 1 sztuka,
  • kasza manna - 6 łyżek stołowych, 
  • mąka krupczatka - 6 łyżek, 
  • sól - 2 szczypty 
Knedliki ziemniaczane. Zdjęcie ilustracyjne
Knedliki ziemniaczane. Zdjęcie ilustracyjne pixabay

Przygotowanie: 

  • Ziemniaki ugotuj dzień wcześniej, następnie obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, teraz dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto.
  • Podziel ciasto na dwie części i uformuj z niego wałki o grubości 5 cm i długości 10 cm,
  • Knedle gotujemy przez około 25 minut 

Gnocchi po polsku 

Gnocchi to analogiczne danie do polskich kopytek, można wykorzystać przepis dostępny powyżej i następnie podsmażyć z dodatkiem boczku i cebuli. 

Zobacz też: Tradycyjne pyzy drożdżowe. Pomysł na pyszny obiad z kilku prostych składników. Wyjdą cudownie

Więcej o: