Knedle to kwintesencja domowego ciepła. Jak przygotować smaki dzieciństwa według rodzinnego przepisu? Sprawdź pyszne propozycje na tradycyjny obiad.
4
fot. pixabay/magura727
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Kopytka i inne przysmaki - jak często można jeść dania mączne?
REKLAMA
Pyzy, kopytka, kluski śląskie, czy knedliki ziemniaczane zajmują wysokie pozycje na liście ulubionych dań Polaków, co przekłada się na dodatkowe kilogramy. Jak często można jeść dania na bazie mąki, aby węglowodany nie zdominowały domowego jadłospisu? Raz na dwa tygodnie i przy założeniu, że połowę talerza zajmie sałatka.
Kopytka z dodatkiem sera białego
Ser sprawia, że kopytka zyskują wyjątkowy smak i stają się bardziej puszyste. Poniżej znajdziesz listę składników oraz przepis.
Lista składników:
ziemniaki - 800 g,
mąka pszenna - 1,5 szklanki,
mąka ziemniaczana - 3 łyżki stołowe,
twaróg - 250 g,
jajko - 1 sztuka
szczypta soli do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie należy je przestudzić i razem z twarogiem przecisnąć przez praskę. Teraz dodaj jajko, sól oraz mąki.
W kolejnym kroku zagnieć ciasto, na zbyt kleistą masę pomoże dodatkowa porcja mąki.
Ciasto podziel na trzy części, z każdej uformuj wałek, który następnie należy pokroić na kawałki o długości około 2 cm.
Gotowe kopytka wrzuć na wrzątek, gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
Kluski śląskie - sprawdzony dodatek
Zamiast ziemniaków do obiadu można dodać kluski śląskie. Przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a ich uniwersalny smak sprawia, że polubią je także maluchy.
Lista składników:
Ziemniaki - 1 kg,
Jajko - 1 sztuka,
Mąka ziemniaczana,
Sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie je pougniataj i wystudź.
W kolejnym kroku ziemniaki przepuść przez praskę, uklep w misce i odetnij ¼.
Odciętą część rozłóż równomiernie płasko z małym wgłębieniem, które należy wypełnić mąką ziemniaczaną. Teraz dodaj jajko, sól i postaraj się wyrobić gładką masę.
Z masy uformuj kulki i na każdej z nich zrób wgłębienie palcem.
Gotuj w wodzie z dodatkiem odrobiny soli oraz oleju do momentu, aż kluski wypłyną na powierzchnię.
Pyzy, czyli kluski śląskie z nadzieniem
Pyzy nie są trudne do zrobienia. Przepis na ciasto dostępny jest powyżej, a jak przygotować farsz? Oto sprawdzona receptura:
Lista składników:
ugotowane mięso z kurczaka - 70 dag,
cebula - 1 sztuka,
masło - 2 łyżki,
majeranek,
gałka muszkatołowa,
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Ugotowane mięso należy przemielić przez maszynkę.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, następnie przesmażyć na maśle.
Teraz dodajemy przyprawy i mieszamy.
Na przygotowanych z ciasta mini plackach nakładamy farsz i formujemy pyzę.
Pyzy wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez około 4 minuty.
Knedliki ziemniaczane na szybką przekąskę
Przy knedlikach warto wybrać gatunek ziemniaka z dużą ilości skrobi. Lista składników oraz przepis na knedliki ziemniaczane dostępny jest poniżej.
Lista składników:
ziemniaki - 500 g,
jajko - 1 sztuka,
kasza manna - 6 łyżek stołowych,
mąka krupczatka - 6 łyżek,
sól - 2 szczypty
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj dzień wcześniej, następnie obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, teraz dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto.
Podziel ciasto na dwie części i uformuj z niego wałki o grubości 5 cm i długości 10 cm,