Barszcz ukraiński z ziemniakami przygotowuje się przede wszystkim z buraków, fasoli oraz ziemniaków. Według starych, tradycyjnych przepisów najlepiej smakuje kiedy podawany jest z jajkiem, koperkiem lub sypką kaszą.
Składniki: 2,5 l wywaru z mięsa i warzyw, sól, cukier i pieprz do smaku, 300 g warzyw (kawałek selera, marchew, pietruszka), 2 łyżki posiekanego koperku, 2 średnie buraki, kilka ziarenek ziela angielskiego, 200 g drobnej fasoli białej, 200 g śmietany 30%, 350 g ziemniaków, 500 g świeżych pomidorów
Dodatkowo: posiekany szczypior, sypka kasza, jajko na twardo, zrumieniona cebulka i skwarki ze słoniny lub boczku
Przygotowanie:
Barszcz ukraiński z fasolą mimo że pochodzi z Ukrainy, jest jednym z najbardziej tradycyjnych dań w kuchni polskiej. W Polsce przepis na barszcz ukraiński został delikatnie zmodyfikowany, dlatego też według wielu przepisów do klasycznego barszczu ukraińskiego dodawana jest fasola, dzięki której zupa jest bardziej sycąca. Warto nadmienić, że charakterystyczną cechą barszczu ukraińskiego jest to, że zawiera on czosnek, którego nie dodaje się do żadnego innego rodzaju barszczu.
Barszcz czerwony zdecydowanie kojarzy się przede wszystkim z wigilią i świętami Bożego Narodzenia. Nic w tym dziwnego, ponieważ to jedna z 12 tradycyjnych potraw, które pojawiają się na wigilijnych stołach w polskich domach. Warto jednak pokusić się o częstsze przygotowywanie czerwonego barszczu niż raz w roku, bo zupa ta jest naprawdę pyszna.
Potrawy ukraińskie to połączenie kuchni polskiej, żydowskiej, rosyjskiej, tatarskiej, litewskiej, ormiańskiej oraz mołdawskiej i rumuńskiej. Smak tradycyjnej ukraińskiej kuchni jest bardzo zróżnicowany i urozmaicony, a jednocześnie potrawy są proste i oparte na wędzonych, świeżych i marynowanych składnikach. Najbardziej popularne ukraińskie potrawy:
Zupa buraczkowa, podobnie jak barszcz czerwony, składa się głównie z buraczków. Wydawać by się mogło, że to dwa jednakowe dania jednak okazuje się, że jest jeden szczegół, który odróżnia zupę buraczkową od czerwonego barszczu. Czym różnią się od siebie te dwie zupy? Ważne aby buraki, z których robimy barszcz czerwony były kiszone, ponieważ barszczem nazywamy kwaśną zupę, która powstaje z dodatku zakwasu. W innym przypadku nie będzie to barszcz a zupa buraczkowa. Niby niewielka różnica a jednak.
Zobacz też: Barszcz ukraiński - poznaj przepisy na wyjątkową zupę. Wersja z fasolą i bez