Gofry bez gofrownicy - to jak najbardziej możliwe! Sprawdź jakie to proste

Gofry bez gofrownicy? Da się? Jak najbardziej! Lato, słońce, spacer po miejskim deptaku i unoszący się zapach smakowitych gofrów! Na samą myśl - ślinka cieknie. Zobacz jak łatwo możesz wrócić do tych smaków i to bez gofrownicy.

Jak zrobić gofry bez gofrownicy? Jest na to kilka rozwiązań

Gofry bez gofrownicy? Wydaje się niemożliwe, a jednak! Jak zrobić gofry bez gofrownicy w domu, aby smak i forma były idealne? To naprawdę proste, a co więcej, nie musisz mieć w domu specjalnego sprzętu. Domowe gofry można przyrządzić na wiele sposobów. Oczywiście, smak głównie jest uzależniony od ciasta, ale forma jest także istotna. Gofrowa faktura robi swoje! Poniżej kilka przykładowych metod, które możesz przetestować:

  • Gofry możemy wykonać za pomocą specjalnej patelni. Jej płaszczyzna przypomina gofry.
  • Do wykonania gofrów warto jest wykorzystać patelnie grillową. Co prawda, kształt nie będzie taki sam jak klasyczne gofry, ale powstałe zagłębienia będą idealnie nadawać się do wypełnienia ich smakowitymi dodatkami.
  • Gofry możemy przyrządzić za pomocą gofrowej wkładki. Możemy nabyć ją w sklepach z akcesoriami kuchennymi.
  • Przygotuj gofry w piekarniku na specjalnej blaszce.
  • Wykonaj pyszne gofry bez dbania o kształt.

Jak zrobić gofry bez gofrownicy, czyli gofry z patelni

Jak zrobić gofry bez gofrownicy? Potrzebna będzie specjalna patelnia do gofrów. Przy jej pomocy bez trudu uda Ci się przygotować domowe gofry. Pyszne jak te z najlepszej restauracji.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • odrobina soli,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 300 ml mleka,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • 2 jajka.

Dodatkowo:

  • cukier puder
  • owoce lub inne ulubione dodatki

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę do miski. Dodaj pozostałe suche produkty. Wymieszaj.
  2. Dalej dodaj jajka, olej oraz mleko.
  3. Całość zmiksuj dokładnie na gładką masę.
  4. Olejem natrzyj dokładnie patelnie. Rozgrzej ją. Wlej ciasto i smaż z dwóch stron przez kilka minut, aż uzyskasz brązowy kolor.
  5. Przestudzone gofry posyp cukrem pudrem i owocami.

Gofry z piekarnika - dowiedz się jak je wykonać?

Gofry z piekarnika są równie proste i smaczne, co klasyczna wersja. Ponadto przygotowuje się je niezwykle szybko. Przekonaj się sam, jakie są znakomite w smaku. Gofry można podawać na przykład ze świeżymi truskawkami i bitą śmietaną. Pychota!

Składniki, które są nam potrzebne to między innymi:

  • 100 ml wody,
  • 120 ml oleju,
  • 80 ml mleka,
  • szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2-3 łyżki cukru.

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę.
  2. Wymieszaj wszystkie suche składniki.
  3. Dodaj płynne składniki i wymieszaj, aby powstałą spójna masa (ciasto ma być gęstsze, od tego jakie przygotowujesz na naleśniki).
  4. Przygotuj formę do gofrów.
  5. Nagrzej piekarnik do 180°C. Wstaw formy z ciastem.
  6. Piecz przez około kwadrans. Czas może się nieco różnić w zależności od gęstości ciasta i parametrów piekarnika.
  7. Przestudź. Podawaj z owocami i bitą śmietaną.

Zobacz też: Przepis na gofry, czyli smak lata z zaledwie kilku składników. Wyjdą chrupiące, złociste i smaczne

Więcej o:
Copyright © Agora SA