Chłodnik litewski, ale i inne zupy tego rodzaju, to idealne rozwiązanie na szybką zupę, która sprawdza się zwłaszcza w upalne dni. Przygotowanie ich nie jest czasochłonne ani trudne. Najczęściej podaje się ją poniżej temperatury pokojowej. Zwykle robiona jest z poszatkowanych lub zmiksowanych owoców lub warzyw. Do zupy nie dodaje się wywarów pochodzenia zwierzęcego, czyli z mięsa i ryb, co sprawia, że są lekkie i orzeźwiające - w sam raz na letnie upały.
Jednym z popularnych i bardzo zdrowych przepisów jest chłodnik z botwiny, czyli liści i korzeni młodych buraków. Oba chłodniki przygotowuje się w zasadzie bardzo podobnie. Składniki potrzebne do wykonania to:
Składniki: 2 pęczki botwiny, 500 ml warzywnego wywaru, koperek, 2-3 ogórki gruntowe, pęczek, rzodkiewki, 400 g maślanki, 400 g jogurtu naturalnego, ząbek czosnku, sól, pieprz.
Wykonanie:
Chłodnik z buraków robi się w zasadzie tak samo, jak chłodnik z botwiny z tą różnicą, że tutaj należy z wyprzedzeniem ugotować korzenie buraków, bo muszą być wystudzone. Należy je następnie pokroić lub zetrzeć na tarce, skropić cytryną, wymieszać i dodać do wywaru - oczywiście schłodzone. Poza tym analogicznie dodaje się resztę składników i postępuje dokładnie tak samo. Jeśli więc przegapimy porę roku, gdy liście buraków nadają się na zupę, dalej można zrobić z buraków pyszny chłodnik na upalne dni.
Chłodnik na maślance nieodłącznie kojarzy się z latem i wakacjami. Poza chłodnikiem z buraków, można też śmiało przyrządzić inny, np. pomidorowy. Co będzie potrzebne?
Składniki
Przygotowanie:
Jak widać przygotowanie chłodnika jest bardzo proste. W zasadzie trzeba wybrać ulubione warzywa, zrobić wywar warzywny, który z powodzeniem może być podawany zimny. Następnie wybrać maślankę, jogurt, ale równie dobrze może to być śmietana czy kefir, by doprawić bulion. Można wykonać potrawę całkowicie w wersji wegańskiej poprzez dodanie jogurtu np. sojowego. Zupa podać należy w postaci zmiksowanej jako krem, ale również sprawdzi się z kawałkami warzyw, jak chłodnik litewski. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych. Tak więc jak zrobić chłodnik, to w zasadzie wybór ulubionego zestawu warzyw i dodatków na upalny dzień.
Jest wiele możliwości i przepisów na pyszne zupy na letni czas. Kolejną z nich jest chłodnik ogórkowy.
Składniki: 400 g świeżych ogórków, szczypiorek i koperek, 500 g jogurtu, pęczek rzodkiewki, ząbek czosnku, sól, pieprz.
Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Dodać czosnek i wymieszać, odstawić na kilka minut. Dodać koperek, szczypiorek, pokrojoną drobno rzodkiewkę, sól, pieprz i wymieszać. Dodać jogurt, maślankę, czy inny wybrany produkt. Wymieszać i odstawić do schłodzenia.
Zobacz też: Chłodnik - przepis inny niż wszystkie. Owocowy smak podkręci dodatek imbiru