Chłodnik litewski, czyli jedna z pysznych zup na zimno! Poznaj idealną recepturę

Chłodnik litewski to zupa wprost idealna na letni posiłek. Lekka, orzeźwiająca, a przy tym niskokaloryczna. Już dziś sprawdź czego potrzebujesz do przygotowania chłodniku w swoim domu.

Chłodnik litewski i nie tylko - poznaj zalety chłodników!

Chłodnik litewski, ale i inne zupy tego rodzaju, to idealne rozwiązanie na szybką zupę, która sprawdza się zwłaszcza w upalne dni. Przygotowanie ich nie jest czasochłonne ani trudne. Najczęściej podaje się ją poniżej temperatury pokojowej. Zwykle robiona jest z poszatkowanych lub zmiksowanych owoców lub warzyw. Do zupy nie dodaje się wywarów pochodzenia zwierzęcego, czyli z mięsa i ryb, co sprawia, że są lekkie i orzeźwiające - w sam raz na letnie upały.

Pyszny chłodnik z botwiny, czyli chłodnik litewski

Jednym z popularnych i bardzo zdrowych przepisów jest chłodnik z botwiny, czyli liści i korzeni młodych buraków. Oba chłodniki przygotowuje się w zasadzie bardzo podobnie. Składniki potrzebne do wykonania to:

Składniki: 2 pęczki botwiny, 500 ml warzywnego wywaru, koperek, 2-3 ogórki gruntowe, pęczek, rzodkiewki, 400 g maślanki, 400 g jogurtu naturalnego, ząbek czosnku, sól, pieprz.

Wykonanie:

  1. Przygotować wywar warzywny.
  2. Dokładnie umyć liście i korzenie buraków, a następnie drobno je posiekać (liście i korzenie odłożyć do osobnych misek, bo najpierw należy ugotować korzenie z wywarem warzywnym, a następnie dołożyć liście, które szybciej miękną). Gotuje się je do miękkości, ok. 10 minut korzenie, a następnie dodatkowe 5 minut z liśćmi. Odstawić do przestudzenia.
  3. Pokroić rzodkiew i ogórki w kostkę lub paski. Dodać do ciepłej lub letniej zupy, nie musi być z lodówki.
  4. Następnie dodać jogurt i maślankę lub tylko jedną z tych rzeczy, sól i pieprz do smaku.
  5. Dodać wyciśnięty lub posiekany czosnek, koperek. 
  6. Wymieszać i włożyć do lodówki do schłodzenia. Zupy nie podgrzewać przed podaniem - jeśli nie chce się bardzo zimnej, trzeba wcześniej wyjąć ją, by nabrała temperatury pokojowej.

A jak zrobić chłodnik z buraków czerwonych?

Chłodnik z buraków robi się w zasadzie tak samo, jak chłodnik z botwiny z tą różnicą, że tutaj należy z wyprzedzeniem ugotować korzenie buraków, bo muszą być wystudzone. Należy je następnie pokroić lub zetrzeć na tarce, skropić cytryną, wymieszać i dodać do wywaru - oczywiście schłodzone. Poza tym analogicznie dodaje się resztę składników i postępuje dokładnie tak samo. Jeśli więc przegapimy porę roku, gdy liście buraków nadają się na zupę, dalej można zrobić z buraków pyszny chłodnik na upalne dni.

Chłodnik na maślance? Pomidorowy z pewnością Cię zachwyci!

Chłodnik na maślance nieodłącznie kojarzy się z latem i wakacjami. Poza chłodnikiem z buraków, można też śmiało przyrządzić inny, np. pomidorowy. Co będzie potrzebne?

Składniki

  • 8 szt. średnich pomidorów,
  • 2 papryki,
  • koperek,
  • sól, pieprz, dla osób lubiących ostre potrawy - chili lub ostra papryka,
  • 400 g maślanki,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 1-2 garści prażonych ziaren słonecznika.

Przygotowanie:

  1. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  2. Paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i dołożyć do pomidorów.
  3. Posiekać koperek i dodać.
  4. Jogurt i maślankę wymieszać dokładnie trzepaczką, dodać do warzyw.
  5. Dodać przyprawy i zmiksować. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
  6. Ziarna uprażyć na suchej patelni i posypać nimi zupę przed podaniem.

Jak zrobić chłodnik? O tym warto pamiętać!

Jak widać przygotowanie chłodnika jest bardzo proste. W zasadzie trzeba wybrać ulubione warzywa, zrobić wywar warzywny, który z powodzeniem może być podawany zimny. Następnie wybrać maślankę, jogurt, ale równie dobrze może to być śmietana czy kefir, by doprawić bulion. Można wykonać potrawę całkowicie w wersji wegańskiej poprzez dodanie jogurtu np. sojowego. Zupa podać należy w postaci zmiksowanej jako krem, ale również sprawdzi się z kawałkami warzyw, jak chłodnik litewski. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych. Tak więc jak zrobić chłodnik, to w zasadzie wybór ulubionego zestawu warzyw i dodatków na upalny dzień.

Chłodnik ogórkowy - kolejna pyszna zupa na zimno!

Jest wiele możliwości i przepisów na pyszne zupy na letni czas. Kolejną z nich jest chłodnik ogórkowy.

Składniki: 400 g świeżych ogórków, szczypiorek i koperek, 500 g jogurtu, pęczek rzodkiewki, ząbek czosnku, sól, pieprz.

Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Dodać czosnek i wymieszać, odstawić na kilka minut. Dodać koperek, szczypiorek, pokrojoną drobno rzodkiewkę, sól, pieprz i wymieszać. Dodać jogurt, maślankę, czy inny wybrany produkt. Wymieszać i odstawić do schłodzenia.

Zobacz też: Chłodnik - przepis inny niż wszystkie. Owocowy smak podkręci dodatek imbiru

Więcej o:
Copyright © Agora SA