Jajka są popularnym produktem, który sprawdzi się na pożywne śniadanie. Można je podać w różnej formie, zarówno na miękko, jak i na twardo, jednak czas gotowania stanowi dla wielu osób problem. Sprawdź, jak ugotować jajko na miękko, aby wyszło idealne.
Zainteresował Cię ten artykuł? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zanim zabierzesz się za przyrządzanie śniadania, sprawdź rozmiar jajek, które chcesz zjeść. To właśnie od tego zależy czas gotowania. Niewiele się on różni, ale ma duże znaczenie, jeśli chcemy zjeść idealne jajko na miękko. Wyróżnia się trzy rozmiary:
Zanim włożysz jajka go garnka, poczekaj aż nabiorą temperaturę pokojową. Nie zapomnij również o tym, aby je umyć. Następnie wlej do garnka tyle wody, by pokryła później jajka i wstaw na kuchenkę. Odczekaj, aż woda dojdzie do wrzenia.
Gdy woda zacznie się gotować, włóż jajka go garnka, najlepiej za pomocą łyżki. Uważaj, aby nie rozbiły się i dno. Czas potrzebny do ugotowania jajka na miękko zależy od jego rozmiaru:
Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i odlewu do zlewu trochę wody. Następnie wlej zimną wodę, aby odrodzić jajka i zatrzymać proces gotowania w środku. Tak przyrządzone jajka są gotowe do zjedzenia.
Jajka na twardo będą pysznie smakować na kanapce lub w sałatce majonezowej. Jak je przyrządzić? Różnica jest w temperaturze wody. Jajka należy włożyć do garnka jeszcze, gdy woda jest zimna. Dopiero wtedy doprowadzamy ja do wrzenia. Gdy zacznie się gotować, pilnuj czasu, po którym musisz wyjąc jajka. On również zależy od rozmiaru.
Gdy minie wyznaczony czas, podobnie jak w przypadku jajek na miękko, odlej trochę wody i dolej zimnej. Ugotowane jajka możesz zjeść ze smakiem.