Mięso w święconce nawiązuje do ofiary Baranka Paschalnego, jednak nie musi być to baranina, a np. kiełbasa wieprzowa. Najpopularniejszy wybór Polaków na Wielkanoc, to kiełbasa biała. Jak wybrać najlepszą oraz jak ją odpowiednio przyrządzić? Ten trik kucharek na pewno się przyda.
Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
W sklepach jest dostępnych wiele rodzajów kiełbasy. Kupimy je w dyskontach, ale i sklepach mięsnych, które słyną z rzemieślniczych wyrobów. Wyróżniamy m.in. wołową, wieprzową, parzoną, surową, nietrwałą, średnio rozdrobnioną, silnie rozdrobnioną. Powinniśmy wybierać ją oczywiście według preferencji, jednak warto pamiętać o kilku zasadach. Najważniejszą zasadą kupowania jest czytanie etykiety. Im więcej mięsa w składzie, tym lepiej. Na etykiecie zazwyczaj jest podana ilość mięsa w procentach. Jeśli w składzie pojawi się wypełniacz taki jak soja, skład produktu nie jest wówczas najlepszy. Można zwrócić także uwagę na kolor. Wbrew pozorom nie powinno się wybierać całkowicie białej kiełbasy. O najlepszym składzie mięsa świadczy różowy kolor lub szary.
Aby biała kiełbasa była aromatyczna i zwarta, należy ją odpowiednio przygotować. Jeśli nie chcemy, by popękała, nie należy jej gotować... a sparzyć. Odpowiednie parzenie zapobiegnie pękaniu jej skórki. Wystarczy, że wstawimy wodę, i zanim dojdzie do wrzenia, wyłączymy ogień. W międzyczasie nakłuwamy miejscami, by ciśnienie znalazło ujście, a kiełbasa się nie rozlatywała. Po wyłączeniu z ognia wsadzamy mięso do garnka i przykrywamy na ok. 20-30 minut. Gotowe!