Polska znana i ceniona restauratorka — Magda Gessler, doradza w kwestii przyrządzania wielkanocnego mazurka. Dzięki jednemu, specjalnemu składnikowi jej ciasto wychodzi idealnie kruche. Niektórych może to dziwić, ale efekt końcowy jest zniewalający. Dla takiego smaku warto wypróbować jej niecodzienne wskazówki.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Co roku w święta Wielkiej Nocy pieczemy lub kupujemy mazurka. To ciasto jest nieodłącznym elementem naszych wielkanocnych stołów już od pokoleń. Magda Gessler zdradziła, co robi, aby jej mazurek wielkanocny był wyjątkowo kruchy. Wiele osób to wyznanie wprowadziło w osłupienie, ale efekt końcowy podobno jest przepyszny. Okazuje się, że restauratorka dodaje do niego ugotowane żółtka jajek. Przyznacie, brzmi dziwnie, prawda? Tymczasem dzięki nietypowemu zabiegowi świąteczne ciasto wychodzi niemal idealne i wyjątkowo kruche. Kucharka podała również przepis, według którego co roku piecze mazurka. Wypróbujcie sami.
Aby przyrządzić ciasto według przepisu Magdy Gessler, będziemy potrzebowali takich składników, jak:
Sposób przygotowania jest naprawdę prosty. Na początek wyjmujemy z lodówki masło i umieszczamy razem z cukrem, solą i przesianą mąką w dużym naczyniu lub misce. Jajka gotujemy na twardo i wydłubujemy z nich żółtka, które zgniatamy razem ze składnikami z miski. W razie konieczności wyrabiane ciasto podlewamy co jakiś czas zimną wodą. Na koniec tworzymy z ciasta kulę, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy je i kładziemy na blat posypany mąką. Ciasto wałkujemy tak, by pasowało do formy pieczeniowej. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 20 minut. Mazurek może zostać przyozdobiony lukrem i orzechami. Gotowe!