Jajka na twardo to przysmak wielu osób. Szczególną uwagę zyskują w okresie Wielkanocy. Warto jednak wiedzieć, jak długo można je przechowywać oraz w jaki sposób należy to robić. Podpowiemy też, jak przygotować idealne jajko na twardo.
Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli po świętach zostanie ci kilka jajek na twardo, na pewno zaczniesz się zastanawiać, jak można je odpowiednio przechować. Wiele osób nie wie, jak długo mogą leżeć w lodówce. Poniżej znajdziesz kilka zasad, które rozwieją wszelkie wątpliwości.
Jak długo można przechowywać jajka, zachowując te zasady? Jak podaje portal gotowanie.onet.pl możesz trzymać je w lodówce nawet przez tydzień. Sprawa wygląda jednak nieco inaczej, jeśli jajko znajduje się w sałatce lub innym daniu. Czas przechowywanie jest wtedy krótszy i wynosi maksymalnie cztery dni.
Jeśli lubisz jajka na twardo, ale co jakiś czas zdarza się, że podczas gotowania pękają, sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów.
Jeśli zapamiętasz kilka tych zasad, jajko na twardo zawsze wyjdzie idealnie i nigdy nie pęknie.