Wiemy, ile można przechowywać jajko na twardo. Uważaj, żeby nie przekroczyć tego czasu

Jak wiadomo, na Wielkanoc gotuje się sporo jajek na twardo. Ze względu na ilość przygotowanych dań, niektóre trzeba będzie przechować nieco dłużej. Ile czasu mogą stać w lodówce? Warto poznać tę zasadę, aby nie narazić się na nieprzyjemne niespodzianki.

Jajka na twardo to przysmak wielu osób. Szczególną uwagę zyskują w okresie Wielkanocy. Warto jednak wiedzieć, jak długo można je przechowywać oraz w jaki sposób należy to robić. Podpowiemy też, jak przygotować idealne jajko na twardo. 

Zobacz wideo Triki na szybkie obranie jajka. Znasz je wszystkie?

Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jak długo można przechowywać jajka na twardo? Warto poznać kilka zasad

Jeśli po świętach zostanie ci kilka jajek na twardo, na pewno zaczniesz się zastanawiać, jak można je odpowiednio przechować. Wiele osób nie wie, jak długo mogą leżeć w lodówce. Poniżej znajdziesz kilka zasad, które rozwieją wszelkie wątpliwości.  

  • Przechowuj jajka w lodówce - choć zasada wydaje się oczywista, to podczas świąt można o tym zapomnieć. Pamiętaj, że wysokie temperatury szkodzą jajkom. 
  • Przechowuj jajka w skorupkach - skorupka ochroni jajko przed wysychaniem oraz przedłuży jego trwałość. 
  • Nie trzymaj ich na drzwiczkach - ze względu na częste otwieranie lodówki, temperatury w tym miejscu ulegają sporym wahaniom. Lepiej więc włożyć jajka w głąb lodówki.

Jak długo można przechowywać jajka, zachowując te zasady? Jak podaje portal gotowanie.onet.pl możesz trzymać je w lodówce nawet przez tydzień. Sprawa wygląda jednak nieco inaczej, jeśli jajko znajduje się w sałatce lub innym daniu. Czas przechowywanie jest wtedy krótszy i wynosi maksymalnie cztery dni. 

Jak ugotować jajka, żeby nie popękały? Uważaj na wrzątek

Jeśli lubisz jajka na twardo, ale co jakiś czas zdarza się, że podczas gotowania pękają, sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów.

  • Uważaj na wrzątek - jeśli wrzucisz jajka do gotującej się wody, z wielkim prawdopodobieństwem pękną. Dodaj je do garnka jeszcze zanim podniesie się temperatura cieczy. 
  • Uważaj na zbyt duży płomień - zbyt intensywne gotowanie również może przyczynić się do pękania skorupki. Warto gotować jajka na średnim ogniu. 
  • Gotuj jajka około 8 minut - zbyt długie trzymanie produktu w gotującej się wodzie może sprawić, że jajka będą niesmaczne. Warto więc nie przesadzać z czasem. 

Jeśli zapamiętasz kilka tych zasad, jajko na twardo zawsze wyjdzie idealnie i nigdy nie pęknie. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA