Jajka faszerowane na opak to oryginalne podejście do tradycyjnych potraw wielkanocnych. Inaczej nazywane greckimi robią obecnie furorę na TikToku, a przy odrobinie cierpliwości pojawią się także i na twoim talerzu. Wykonanie dania jest proste i szybkie, a goście z pewnością będą zachwyceni.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jajka po grecku, namaczane w sosie tzatziki to nowe spojrzenie na tradycyjne wielkanocne potrawy, którym podzieliła się na TikToku @tochabrocha. Gotowane na półtwardo i przyprawione wyrazistymi smakami zachwycą każde podniebienie. Wystarczy tylko chwila cierpliwości i kilka niedrogich produktów. Sprawdź, jakich składników potrzebujesz, by przyrządzić to oryginalne danie. Podstawą są oczywiście jajka. Dla mniejszej rodziny wystarczą cztery. Oprócz nich musimy zaopatrzyć się w 200 gramów jogurtu greckiego, ogórka, ząbek czosnku, pół łyżeczki miodu, łyżkę soku z cytryny, łyżkę oliwy oraz 3 łyżki masła. Do doprawienia potrawy potrzebujemy z kolei: łyżeczkę posiekanej papryczki chilli, łyżkę posiekanej mięty, łyżkę posiekanego koperku, pół łyżeczki soli, szczyptę świeżo zmielonego pieprzu oraz pół łyżeczki harissy lub srirachy, ewentualnie łyżeczka suszonych płatków chilli. Na wierzch natomiast układamy rzodkiewki, miętę, rzeżuchę lub posypujemy koperkiem. Zaleca się także użycie przyprawy zaatar, jeśli posiadamy ją w domu.
Aby przyrządzić jajka po grecku, musimy postępować według ustalonych kroków. Przede wszystkim najpierw robimy tzatziki. W tym celu ścieramy ogórka na tarce o grubych oczkach, doprawiamy solą i odciskamy z niego sok. Następnie przekładamy całość do miski, dodajemy jogurt naturalny, czosnek, miód, przyprawy oraz sok z cytryny, polewając oliwą. Zawartość naczynia dokładnie mieszamy. W międzyczasie zajmujemy się przyrządzeniem jajek. Gotujemy je na półtwardo, wkładając do wrzącej wody na 6 minut. Po tym czasie zalewamy jaja zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia, a na koniec dokładnie obieramy i kroimy je na połówki. Teraz zajmujemy się polewą. W rondelku topimy masło z ostrą przyprawą. Może to być harissa, sriracha lub chilli. Na ozdobnym talerzyku układamy sos tzatziki i polewamy go roztopionym masłem. Kładziemy połówki jajek i dekorujemy całość rzodkiewkami i ziołami. Gotowe!