Ciasto biszkoptowe - przepis, który zawsze wychodzi. Babcina receptura na biszkopt z owocami

Ciasto biszkoptowe z dodatkiem jabłek jest dobre na każdą okazję. Proste, błyskawiczne i mega puszyste! Czego chcieć więcej? Przepis na to fantastyczne ciasto znajdziesz w artykule. Biszkopt można podawać także z innymi owocami sezonowymi.

Ciasto biszkoptowe z jabłkami - sprawdź, jak zrobić biszkopt z dodatkiem jabłek

Ciasto biszkoptowe z jabłkami jest dobre na wiele okazji. Każdy z nas chociaż raz w życiu miał sytuację, w której musiał przyjąć niespodziewanych gości. Szybkie sprzątanie, zagotowanie wody na kawę... ale co z ciastem? Właśnie wtedy zaczyna się kłopot. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzi się błyskawiczny biszkopt z dodatkiem owoców. Jak go zrobić? Przepis na ekspresowe ciasto biszkoptowe z jabłkami znajdziecie poniżej.

Interesują Cię przepisy na biszkopt dla początkujących? Oto jeden z nich:

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • cukier puder do posypania
  • 4 łyżki oleju
  • 5-6 jabłek sporej wielkości
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek

Jak zrobić biszkopt z jabłkami? Oto przepis:

  1. Mąkę przesiej.
  2. Połącz z proszkiem do pieczenia.
  3. Wymieszaj.
  4. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Jeżeli piana nie chce się ubić, możesz dodać odrobinę soli lub soku z cytryny.
  5. Później dodawaj stopniowo żółtka, jednocześnie pamiętając o ubijaniu.
  6. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  7. Owoce dokładnie umyj, obierz ze skórki. Pokrój na małe kawałki.
  8. Tak przygotowaną masę wlej do formy. Dodaj do niej owoce.
  9. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  10. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

Cake pops - ciastka na patyczku

Cake pops to jedne z najpopularniejszych przepisów ostatnich miesięcy. Cake popsy to nic innego jak ciasteczkowe ''lizaki'' na patyku, maczane w specjalnym sosie. Przepis na tego typu ciasteczka znajdziesz poniżej:

Składniki na 20 sztuk cake pops:

  • 400 g suchego ciasta biszkoptowego
  • 120 g serka mascarpone
  • 80-100 g kremu czekoladowego
  • około 200-250 g rozpuszczonej czekolady - do obtoczenia ciasteczek
  • 1 łyżka oleju
  • opcjonalnie kolorowa posypka

Wykonanie:

  1. Wykonaj krem. Połącz krem czekoladowy z serkiem mascarpone.
  2. Pokrusz ciasto. Połącz je z kremem. Utwórz kulki. Następnie zawiń je w folię spożywczą.
  3. Włóż kulki do zamrażalnika, aby je schłodzić.
  4. Rozpuść czekoladę. Przyszykuj specjalne patyczki. Wyciągnij kulki. Włóż w kulki patyczki. Schłódź ponownie w zamrażalniku. Zanurz je w czekoladzie. Posyp posypką.
  5. Tak przygotowane cake popsy - ułóż na blaszce. Wsadź do zamrażalnika na 10 - 15 minut.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Biszkopt czekoladowy z wiśnią - rolada biszkoptowa krok po kroku

Biszkopt czekoladowy w kształcie rolady to prawdziwy majstersztyk. Rolada biszkoptowa to znakomity dodatek do kawy czy herbaty nie tylko podczas świąt, sprawdzi się także jako deser na zwykły podwieczorek. Wykonanie rolady nie jest tak trudne jak się może wydawać. Przekonajcie się o tym sami. Sprawdzoną recepturę babci na roladę biszkoptową znajdziecie poniżej.

Składniki na ciasto:

  • 5 jaj
  • 9 dag cukru białego
  • 5 dag mąki
  • 4 dag kakao
  • około łyżki oleju

Składniki na nadzienie:

  • 20 dag wiśni
  • 50 ml spirytusu
  • pół litra śmietany kremówki

Składniki na polewę:

  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • łyżka masła

Wykonanie:

  1. Oddziel żółtka od białek. Ubij pianę na sztywno.
  2. Dodaj stopniowo cukier. Wymieszaj. Dodawaj stopniowo żółtka.
  3. Przesiej mąkę, dołóż kakao. Na końcu wlej olej. Wymieszaj.
  4. Ciasto umieść na blasze, którą wcześniej wyłożyłeś papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut.
  5. Po upieczeniu wystudź.
  6. Pozbądź się papieru.
  7. Owoce zalej spirytusem i odstaw je na kilka godzin.
  8. Ubij porządnie śmietanę. Posmaruj nią biszkopt. Dodaj odsączone wiśnie. Zroluj biszkopt i zawiń go w folię.
  9. Włóż do lodówki na kilka godzin.
  10. Rozgrzej połowę ilości czekolady i rozsmaruj ją na papierze. Odstaw ją do stężenia. Usuń papier i pokrusz czekoladę. Resztę czekolady rozpuść z masłem.
  11. Usuń folię z rolady.
  12. Posmaruj polewą roladę biszkoptową i posyp pokruszoną czekoladą.

Zobacz też: Tego ciasta nie pobije żadne inne. Pamiętam, jak robiła je moja ciocia. Mogłabym zjeść całą blachę na raz

Więcej o:
Copyright © Agora SA