Chleb bezglutenowy to doskonała opcja dla tych, którzy nie tolerują glutenu. Jednak jak się okazuje, grono miłośników pieczywa bezglutenowego rośnie z każdym rokiem. W artykule przedstawiamy cztery przepisy na chleb bezglutenowy.
3
pixabay
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Chleb bezglutenowy - przepis ze słonecznikiem
Przepis na chleb bezglutenowy z dodatkiem słonecznika i sezamu nie jest trudny. Przysmak ten sprawdzi się znakomicie na zdrowy początek dnia. Chlebek jest prosty w wykonaniu, a super dodatki nadadzą mu jeszcze więcej wyjątkowych walorów. Ważne jest, aby postawić na dobrej jakości mąki bezglutenowe. Przejdźmy zatem do wykonania:
REKLAMA
Składniki:
pół kilograma mąki bezglutenowej
około 3-4 łyżek siemienia
3 łyżki słonecznika
1-2 łyżki sezamu
1 łyżka pestek dyniowych
3/4 łyżki soli
1,5 łyżki cukru
25 g świeżych drożdży
550 ml ciepłej wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki włóż do dużego naczynia. Wymieszaj. Przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby ciasto powiększyło swoją objętość.
Później wymieszaj ponownie ciasto.
Przygotuj keksówkę.
Tak przygotowane ciasto przełóż do formy.
Przykryj ściereczką kuchenną.
Pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut.
Piecz przez godzinę w temperaturze 230 stopni.
Po upieczeniu ostudź na kratce.
Chleb kukurydziany - prosty przepis dla początkujących
Chleb kukurydziany to ciekawa alternatywa domowego pieczywa. Wersja kukurydziana ma nie tylko charakterystyczny smak, ale i słoneczny żółty kolor. W sam raz na wystrzałowe, kolorowe kanapki dla małych smakoszy, którzy na początku ''zjadają potrawy oczami''. Przepis na kukurydziany chlebek znajdziecie tutaj:
Składniki:
300 g mąki kukurydzianej
odrobina soli
odrobina cukru
1,5 szklanki mleka
2 opakowania suchych drożdży
1 jajko kurze
Wykonanie:
Podgrzej mleko.
Umieść wszystkie suche składniki w misce.
Wymieszaj je ze sobą.
Dodaj ciepłe mleko i jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Przygotuj keksówkę.
Masę ciasta wlej do formy. Przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce.
Później rozgrzej piekarnik do 200 stopni i rozpocznij pieczenie. Chleb piecz przez 35 minut.
*Uwaga gorący chleb jest łamliwy.
Zobacz wideo Chlebek dyniowy. Prosty, szybki, a w smaku... Poezja!
Chleb gryczany na zakwasie - w sam raz dla jelit
Chleb gryczany na zakwasie bezglutenowym to doskonały rodzaj chleba pod wieloma względami. Szczególnie wtedy, gdy zmagamy się z problemami zdrowotnymi. Żyjemy w czasach, w których plagą stają się choroby metaboliczne. Co za tym idzie? Mnóstwo osób nie toleruje pewnych składników. Dlatego też są oni zmuszeni do tego, aby modyfikować swoją dietę. Chleb na zakwasie bezglutenowym będzie znakomitym wsparciem dla jelit.
Przepis na chleb gryczany:
Składniki:
pół kilograma mąki gryczanej
60 g chia
60 g siemienia lnianego - ważne, aby był zmielony
60 g babki płesznik
100 ml zakwasu bezglutenowego
300 ml wody
1 łyżka miodu
odrobina soli
1 niepełna łyżeczka cukru
Wykonanie:
Zmiel wszystkie nasiona.
Połącz je w misce z mąką gryczaną, solą oraz cukrem.
Dodaj zakwas. Dolej wodę. Porządnie wyrób.
Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na osiem godzin.
Potem wysmaruj formę olejem, oprósz delikatnie mąką bezglutenową. Przełóż ciasto.
Wyrównaj delikatnie wierzch.
Odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na godzinę.
Nagrzej piekarnik do 240 stopni. Później zmniejsz temperaturę do 170 i piecz chleb przez niepełną godzinę.
Chlebek bananowy bez glutenu - słodki śniadaniowy przysmak
Chlebek bananowy bez glutenu z dodatkiem czekolady to dobra alternatywa na małe słodkie co nieco. Przepis jest prosty i z pewnością poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby.
Przepis na chlebek bananowy:
Składniki:
70 ml oleju roślinnego
3 - 4 banany
szklanka mleka
szklanka mąki bezglutenowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 g cukru
100 g czekolady
orzechy, migdały
Wykonanie:
Przygotuj keksówkę.
Wymieszaj suche składniki. Oprócz czekolady i orzechów.
Dodaj mleko i olej. Banany zmiksuj na mus.
Dodaj pozostałe dodatki.
Odstaw masę na kilka minut.
Przełóż do formy. Rozgrzej piekarnik i piecz w temperaturze 180 stopni przez godzinę.