Chleb bezglutenowy - przepisy dla celiakowców i nie tylko. 4 top przepisy, które podbiły internet!

Chleb bezglutenowy to doskonała opcja dla tych, którzy nie tolerują glutenu. Jednak jak się okazuje, grono miłośników pieczywa bezglutenowego rośnie z każdym rokiem. W artykule przedstawiamy cztery przepisy na chleb bezglutenowy.

Chleb bezglutenowy - przepis ze słonecznikiem

Przepis na chleb bezglutenowy z dodatkiem słonecznika i sezamu nie jest trudny. Przysmak ten sprawdzi się znakomicie na zdrowy początek dnia. Chlebek jest prosty w wykonaniu, a super dodatki nadadzą mu jeszcze więcej wyjątkowych walorów. Ważne jest, aby postawić na dobrej jakości mąki bezglutenowe. Przejdźmy zatem do wykonania:

Składniki:

  • pół kilograma mąki bezglutenowej
  • około 3-4 łyżek siemienia
  • 3 łyżki słonecznika
  • 1-2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka pestek dyniowych
  • 3/4 łyżki soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 550 ml ciepłej wody
chleb bezglutenowy
chleb bezglutenowy Wersual Click/unsplash.com

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki włóż do dużego naczynia. Wymieszaj. Przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby ciasto powiększyło swoją objętość.
  2. Później wymieszaj ponownie ciasto.
  3. Przygotuj keksówkę.
  4. Tak przygotowane ciasto przełóż do formy.
  5. Przykryj ściereczką kuchenną.
  6. Pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  7. Piecz przez godzinę w temperaturze 230 stopni.
  8. Po upieczeniu ostudź na kratce.

Chleb kukurydziany - prosty przepis dla początkujących

Chleb kukurydziany to ciekawa alternatywa domowego pieczywa. Wersja kukurydziana ma nie tylko charakterystyczny smak, ale i słoneczny żółty kolor. W sam raz na wystrzałowe, kolorowe kanapki dla małych smakoszy, którzy na początku ''zjadają potrawy oczami''. Przepis na kukurydziany chlebek znajdziecie tutaj:

Składniki:

  • 300 g mąki kukurydzianej
  • odrobina soli
  • odrobina cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 opakowania suchych drożdży
  • 1 jajko kurze

Wykonanie:

  1. Podgrzej mleko.
  2. Umieść wszystkie suche składniki w misce.
  3. Wymieszaj je ze sobą.
  4. Dodaj ciepłe mleko i jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Przygotuj keksówkę.
  6. Masę ciasta wlej do formy. Przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce.
  7. Później rozgrzej piekarnik do 200 stopni i rozpocznij pieczenie. Chleb piecz przez 35 minut.

*Uwaga gorący chleb jest łamliwy.

Zobacz wideo Chlebek dyniowy. Prosty, szybki, a w smaku... Poezja!

Chleb gryczany na zakwasie - w sam raz dla jelit

Chleb gryczany na zakwasie bezglutenowym to doskonały rodzaj chleba pod wieloma względami. Szczególnie wtedy, gdy zmagamy się z problemami zdrowotnymi. Żyjemy w czasach, w których plagą stają się choroby metaboliczne. Co za tym idzie? Mnóstwo osób nie toleruje pewnych składników. Dlatego też są oni zmuszeni do tego, aby modyfikować swoją dietę. Chleb na zakwasie bezglutenowym będzie znakomitym wsparciem dla jelit.

Przepis na chleb gryczany:

Składniki:

  • pół kilograma mąki gryczanej
  • 60 g chia
  • 60 g siemienia lnianego - ważne, aby był zmielony
  • 60 g babki płesznik
  • 100 ml zakwasu bezglutenowego
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka miodu
  • odrobina soli
  • 1 niepełna łyżeczka cukru
Chleb gryczany. Zdjęcie ilustracyjne
Chleb gryczany. Zdjęcie ilustracyjne pixabay

Wykonanie:

  1. Zmiel wszystkie nasiona.
  2. Połącz je w misce z mąką gryczaną, solą oraz cukrem.
  3. Dodaj zakwas. Dolej wodę. Porządnie wyrób.
  4. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na osiem godzin.
  5. Potem wysmaruj formę olejem, oprósz delikatnie mąką bezglutenową. Przełóż ciasto.
  6. Wyrównaj delikatnie wierzch.
  7. Odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na godzinę.
  8. Nagrzej piekarnik do 240 stopni. Później zmniejsz temperaturę do 170 i piecz chleb przez niepełną godzinę.
  9. Chleb wystudź na kratce.

Chlebek bananowy bez glutenu - słodki śniadaniowy przysmak

Chlebek bananowy bez glutenu z dodatkiem czekolady to dobra alternatywa na małe słodkie co nieco. Przepis jest prosty i z pewnością poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby.

Przepis na chlebek bananowy:

Składniki:

  • 70 ml oleju roślinnego
  • 3 - 4 banany
  • szklanka mleka
  • szklanka mąki bezglutenowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g cukru
  • 100 g czekolady
  • orzechy, migdały
Chlebek bananowy - szybki i smaczny przepis na inne śniadanie. Zdjęcie ilustracyjne
Chlebek bananowy - szybki i smaczny przepis na inne śniadanie. Zdjęcie ilustracyjne pixabay

Wykonanie:

  1. Przygotuj keksówkę.
  2. Wymieszaj suche składniki. Oprócz czekolady i orzechów.
  3. Dodaj mleko i olej. Banany zmiksuj na mus.
  4. Dodaj pozostałe dodatki.
  5. Odstaw masę na kilka minut.
  6. Przełóż do formy. Rozgrzej piekarnik i piecz w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
  7. Ostudź.

Zobacz też: Zamiast wyrzucać czerstwy chleb, zrób z niego pyszną zupę. Taki obiad przygotujesz ekspresowo

Więcej o: