Rosół - przepis klasyczny krok po kroku
Przepis na rosół zawsze się przydaje. Należyte podjęcie gości jest kluczowe, jeżeli idzie o rodzinno - towarzyskie spotkania. Właściwie przyrządzony obiad sprzyja nie tylko udanej konwersacji, ale i jest oznaką szacunku. Aromatyczny, klarowny i pełen warzyw może podbić podniebienia naszych gości. Kluczem do najlepszego rosołu jest postawienie na dobrej jakości mięso. Najlepiej wykorzystać w zupie kilka rodzajów mięsa. Może być to na przykład: kurczak, kaczka, szponder wołowy. Poniżej klasyczny przepis na rosół.
Tradycyjny przepis na rosół:
Składniki:
- kurczak sporej wielkości
- 300 g wołowiny
- około 2,5 l wody
- włoszczyzna
- przyprawy do rosołu: ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz
Wykonanie:
- Przygotuj kurczaka. Umyj porządnie mięso. Odetnij szyję, skrzydełka, nóżki.
- Przepłucz mięso.
- Umieść całe mięso do garnka i zalej zimną wodą.
- Delikatnie posól i gotuj na średniej wielkości ogniu.
- Po wstępnym zagotowaniu zmniejsz ogień. Zszumuj wywar. Dodaj przyprawy.
- Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny (lekko uchyl pokrywkę).
- Przygotuj włoszczyznę. Warzywa obierz, opłucz, pokrój. Warzywa wrzuć do rosołu.
- W międzyczasie ugotuj makaron.
- Rosół podawaj z natką pietruszki i makaronem.
Pasztet z mięsa z rosołu - "no waste" w praktycznym wydaniu
Pasztet z mięsa z rosołu to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie gospodarność i przede wszystkim nie lubią marnować jedzenia. Możemy być pewni, że przepis na pasztet z mięsa rosołowego to prosta i szybka receptura.
Składniki:
- mięso z rosołu - bez kości
- warzywa z rosołu
- 5 jajek
- 3 cebule
- 2 twarde bułki namoczone w mleku
- kilka ząbków czosnku
- olej
- sól, pieprz, oregano, majeranek
Wykonanie:
- Namocz bułki w mleku.
- Podsmaż posiekane cebule.
- Mięso z rosołu podziel na mniejsze partie. Zmiel je dwa razy w maszynce do mięsa.
- Podobnie uczyń z warzywami i zeszkloną cebulą.
- Odciśnij bułki z mleka i zmiel.
- Połącz wszystkie składniki w misce. Dodaj wyciśnięty czosnek. Dołóż jajka.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Dolej odrobinę tłuszczu.
- Nagrzej piekarnik.
- Przygotuj keksówkę do pieczenia. Przełóż zawartość.
- Piecz w 180 stopniach przez ponad godzinę.
- Wyciągnij do ostudzenia.
Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański
Pomidorowa z rosołu - jak ją zrobić?
Pomidorowa z rosołu to dobry patent na obiad na drugi dzień, a do tego, jaka oszczędność czasu i pieniędzy. Większa liczba gości, więcej jedzenia? Nic prostszego! Poniżej przepis na pomidorową na bazie rosołu.
Składniki:
- rosół z poprzedniego dnia
- 1 duży koncentrat pomidorowy
- woda
- makaron do podania
- natka pietruszki
- opcjonalnie: passata pomidorowa
- przyprawy do smaku
- śmietana mała
Wykonanie:
- Zagotuj rosół.
- Dolej przegotowaną wodę.
- Dopraw koncentratem i passatą.
- Dodaj przyprawy do smaku.
- Później wyrównaj temperaturę i zapraw zupę śmietaną. Podawaj z makaronem i natką pietruszki.
Mętny rosół? Sprawdź, co zrobić, aby zupa była klarowna
Mętny rosół to zmora zwłaszcza początkujących kucharzy. Dobrze przygotowany rosół powinien być klarowny i aromatyczny. Oto kilka wskazówek, które mogą Ci pomóc:
- Zalej mięso zimną wodą.
- Gotuj rosół powoli na małym ogniu. Dobry rosół "nie lubi" pośpiechu.
- Wykonaj kilka razy szumowanie rosołu.
- Sparz cebulę na ogniu przed wrzuceniem ją do rosołu.
Rosół z kaczki - przepis na wykwintny rosół
Rosół z kaczki? Przepis na tę wykwintną zupę, jest tak banalny, że poradzą sobie z nią nawet najwięksi amatorzy. Przekonajcie się o tym sami.
Składniki, które są potrzebne do wykonania to:
- porcja rosołowa z kaczki
- około 2 l wody
- 1-2 cebule - w zależności od wielkości
- włoszczyzna
- kawałek imbiru
- przyprawy do rosołu: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
- odrobina suszonych grzybów
- natka pietruszki i lubczyk
Wykonanie:
- Oczyść mięso. Opłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Umieść w garnku. Zalej zimną wodą.
- Dosyp odrobinę soli i zagotuj.
- Zszumuj zupę. Gotuj mniej więcej pół godziny. Zbierz nadmiar tłuszczu. Jeżeli chcesz, aby rosół był tłusty - pozostaw.
- Opal cebulę nad palnikiem. Dorzuć do garnka. Dodaj imbir. Umytą i pokrojoną włoszczyznę. Dopraw do smaku. Na końcu dodaj suszone grzyby.
- Całość gotuj na wolnym ogniu przez dwie niepełne godziny.
- Tak ugotowany rosół przecedź.
- Podawaj z makaronem lub lanymi kluskami.
- Zupę posyp natką pietruszki.
Zobacz też: Zupa ogórkowa bez ogórków kiszonych. Wachowicz woli dodać te warzywa. W tym daniu czuć wiosnę