Rosół - domowy, pyszny i aromatyczny. Smak podkręcą odpowiednio dobrane przyprawy

Rosół to dla wielu podstawa niedzielnego lub świątecznego obiadu. Tradycyjną zupę można przygotować na wiele sposobów. Niezależnie od preferencji najważniejsze składniki zawsze pozostają takie same.

Rosół - przepis klasyczny krok po kroku

Przepis na rosół zawsze się przydaje. Należyte podjęcie gości jest kluczowe, jeżeli idzie o rodzinno - towarzyskie spotkania. Właściwie przyrządzony obiad sprzyja nie tylko udanej konwersacji, ale i jest oznaką szacunku. Aromatyczny, klarowny i pełen warzyw może podbić podniebienia naszych gości. Kluczem do najlepszego rosołu jest postawienie na dobrej jakości mięso. Najlepiej wykorzystać w zupie kilka rodzajów mięsa. Może być to na przykład: kurczak, kaczka, szponder wołowy. Poniżej klasyczny przepis na rosół.

Tradycyjny przepis na rosół:

Składniki:

  • kurczak sporej wielkości
  • 300 g wołowiny
  • około 2,5 l wody
  • włoszczyzna
  • przyprawy do rosołu: ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Przygotuj kurczaka. Umyj porządnie mięso. Odetnij szyję, skrzydełka, nóżki.
  2. Przepłucz mięso.
  3. Umieść całe mięso do garnka i zalej zimną wodą.
  4. Delikatnie posól i gotuj na średniej wielkości ogniu.
  5. Po wstępnym zagotowaniu zmniejsz ogień. Zszumuj wywar. Dodaj przyprawy.
  6. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny (lekko uchyl pokrywkę).
  7. Przygotuj włoszczyznę. Warzywa obierz, opłucz, pokrój. Warzywa wrzuć do rosołu.
  8. W międzyczasie ugotuj makaron.
  9. Rosół podawaj z natką pietruszki i makaronem.

Pasztet z mięsa z rosołu - "no waste" w praktycznym wydaniu

Pasztet z mięsa z rosołu to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie gospodarność i przede wszystkim nie lubią marnować jedzenia. Możemy być pewni, że przepis na pasztet z mięsa rosołowego to prosta i szybka receptura. 

Składniki:

  • mięso z rosołu - bez kości
  • warzywa z rosołu
  • 5 jajek
  • 3 cebule
  • 2 twarde bułki namoczone w mleku
  • kilka ząbków czosnku
  • olej
  • sól, pieprz, oregano, majeranek

Wykonanie:

  1. Namocz bułki w mleku.
  2. Podsmaż posiekane cebule.
  3. Mięso z rosołu podziel na mniejsze partie. Zmiel je dwa razy w maszynce do mięsa.
  4. Podobnie uczyń z warzywami i zeszkloną cebulą.
  5. Odciśnij bułki z mleka i zmiel.
  6. Połącz wszystkie składniki w misce. Dodaj wyciśnięty czosnek. Dołóż jajka.
  7. Całość dokładnie wymieszaj.
  8. Dolej odrobinę tłuszczu.
  9. Nagrzej piekarnik.
  10. Przygotuj keksówkę do pieczenia. Przełóż zawartość.
  11. Piecz w 180 stopniach przez ponad godzinę.
  12. Wyciągnij do ostudzenia. 
Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Pomidorowa z rosołu - jak ją zrobić?

Pomidorowa z rosołu to dobry patent na obiad na drugi dzień, a do tego, jaka oszczędność czasu i pieniędzy. Większa liczba gości, więcej jedzenia? Nic prostszego! Poniżej przepis na pomidorową na bazie rosołu.

Składniki:

  • rosół z poprzedniego dnia
  • 1 duży koncentrat pomidorowy
  • woda
  • makaron do podania
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie: passata pomidorowa
  • przyprawy do smaku
  • śmietana mała

Wykonanie:

  1. Zagotuj rosół.
  2. Dolej przegotowaną wodę.
  3. Dopraw koncentratem i passatą.
  4. Dodaj przyprawy do smaku.
  5. Później wyrównaj temperaturę i zapraw zupę śmietaną. Podawaj z makaronem i natką pietruszki.

Mętny rosół? Sprawdź, co zrobić, aby zupa była klarowna

Mętny rosół to zmora zwłaszcza początkujących kucharzy. Dobrze przygotowany rosół powinien być klarowny i aromatyczny. Oto kilka wskazówek, które mogą Ci pomóc:

  • Zalej mięso zimną wodą.
  • Gotuj rosół powoli na małym ogniu. Dobry rosół "nie lubi" pośpiechu.
  • Wykonaj kilka razy szumowanie rosołu.
  • Sparz cebulę na ogniu przed wrzuceniem ją do rosołu.

Rosół z kaczki - przepis na wykwintny rosół

Rosół z kaczki? Przepis na tę wykwintną zupę, jest tak banalny, że poradzą sobie z nią nawet najwięksi amatorzy. Przekonajcie się o tym sami.

Składniki, które są potrzebne do wykonania to:

  • porcja rosołowa z kaczki
  • około 2 l wody
  • 1-2 cebule - w zależności od wielkości
  • włoszczyzna
  • kawałek imbiru
  • przyprawy do rosołu: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
  • odrobina suszonych grzybów
  • natka pietruszki i lubczyk

Wykonanie:

  1. Oczyść mięso. Opłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Umieść w garnku. Zalej zimną wodą.
  2. Dosyp odrobinę soli i zagotuj.
  3. Zszumuj zupę. Gotuj mniej więcej pół godziny. Zbierz nadmiar tłuszczu. Jeżeli chcesz, aby rosół był tłusty - pozostaw.
  4. Opal cebulę nad palnikiem. Dorzuć do garnka. Dodaj imbir. Umytą i pokrojoną włoszczyznę. Dopraw do smaku. Na końcu dodaj suszone grzyby.
  5. Całość gotuj na wolnym ogniu przez dwie niepełne godziny.
  6. Tak ugotowany rosół przecedź.
  7. Podawaj z makaronem lub lanymi kluskami.
  8. Zupę posyp natką pietruszki.

Zobacz też: Zupa ogórkowa bez ogórków kiszonych. Wachowicz woli dodać te warzywa. W tym daniu czuć wiosnę

Więcej o:
Copyright © Agora SA