Gotowanie jajek na miękko nigdy nie było prostsze. Ten trik sprawi, że śniadanie będzie idealne

Ile gotować jajko na miękko? W jaki sposób zrobić to tak, żeby zawsze wyszło idealne? Mamy dla ciebie genialny trik, dzięki któremu jajko na miękko, zawsze będzie doskonałe. Co więcej, nie będą ci potrzebne żadne dodatkowe sprzęty, a jedynie to, co masz już u siebie w kuchni.

Jajka na miękko to przysmak wielu osób. Nie zawsze jednak wychodzą idealnie. Jeśli zastanawiasz się jak ugotować perfekcyjnie jajko na miękko, to mamy dla ciebie kilka podpowiedzi. Warto znać również pewien genialny trik.

Zobacz wideo O czym informują oznaczenia na jajkach i jak wybrać jajo idealne?

Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Ile gotować jajka na miękko? Wiele zależy od ich wielkości

Czas gotowania jajek z pewnością jest kluczowy, aby uzyskać ich odpowiednią konsystencję. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę z tego, że dokładna ilość minut, jaką należy przeznaczyć na tę czynność, zależy od wielkości produktu. Jeśli chcesz ugotować idealne jajko na miękko, koniecznie zwróć uwagę na oznaczenia na pudełku. Kluczowe są trzy literki, które możesz sprawdzić na opakowaniu produktu.

  • Litera S - oznacza małe jajko, jeśli je kupujesz, to musisz trzymać produkt w gotującej się wodzie przez 3,5 minuty.
  • Litera M - są to średnie jajka. Jeśli chcesz je ugotować na miękko, trzymaj je przez 4,5 minuty w garnku. 
  • Litera L - to oznaczenie dla dużych jajek. Trzeba będzie trzymać je w gotującej się wodzie najdłużej. Idealny czas gotowania jajka na miękko wynosi 5,5 minuty.

Mimo wszystko samo ustawienie odpowiedniego czasu może nie wystarczyć. Warto zastosować również pewien trik. 

Jak ugotować jajko na miękko? Koniecznie wykorzystaj ten trik

Jajka z czasem się psują. To zdecydowanie niespodzianka, na którą nie chcesz trafić po ugotowaniu sobie śniadania. Istnieje jednak pewien trik, który uchroni cię przed nieprzyjemnościami. To będzie pierwszy krok w przygotowaniu idealnego jajka na miękko. Weź szklankę i wypełnij ją zimną wodą. Następnie włóż do niej surowe jajko. Jeśli opadnie na dno i ułoży się na boku, to będzie to oznaczać, że jest świeże. Natomiast kiedy wypłynie na powierzchnie, lepiej od razu je wyrzucić. Warto także wykorzystać pewien trik w trakcie samego gotowania. Jak wiadomo, lepiej nie wrzucać jajek do wrzątku, ponieważ mogą pęknąć. Grozi im to jednak nawet kiedy woda nabierze temperatury wraz z nimi. Warto więc dodać odrobinę octu. Uchroni to skorupki przed pękaniem w gorącej wodzie. Dzięki temu twoje śniadania zawsze będą idealne, a przygotowania nie będą frustrujące.

Więcej o:
Copyright © Agora SA