Wiosna to moment kiedy wiele osób sadzi czosnek niedźwiedzi, jak i konserwuje, aby nie zabrakło go również zimą. Jak konserwować czosnek niedźwiedzi i jak go zasadzić? Jakie są przepisy na czosnek niedźwiedzi i gdzie w kuchni można go wykorzystać? Znamy odpowiedź na te pytania.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Czosnek niedźwiedzi niegdyś traktowany był jedynie jako lek, ale z czasem zaczęto go również dodawać do różnych dań w kuchni i stał się cenioną przyprawą. To właśnie liście są najczęściej wykorzystywane w kuchni i dodawane do m.in. sałatek czy pesto z czosnku niedźwiedziego. Wiele osób tak bardzo uwielbia czosnek niedźwiedzi, że chce mieć go również zimą. W takim wypadku dobrym sposobem jest zakonserwowanie czosnku w słoikach, a jak to zrobić? Liście czosnku niedźwiedziego można zakonserwować w następujący sposób:
Tak przygotowany czosnek niedźwiedzi w słoiku można przechowywać nawet rok w lodówce, dzięki czemu nie musisz martwić się o jego brak nawet zimą.
Czosnek niedźwiedzi sadzi się wiosną, a najlepszym miesiącem na tę czynność jest kwiecień. Aby czosnek rósł zdrowo i bujnie warto zwrócić uwagę na kilka aspektów, a m.in. na rodzaj gleby, która powinna być próchnicza i zawierać neutralne pH. Kolejnym aspektem jest podlewanie rośliny, które najlepiej wykonywać wokół sadzonek, aby przypadkiem nie zmoczyć cebulki czosnku. Jeśli masz w ogrodzie zraszacz, możesz go również użyć do podlewania czosnku. Pamiętaj, że czosnek niedźwiedzi, który rośnie w lasach, na łąkach itp. jest chroniony i nie można go zrywać. Jeśli chcesz go posiadać, należy samemu w ogrodzie lub w domu posadzić sobie roślinę.