W ten sposób obierzesz grzyby w 3 minuty. To mało znany, ale skuteczny trik od zapalonych grzybiarzy

Oczyszczanie grzybów zawsze powoduje niepotrzebne nerwy i zabiera więcej czasu niż samo ich zbieranie. Jednak musimy zrobić to bardzo dokładnie - inaczej narażamy się, że między blaszkami zostanie piach lub co gorsza robaczki. Na szczęście istnieje pewien sposób, by przyspieszyć cały żmudny proces.

Obieranie grzybów bywa uciążliwe, ale znamy na to sposób. Zajmie on zaledwie trzy minuty, a pozwoli pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń i piachu. Potrzebujesz jedynie paru rzeczy, które każdy z nas ma w swoim domu.

Zobacz wideo Dania z ryżem i grzybami - niekoniecznie tradycyjne

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

To się stanie, jeśli nie wyczyścisz dokładnie grzybów. Danie będzie do wyrzucenia

Zbierani grzybów to sama przyjemność. Zupełnie inaczej jest z ich czyszczeniem. Tej czynności nie lubi chyba nikt. Niestety dokładne oczyszczenie zbiorów jest niezwykle istotne. Między blaszki kapelusza często wchodzą drobinki piasku i ziemia, które jeśli pominiemy, ugotują się razem z przyrządzanym daniem i będą "zgrzytać" nam w zębach. Takie danie będzie skazane jedynie na wyrzucenie do kosza, gdyż nikt nie będzie chciał jeść grzybów z piachem. Choć cały proces jest mozolny, to możemy starać się go przyspieszyć. Dobrym pomysłem będzie zastosowanie trików, polecanych przez zapalonych grzybiarzy.

Jak wyczyścić grzyby szybkim sposobem? Ten trik pozwoli ci uporać się z problemem w kilka minut

Oczyszczanie każdego grzyba z osobna zabierze nam zbyt dużo czasu. Warto zatem zastosować jeden ze sprytnych trików, które pozwolą skrócić czas czyszczenia do minimum. Będziemy potrzebowali jedynie durszlaka i dużego garnka, a do tego soli i wody. Na początek podgrzewamy wodę, aż doprowadzimy ją do wrzenia. Następnie wsypujemy do niej sól oraz grzyby i dokładnie mieszamy. Po chwili gotowania brud i piach zacznie odchodzić. Wtedy szybko zdejmujemy naczynie z kuchenki i odcedzamy grzyby za pomocą durszlaka. Na koniec dokładnie przepłukujemy zimną wodą. Teraz możemy wykorzystać je do wybranej potrawy. Pamiętajmy jednak, że grzyby, które chcemy przeznaczyć na zasuszenie lub mrożenie, nie powinny mieć kontaktu z wodą. Dlatego też, jeśli mamy w planach zaniesienie ich do suszarni, wypróbujmy inny trik. Grzyby czyścimy szczoteczką do zębów, na sucho, pozbywając się dokładnie drobinek ziemi ze wszystkich zakamarków. Większe zabrudzenia z kolei zdrapmy za pomocą małego, ostrego nożyka. Ten sposób jest nieco bardziej czasochłonny, jednak efekty będą zadowalające.

Więcej o:
Copyright © Agora SA