Jak rozpalić grilla bez podpałki? Te banalne triki są w stanie uratować niejeden biwak

Jak rozpalić grilla, kiedy pod ręką nie ma się podpałki? Weekend majówkowy zbliża się wielkimi krokami, warto więc wiedzieć co zrobić w kryzysowej sytuacji podczas grilla ze znajomymi. Te porady mogą okazać się przydatne!

Rozpalanie grilla to nic trudnego, szczególnie wtedy gdy pod ręką znajduje się podpałka ułatwiająca tę czynność, a co w sytuacji, gdy jej nie mamy? Jak rozpalić grilla bez podpałki? Poznaj sposoby na rozpalenie grilla, aby na majówkę nie zaliczyć wtopy.

Zobacz wideo Grillowane Yakitori z kurczaka w marynacie z ajvaru

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak rozpalić grilla bez podpałki? Na początek wszystko przygotuj

Rozpalenie grilla bez podpałki nie będzie wcale takie trudne jeśli zastosujesz się do kilku ważnych aspektów. Na początek oczyść grill i ruszt, jeśli po ostatnim grillowaniu pozostały na nim jakiekolwiek resztki. Po wyczyszczeniu grilla postaw go w odpowiednim miejscu, a dokładnie gdzieś, gdzie będzie on osłonięty od silnego wiatru, a ziemia będzie równa, dzięki czemu nie będzie ryzyka przewrócenia się rusztu z jedzeniem. Pamiętaj, aby upewnić się, że wokół ciebie nie znajdują się materiały łatwopalne, unikaj takich zagrożeń, a pod ręką miej gaśnicę lub chociażby dużą butlę z wodą. Do podpalenia grilla bez podpałki mogą ci się także przydać szczypce ze stali, którymi można przesuwać węgiel. Jeśli chcesz sobie ułatwić pracę mimo nie posiadania rozpałki, możesz użyć dmuchawy do grilla lub opalarki elektrycznej. Jeśli przygotujesz stanowisko i narzędzia, możesz przystąpić do próby rozpalenia grilla bez podpałki. 

Rozpalanie grilla bez podpałki: ułóż stos, a zobaczysz efekt

Może się zdarzyć, że zapomnisz o rozpałce, jednak nie panikuj, grilla rozpalisz również bez niej. Na początek ułóż stos z np. suchej trawy lub suchej kory brzozy, dzięki takiemu ułożeniu ogień będzie miał dużo tlenu i będzie palił się dłużej. Pal takie materiały do czasu, aż na węglu pojawi się charakterystyczny biały nalot. Jeśli posiadasz grill drzewny, możesz rozpalić go za pomocą suchego drewna, ale pamiętaj, aby nie używać drzew iglastych. Gdy korzystasz z brykietu, wiedz, że tutaj proces rozpalenia może być niestety nieco dłuższy, jednak starcza on na dłużej. Podczas rozpalania grilla bez podpałki czy nawet czasami z nią, warto zachować spokój i cierpliwość. A jeśli nie jest to dla ciebie, wybierz np. grill elektryczny lub gazowy. 

To może cię zainteresować: 
-To ona była słoneczkiem w "Teletubisiach".
-Michel Moran musiał zamknąć swoją kultową restaurację.
-Katarzyna Dowbor w opałach.

Więcej o:
Copyright © Agora SA