Majówka już za chwilę, co oznacza, że zacznie się sezon grillowy. Początek maja to czas, gdy Polacy wyciągają podpałki oraz grille i hurtowo smażą kiełbasy, kaszanki i karkówki. Szczególnie ten ostatni rodzaj mięsa sprawia wiele problemów. Nie sztuką jest wrzucenie mięsa na ruszt, a usmażenie go w taki sposób, by była miękka i rozpływała się w ustach. Nie każdy potrafi przyrządzić dobrą karkówkę, dlatego przedstawiamy triki na to, co zrobić, była smaczna i delikatna.
Zainteresował Cię ten artykuł? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Karkówka to kawałek mięsa pochodzący z karku. Najpopularniejsza jest wieprzowina, jednak w sklepie można wybrać również kark cielęcy lub barani. Jeśli chcesz, by mięso było miękkie i łatwe w przeżuwaniu, kup mniejszy kawałek. Mogłoby się wydawać, że najsmaczniejsze są duże, soczyste kotlety, jednak takie trudno dokładnie usmażyć. Jeśli decydujesz się na karkówkę wieprzową, poproś sprzedawcę o kawałek od strony schabu. Takie mięso ma mniej żył i jest delikatniejsze, więc podczas jedzenia łatwo się je przeżuwa.
Rzado kiedy karkówka jest smażona na grillu bezpośrednio po powrocie ze sklepu. Zwykle wkłada się ją wcześniej do marynaty, w której leży przez kilka godzin. Zaprawa poprawi smak mięsa, dzięki czemu będzie bardziej słone i przyprawione. Ponadto to właśnie marynata sprawia, że karkówka nie stwardnieje podczas smażenia. Zabiega utracie płynów, które nadają mięsu soczystości. Pamiętaj, aby nie kłaść karkówki na ruszt bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Powinna odczekać około 20 minut, zanim trafi na grilla. Ważna jest również temperatura smażenia. Klasyczne grille nie mają funkcji nastawienia temperatury, jednak jeśli chcesz upiec mięso w piekarniku lub nowoczesnym opiekaczu, rób to w 180 stopniach Celsjusza. Mięso będzie bardziej miękkie, jeśli włożysz je do rękawa lub naczynia żaroodpornego.
Interesujesz się kuchnią? Sprawdź inne podobne artykuły:
- Mama zdradziła mi trik na przechowywanie truskawek w lodówce
- Wiemy kiedy siać pietruszkę. Zostało mało czasu
- Wybór sałaty w sklepie nie jest prostym zadaniem