Karkówka z grilla to obowiązkowe danie na majówkę. Co zrobić, żeby rozpływała się w ustach?

Prawdziwą królową maja jest karkówka na grilla. Marynata nie tylko doda jej smaku, ale także zmiękczy mięso, dzięki czemu będzie soczyste i rozpłynie się w ustach. Co jeszcze zrobić, żeby karkówka nie była zbyt twarda po smażeniu? Wyjaśniamy, jakie mięso wybrać.

Majówka już za chwilę, co oznacza, że zacznie się sezon grillowy. Początek maja to czas, gdy Polacy wyciągają podpałki oraz grille i hurtowo smażą kiełbasy, kaszanki i karkówki. Szczególnie ten ostatni rodzaj mięsa sprawia wiele problemów. Nie sztuką jest wrzucenie mięsa na ruszt, a usmażenie go w taki sposób, by była miękka i rozpływała się w ustach. Nie każdy potrafi przyrządzić dobrą karkówkę, dlatego przedstawiamy triki na to, co zrobić, była smaczna i delikatna.

Zobacz wideo Czysty ruszt, pięknie podane przekąski i szybko schłodzone napoje, czyli myki na sezon grillowy

Zainteresował Cię ten artykuł? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jaką karkówkę wybrać? Zwróć uwagę na rozmiar mięsa

Karkówka to kawałek mięsa pochodzący z karku. Najpopularniejsza jest wieprzowina, jednak w sklepie można wybrać również kark cielęcy lub barani. Jeśli chcesz, by mięso było miękkie i łatwe w przeżuwaniu, kup mniejszy kawałek. Mogłoby się wydawać, że najsmaczniejsze są duże, soczyste kotlety, jednak takie trudno dokładnie usmażyć. Jeśli decydujesz się na karkówkę wieprzową, poproś sprzedawcę o kawałek od strony schabu. Takie mięso ma mniej żył i jest delikatniejsze, więc podczas jedzenia łatwo się je przeżuwa.

Smaczna karkówka na grilla. Marynata zmiękczy mięso i poprawi smak

Rzado kiedy karkówka jest smażona na grillu bezpośrednio po powrocie ze sklepu. Zwykle wkłada się ją wcześniej do marynaty, w której leży przez kilka godzin. Zaprawa poprawi smak mięsa, dzięki czemu będzie bardziej słone i przyprawione. Ponadto to właśnie marynata sprawia, że karkówka nie stwardnieje podczas smażenia. Zabiega utracie płynów, które nadają mięsu soczystości. Pamiętaj, aby nie kłaść karkówki na ruszt bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Powinna odczekać około 20 minut, zanim trafi na grilla. Ważna jest również temperatura smażenia. Klasyczne grille nie mają funkcji nastawienia temperatury, jednak jeśli chcesz upiec mięso w piekarniku lub nowoczesnym opiekaczu, rób to w 180 stopniach Celsjusza. Mięso będzie bardziej miękkie, jeśli włożysz je do rękawa lub naczynia żaroodpornego.

Interesujesz się kuchnią? Sprawdź inne podobne artykuły:
- Mama zdradziła mi trik na przechowywanie truskawek w lodówce
- Wiemy kiedy siać pietruszkę. Zostało mało czasu
- Wybór sałaty w sklepie nie jest prostym zadaniem

Więcej o:
Copyright © Agora SA