Polskie potrawy. Sprawdź, co warto wiedzieć o tradycyjnej kuchni polskiej

Polskie potrawy należą do jednych z najbardziej cenionych dań, nie tylko w naszym kraju. Kuchnia przez wielu jest miejscem uważanym za serce domu, a zapachy z niej płynące często kojarzą się z błogim okresem dzieciństwa. Po jakie receptury sięgały nasze mamy i babcie, aby uraczyć stół rodzinny smakołykami hołdującymi tradycji? Dowiedz się, jakie dania uważane są za typowe polskie potrawy i zabłyśnij w kuchni.

Jakie są tradycyjne polskie potrawy? 

Polskie potrawy to cała masa doskonałych receptur, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jakie są tradycyjne polskie potrawy? To pytanie często zadają sobie osoby zaczynające swoją przygodę z gotowaniem bądź zainteresowane podszlifowaniem kunsztu kulinarnego. Wiedza o tradycyjnych polskich potrawach przyda się więc każdemu. Mówiąc o polskiej kuchni, nie sposób nie wspomnieć, że bazuje ona głównie na:

Przez wielu tradycyjne polskie potrawy uważane są za wybitne i niepowtarzalne. I choć czasem po zjedzeniu smażonego schabu czy tradycyjnego bigosu może dokuczać niestrawność, to dania są tak smakowite, że nie warto odmawiać sobie ich skosztowania. 

Polskie dania na naszych stołach. Z pewnością znasz je wszystkie! 

Polskie dania królują na naszych stołach nie tylko w niedzielne obiady. Receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie znajdują swoje zastosowanie w codziennym gotowaniu. Chyba każda pani domu posiada w swojej kuchni książkę bądź notatnik, gdzie przechowuje przepisy uważane za tradycyjne polskie dania. I choć wiadomo, że wykonanie każdemu może wyjść inaczej, to baza do przygotowania polskich dań jest zawsze taka sama. Mówiąc o polskich potrawach, w pierwszej kolejności wielu osobom nasuwa się myśl — schabowy z ziemniakami. I rzeczywiście, jest to specjał, który od lat króluje na stołach. Podany z mizerią z ogórków stanowi typowo polskie danie, które bardzo często serwowane jest też w restauracjach. Pozostając w kategorii dań mięsnych, należy wymienić golonkę, której najchętniej towarzyszy zasmażana kapusta. Co w dalszej kolejności? Również kapusta, tym razem podana w formie smakowitego bigosu. Kapusta z resztą, co warto wspomnieć, jest warzywem bardzo często wykorzystywanym do przygotowania polskich dań. Bez niej nie przyrządzisz gołąbków, ani nie zrobisz pysznej i zdrowej surówki z kiszonej kapusty. Wśród tradycyjnych polskich potraw znajdą się również propozycje dla fanów dań mącznych. Mowa oczywiście o pierogach, które nadziewane są przeróżnymi farszami i często podawane z surówką. Do obiadu nie może zabraknąć kompotu z sezonowych owoców

Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jaki? "Najlepszy, bo szybki"

Polska potrawa w chochli i na łyżce, czyli o tradycyjnych polskich zupach 

Polska potrawa kojarzy się przede wszystkim z sycącym drugim daniem, ale nie można zapominać także o królujących na naszych stołach zupach. Gdy na stół wjeżdża rosół z domowym makaronem, to wiadomo, że rodzina zasiada do niedzielnego obiadu. A co, gdy rodzina najadła się do syta, a rosół jeszcze został? Oczywiście poniedziałkowa pomidorowa. To kolejna zupa należąca do grona tradycyjnych polskich dań. Do zup najczęściej serwowanych na naszych stołach należą także:

  • grochowa,
  • kapuśniak z młodej kapusty,
  • ogórkowa.

Jeżeli chcesz włączyć do swojego domowego menu polskie potrawy, koniecznie musisz poznać te receptury. Warto wspomnieć także o pozycjach zarezerwowanych dla świątecznych menu. Polską potrawą goszczącą na wigilijnym stole niemal w każdym domu, jest tradycyjny barszcz z uszkami. Wielkanoc zaś słynie z barszczu białego podawanego z jajkiem, chrzanem i białą kiełbasą. 

Tradycyjne polskie dania we współczesnej kuchni. Jak wypada połączenie tradycji i nowoczesności?

Tradycyjne polskie dania goszczą nie tylko na stołach naszych babć, ale również są serwowane przez nowoczesne gospodynie, choć w nieco zmodyfikowanej formie. Mowa tutaj np. o pierogach. Nadziewane mięsem, kaszą gryczaną, ziemniakami i serem, szpinakiem — możliwości jest wiele, a ograniczeniem jest tylko wyobraźnia kucharzy. Jest to właśnie ten rodzaj polskiej potrawy, który z powodzeniem może być serwowany w nowoczesnej kuchni. Pierogi z dynią? A może z pieczonym burakiem? To doskonały sposób na połączenie tradycji ze współczesnymi trendami.  

Polskie danie cenione przez turystów? Chleb ze smalcem na podium! 

Polskie danie, po które chętnie sięgają turyści odwiedzający nasz kraj to… chleb ze smalcem. Właściwie nie jest to tradycyjne danie kuchni polskiej, a raczej przekąska, serwowana często podczas jarmarków i imprez plenerowych. Pajda pysznego, świeżego chleba, podanego ze smalcem i kiszonym ogórkiem jest rarytasem, po których chętnie sięgają wszyscy miłośnicy polskich potraw. Właśnie — kiszonki. To kolejne specjały budzące zainteresowanie przyjezdnych. Polacy chętnie kiszą warzywa i sięgają po nie w okresie zimowym. Dla turystów pragnących poznać tradycyjne polskie dania, jedzenie kiszonek niekiedy brzmi bardzo abstrakcyjnie.   

Zobacz też: Polacy opanowali ten przepis do perfekcji. Mięsny gulasz zdobywa drugie życie dzięki mącznemu dodatkowi

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.