Nie ma lepszego warzywa w lecie niż ogórek. Można go wykorzystać na wiele sposobów i w każdej wersji świetnie smakuje. Lato to czas na ogórki małosolne, chłodnik z ogórków czy lemoniadę z orzeźwiającym dodatkiem. Jeśli posiadasz ogród, w którym możesz samodzielnie wyhodować to warzywo, to jesteś w gronie szczęśliwców. Domowe ogórki smakują najlepiej, jednak zanim zabierzesz się do gotowania, lepiej sprawdź ich miąższ. Może cię zastać przykra niespodzianka, która zrujnuje danie.
Zainteresował Cię ten artykuł? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Przygotowując ogórki na różne dania, nie wystarczy ich tylko obrać i umyć. Przed przyrządzeniem przekrój ogórka i dokładnie go obejrzyj z każdej strony. Dobry miąższ powinien być zielony, chrupiący i soczysty. Jeśli ogórek tak wygląda, to znaczy, że spokojnie możesz go zjeść. Czerwona lampka powinna się zapalić, jeśli warzywo jest białe i gąbczaste. Takiego ogórka niestety trzeba wyrzucić. Nie nadaje się on do jedzenia i najpewniej zepsuje smak całej potrawy. Co jest tego przyczyną?
Gąbczasty, biały miąższ zwykle trafia się w ogórkach zakupionych w sklepie. Oznacza to, że warzywa były źle przechowywane zaraz po zbiorach lub na innym etapie przed trafieniem do sprzedawcy. W przypadku ogórków hodowanych w domu zazwyczaj nie ma takiego problemu. Doświadczeni ogrodnicy wiedzą, jak zadbać o swoje warzywa, żeby były smaczne i nadawały się do dań. Jeśli nie planujesz zjeść ogórków od razu po zebraniu, umyj je i włóż do specjalnej szuflady w lodówce. W ten sposób możesz je przechowywać przez około tydzień. Wybierając się do sklepu kup najpierw jednego ogórka, zanim zdecydujesz się na większą ilość. W domu sprawdź miąższ. Jeśli źle wygląda, nie kontynuuj zakupów w tym miejscu. Najprawdopodobniej nie jest to jedno feralne warzywo, a zepsuta może być cała skrzynka.
Może Cię też zainteresować:
- Podlej tym ogórki, a nie pomieszczą się w skrzyniach. Wystarczy rozpuścić ten produkt za 2 złote
- Najpiękniejsze kwiaty na słoneczny balkon. Te rośliny będą się doskonale czuły w pełnym słońcu
- Rozłóż to pod malinami, a krzaki będą zdrowe i dorodne. Wokół nich nie wyrośnie ani jeden chwast