Kołduny litewskie to danie zdecydowanie czasochłonne, ale ich niepowtarzalny smak wynagradza czas spędzony w kuchni. W jaki sposób je przyrządzić? Co to są kołduny? Ten rarytas kuchni litewskiej dotarł na ziemie wschodnie prawdopodobnie za sprawą Tatarów. Tradycyjne kołduny litewskie to niewielkie pierożki o okrągłym kształcie, nadziewane mięsnym farszem. Średnica wynosi ok. 4-5cm. Wielkość kołdunów miała duże znaczenie w tradycji ludowej i traktowano ją jako wyznacznik pracowitości gospodyni. Im mniejsze pierożki, tym więcej trudu kosztowało ich przygotowanie. Idealny kołdun to taki, który można wziąć do ust "na raz". Do przygotowania kołdunów litewskich używa się surowego mięsa, do którego dodaje się cebulę oraz przyprawy.
Tradycyjne kołduny litewskie — jak je dawniej przygotowywano? W czym tkwi sekret ich niepowtarzalnego smaku? To pytania, które z pewnością zadaje sobie niejeden pasjonat kulinariów. O czym należy wiedzieć przed przygotowaniem tej tradycyjnej potrawy? Kołduny najczęściej faszerowane są mięsem wołowym, ale można wykorzystać również baraninę bądź cielęcinę. Ważne, aby mięso było tłuste. Zgodnie z tradycyjną recepturą, do nadzienia należy dodać łój wołowy i szpik kostny, choć dziś te składniki są raczej pomijane. Kuchnia litewska lubi zioła, zwłaszcza majeranek, dlatego on również powinien znaleźć się w nadzieniu kołduna.
Kołduny z mięsem z rosołu to jeden ze sposobów przygotowania tej tradycyjnej potrawy ze wschodu. Choć każda gospodyni wykorzystuje do przygotowania kołdunów litewskich bazową recepturę, to można spotkać się z pewnymi modyfikacjami. Dotyczą one np. rodzaju mięsa wykorzystywanego do farszu. W zależności od preferencji, do przygotowania kołdunów litewskich można użyć (jak to już było wcześniej wspomniane) nie tylko mięsa wołowego, ale też baraniny bądź cielęciny. Można także łączyć różne rodzaje mięs. Jakie jeszcze różnice można zauważyć w przygotowaniu tej tradycyjnej potrawy? Nie każdy współcześnie używa łoju czy szpiku kostnego, a wynikać to może z faktu, że są to produkty trudno dostępne. Różnice można dostrzec także w sposobie gotowania kołdunów. Niektórzy gotują je w osolonej wodzie, a następnie zalewają bulionem ugotowane kołduny na talerzu. Swoich zwolenników ma jednak również inna szkoła gotowania kołdunów. Mianowicie chodzi o ugotowanie pierożków w rosole, a nie w wodzie, a następnie podanie ich na talerzu w towarzystwie masła lub sosu. Niezależnie, jaką drogę gotowania kołdunów obierzemy, na pewno jest to propozycja warta uwagi, która zachwyci rodzinę podczas obiadu.
Kołduny - przepis. Poznaj przepis na tradycyjne kołduny litewskie i zrób pyszny obiad dla rodziny.
Składniki na ciasto:
Składniki na farsz:
Przygotowanie: