Kołduny litewskie. W jaki sposób przyrządzić tradycyjne danie kuchni wschodniej?

Kołduny litewskie to tradycyjne danie kuchni wschodniej. Popularne jest zwłaszcza na Litwie i Białorusi, ale często gości także na polskich stołach, zwłaszcza we wschodniej części kraju. Receptura przygotowania tej tradycyjnej potrawy litewskiej przypomina przepis na nasze polskie pierogi. Oba dania różnią się jednak smakiem oraz sposobem lepienia.

Co to są kołduny? Skąd wziął się ten wyjątkowy przysmak?

Kołduny litewskie to danie zdecydowanie czasochłonne, ale ich niepowtarzalny smak wynagradza czas spędzony w kuchni. W jaki sposób je przyrządzić? Co to są kołduny? Ten rarytas kuchni litewskiej dotarł na ziemie wschodnie prawdopodobnie za sprawą Tatarów. Tradycyjne kołduny litewskie to niewielkie pierożki o okrągłym kształcie, nadziewane mięsnym farszem. Średnica wynosi ok. 4-5cm. Wielkość kołdunów miała duże znaczenie w tradycji ludowej i traktowano ją jako wyznacznik pracowitości gospodyni. Im mniejsze pierożki, tym więcej trudu kosztowało ich przygotowanie. Idealny kołdun to taki, który można wziąć do ust "na raz". Do przygotowania kołdunów litewskich używa się surowego mięsa, do którego dodaje się cebulę oraz przyprawy.  

Tradycyjne kołduny litewskie. Poznaj tajniki przygotowania litewskiego specjału 

Tradycyjne kołduny litewskie — jak je dawniej przygotowywano? W czym tkwi sekret ich niepowtarzalnego smaku? To pytania, które z pewnością zadaje sobie niejeden pasjonat kulinariów. O czym należy wiedzieć przed przygotowaniem tej tradycyjnej potrawy? Kołduny najczęściej faszerowane są mięsem wołowym, ale można wykorzystać również baraninę bądź cielęcinę. Ważne, aby mięso było tłuste. Zgodnie z tradycyjną recepturą, do nadzienia należy dodać łój wołowy i szpik kostny, choć dziś te składniki są raczej pomijane. Kuchnia litewska lubi zioła, zwłaszcza majeranek, dlatego on również powinien znaleźć się w nadzieniu kołduna. 

Kołduny z mięsem z rosołu. Prawdziwa uczta dla podniebienia

Kołduny z mięsem z rosołu to jeden ze sposobów przygotowania tej tradycyjnej potrawy ze wschodu. Choć każda gospodyni wykorzystuje do przygotowania kołdunów litewskich bazową recepturę, to można spotkać się z pewnymi modyfikacjami. Dotyczą one np. rodzaju mięsa wykorzystywanego do farszu. W zależności od preferencji, do przygotowania kołdunów litewskich można użyć (jak to już było wcześniej wspomniane) nie tylko mięsa wołowego, ale też baraniny bądź cielęciny. Można także łączyć różne rodzaje mięs. Jakie jeszcze różnice można zauważyć w przygotowaniu tej tradycyjnej potrawy? Nie każdy współcześnie używa łoju czy szpiku kostnego, a wynikać to może z faktu, że są to produkty trudno dostępne. Różnice można dostrzec także w sposobie gotowania kołdunów. Niektórzy gotują je w osolonej wodzie, a następnie zalewają bulionem ugotowane kołduny na talerzu. Swoich zwolenników ma jednak również inna szkoła gotowania kołdunów. Mianowicie chodzi o ugotowanie pierożków w rosole, a nie w wodzie, a następnie podanie ich na talerzu w towarzystwie masła lub sosu. Niezależnie, jaką drogę gotowania kołdunów obierzemy, na pewno jest to propozycja warta uwagi, która zachwyci rodzinę podczas obiadu.

Zobacz wideo Udźce kurczaka z winogronami - kuchenny Bliski Wschód

Kołduny: przepis na najlepsze kołduny litewskie

Kołduny - przepis. Poznaj przepis na tradycyjne kołduny litewskie i zrób pyszny obiad dla rodziny.

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej typ 450,
  • 2 żółtka,
  • olej,
  • szczypta soli,

Składniki na farsz:

  • kilogram wołowiny (można też wykorzystać mięso mieszane np. wołowo-baranie),
  • duża cebula,
  • główka czosnku,
  • szklanka bulionu wołowego,
  • łyżka majeranku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie: 

  1. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni. Odstaw do ostudzenia.
  2. Zmielone mięso włóż do miski, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, majeranek, sól, pieprz oraz bulion. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Masa nie powinna być zbyt płynna, dlatego uważaj na odpowiednią temperaturę bulionu.
  3. Gotowy farsz na kołduny litewskie odstaw do schłodzenia w lodówce, a następnie przygotuj ciasto.
  4. Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej sól, olej oraz żółtka. Całość ugniataj energicznie do czasu połączenia się składników i uzyskania zwartej konsystencji (możesz użyć do tego robota kuchennego). Ciasto na kołduny litewskie jest bardzo delikatne. 
  5. Rozwałkuj ciasto na stolnicy i wykrawaj z niego kółka za pomocą np. kieliszka. Pamiętaj, że kołduny nie powinny być zbyt duże, ponadto ciasto powinno być na tyle cienkie, że po ugotowaniu nadzienie będzie przez nie widoczne.
  6. Kołduny litewskie gotujemy w lekko osolonej wodzie do czasu, aż wypłyną na powierzchnię, czyli przez ok. 4-5 minut. Tradycyjnie podawane są z bulionem bądź barszczem czerwonym. Można także podać je na talerzu i okrasić masłem z natką pietruszki.   

Zobacz też: Taratuszki to przysmak wschodu. Co je odróżnia od klasycznych faworków? Jeden składnik dzięki, któremu są puszyste

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.