Wiemy, jakie grzyby w maju znajdziesz w polskich lasach. Szukaj ich w tych określonych miejscach

Jakie grzyby w maju są gotowe do zbioru? Większości z nas grzybobranie kojarzy się z latem i jesienią. Tymczasem okazuje się, że sporo smakowitych grzybów pojawia się w polskich lasach już późną wiosną. Warto zatem wybrać się na zbiory już teraz. Zdradzamy, jakie grzyby jadalne rosną w maju.

Grzyby są bardzo chętnie wybieranym dodatkiem do różnego rodzaju potraw. Dla wielu osób jednak samo grzybobranie jest też przyjemnym zajęciem i swoistą formą odpoczynku. Dobrą nowiną jest więc to, że skorzystać z niej  można już w maju. Wystarczy, żeby we wcześniejszym dniu padał deszcz, a noc nie przyniosła przymrozków.

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jakie grzyby w maju pojawiają się w polskich lasach? Tych okazów warto wypatrywać

Jednym z popularniejszych gatunków pojawiającym się już w maju jest pieczarka łąkowa, zwana też pieczarką polną, polową, ogrodową, piekarką. Rośnie ona na łąkach, pastwiskach, polach, miedzach, w ogrodach i rowach, które są bogate w związki azotowe. Twardzioszek przydrożny jest bardzo pospolity i może być znaleziony na pastwiskach, łąkach i trawiastych poboczach dróg poza lasami. Nie zapominajmy też o łuszczaku zmiennym, znanym również jako łuskwiak. Ten grzyb preferuje towarzystwo drzew liściastych, a znaleźć go możemy w lasach, parkach i zadrzewieniach, na drewnie, pniakach oraz leżaninie.

Ponadto uwagi warty jest smardz jadalny, znany również jako smardz zwyczajny lub smorz. Występuje w prześwietlonych lasach liściastych, parkach, głównie pod jesionami, wiązami, klonami i bukami. Kolejny jadalny majowy grzyb to gęśnica wiosenna lub gąska majowa. Rośnie na łąkach, pastwiskach, obrzeżach lasu, śródleśnych polanach, w parkach i zaroślach. Cennym znaleziskiem niewątpliwie będzie też borowik ceglastopodobny, zwany gniewusem, poćcem lub ceglakiem. Znajdziemy go zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych pod warunkiem, że występują tam kwaśne gleby.

O czym pamiętać, wybierając się na grzybobranie? Zawsze należy zachować ostrożność

Wybierając się na grzybobranie, trzeba przede wszystkim pamiętać, że wiele jadalnych gatunków może być pomylonych z trującymi odmianami. Dlatego też przed wyprawą do lasu warto zapoznać się dobrze ze zdjęciami poszczególnych gatunków. Jeśli natomiast w trakcie zbiorów będziemy mieć wątpliwości, podejrzanego grzyba lepiej jest zostawić niż ryzykować zatruciem. Nie zapominajmy także, że zbieranie grzybów w niektórych miejscach jest zabronione i karane. Dotyczy to części lasów ze stałym zakazem wstępu, czyli terenów upraw do 4 m wysokości, drzewostanów nasiennych i powierzchni doświadczalnych oraz ostój zwierzyny.

Może cię też zainteresować:

- Leśnik zdradza niezawodny sposób na kleszcze. Jest o wiele tańszy niż sklepowe preparaty
- Choć nie wygląda zbyt przyjaźnie, to jest bardzo pożyteczny. Nigdy nie zabijaj tego owada
- To może cię ugryźć w maju. Te owady i pajęczaki są już aktywne. Czyhają na ciebie nie tylko w lasach

Więcej o: