Wątróbka z indyka – właściwości prozdrowotne
Wątróbka z indyka jest nie tylko bardzo smaczna, jej ogromna gama zalet i właściwości prozdrowotnych sprawia, że wyróżnia się na tle innych produktów. Poniżej kilka mocnych stron wątróbki:
- Zawiera duże ilości witaminy z grupy B
- Wątróbka wpływa pozytywnie na pracę mózgu
- Wspiera nasz układ immunologiczny
- Jest wsparciem w procesach metabolicznych
- Jest doskonała dla naszego wzroku
- Zawiera witaminy A, D, E, K
- Jest bogatym źródłem żelaza – chroni zatem przed anemią
Jak zrobić wątróbkę z indyka? Przepis z cebulką i czosnkiem
Jak zrobić wątróbkę z indyka, jak ją przyrządzić? Pomysłów jest całe mnóstwo. W artykule przedstawimy kilka wariantów. Na samym początku podamy przepis na wątróbkę z czosnkiem i cebulką. Przepis jakże prosty, a przy tym pyszny.
Wątróbka z indyka – przepis z cebulą
Składniki:
- 4 cebule
- kilka ząbków czosnku
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki mąki
- 60 dag indyka
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Wątróbkę oczyść i dokładnie opłucz.
- Następnie osusz.
- Posyp mąką i smaż na maśle. Dopraw.
- Smaż na małym ogniu.
- Mięso odłóż.
- Cebule obierz i posiekaj, czosnek podobnie – podsmaż je na patelni.
- Dodaj ponownie wątróbkę.
- Całość smaż pod przykryciem przez kilka minut.
Zobacz wideo
Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański
Wątróbka z indyka z jabłkami z dodatkiem majeranku
Wątróbka z indyka z jabłkami i majerankiem to nie lada gratka dla osób lubiących dobrze zjeść. Nie ma nic lepszego, aniżeli chrupiąca wątróbka z indyka z dodatkiem smakowitych jabłek. Wykonanie takowej wątróbki jest tak proste, że mogą z powodzeniem przyrządzić ją nawet najbardziej początkujące osoby. Receptura znajduje się poniżej:
Składniki:
- kilogram wątróbki indyka
- 3 jabłka
- pół litra mleka
- 250 ml wody
- sól, pieprz
- olej
- 250 g mąki pszennej
- 2- 3 łyżeczki majeranku
Wykonanie:
- Umyj mięso.
- Zalej mięso mlekiem na 120 minut.
- Później odcedź. Obtocz w mące i delikatnie podsmaż na oleju.
- W tym też czasie przygotuj jabłka.
- Umyj owoce, obierz, pozbądź się nasion.
- Jabłka pokrój i podsmaż na oddzielnej patelni. Dodaj obraną i posiekaną cebulę. Dodaj wątróbkę.
- Całość zalej wodą i duś przez kilka minut.
- Dodaj majeranek. Dopraw do smaku. Całość zagotuj.
Chrupiąca wątróbka z indyka z dodatkiem moreli i mięty
Chrupiąca wątróbka z indyka podana z dodatkiem orzeźwiającej mięty? Brzmi ciekawie? Przekonajcie się, jaka jest w smaku. Przepis na danie znajdziecie tutaj:
Składniki:
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- 3 łyżki miodu
- 8 moreli suszonych
- 3 gruszki
- imbir w proszku
- 600 g wątróbki indyczej
- garść rodzynek
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- czosnek w proszku
- majeranek
- mięta
- papryka w proszku
- masło
Wykonanie:
- Rozpuść masło z miodem w małym garnku.
- Umyj i obierz gruszki.
- Pokrój je wzdłuż. Skrop delikatnie sokiem z cytryny.
- Dodaj następnie do garnka.
- Morele opłucz i pokrój. Dorzuć do garnka.
- Dodaj przyprawy i umytą miętę.
- Przejdź do wykonania wątróbki.
- Dokładnie oczyść, umyj i osusz mięso. Oprósz je delikatnie w mące i w przyprawach i delikatnie podsmaż.
- Następnie wyciągnij i podawaj ze wcześniej przygotowanym sosem.
- Całość przystrój miętą.
Zobacz też: Wątróbka wieprzowa. Jak ją przygotować? Zapomnij o jabłku, ten owoc smakuje dużo lepiej