Wątróbka z indyka - dowiedz się, dlaczego warto włączyć ją do diety i sprawdź, jak ją przyrządzić

Wątróbka z indyka jest nie tylko pyszna w smaku, ale i zdrowa. Odpowiednio przyrządzona zrobi furorę na rodzinnym stole. Sprawdźcie koniecznie, jak ją przyrządzić, aby oczarować smakiem bliskie osoby.

Wątróbka z indyka – właściwości prozdrowotne

Wątróbka z indyka jest nie tylko bardzo smaczna, jej ogromna gama zalet i właściwości prozdrowotnych sprawia, że wyróżnia się na tle innych produktów. Poniżej kilka mocnych stron wątróbki:

  • Zawiera duże ilości witaminy z grupy B
  • Wątróbka wpływa pozytywnie na pracę mózgu
  • Wspiera nasz układ immunologiczny
  • Jest wsparciem w procesach metabolicznych
  • Jest doskonała dla naszego wzroku
  • Zawiera witaminy A, D, E, K
  • Jest bogatym źródłem żelaza – chroni zatem przed anemią

Jak zrobić wątróbkę z indyka? Przepis z cebulką i czosnkiem

Jak zrobić wątróbkę z indyka, jak ją przyrządzić? Pomysłów jest całe mnóstwo. W artykule przedstawimy kilka wariantów. Na samym początku podamy przepis na wątróbkę z czosnkiem i cebulką. Przepis jakże prosty, a przy tym pyszny.

Wątróbka z indyka – przepis z cebulą

Składniki:

  • 4 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki
  • 60 dag indyka
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Wątróbkę oczyść i dokładnie opłucz.
  2. Następnie osusz.
  3. Posyp mąką i smaż na maśle. Dopraw.
  4. Smaż na małym ogniu.
  5. Mięso odłóż.
  6. Cebule obierz i posiekaj, czosnek podobnie – podsmaż je na patelni.
  7. Dodaj ponownie wątróbkę.
  8. Całość smaż  pod przykryciem przez kilka minut.
Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Wątróbka z indyka z jabłkami z dodatkiem majeranku

Wątróbka z indyka z jabłkami i majerankiem to nie lada gratka dla osób lubiących dobrze zjeść. Nie ma nic lepszego, aniżeli chrupiąca wątróbka z indyka z dodatkiem smakowitych jabłek. Wykonanie takowej wątróbki jest tak proste, że mogą z powodzeniem przyrządzić ją nawet najbardziej początkujące osoby. Receptura znajduje się poniżej:

Składniki:

  • kilogram wątróbki indyka
  • 3 jabłka
  • pół litra mleka
  • 250 ml wody
  • sól, pieprz
  • olej
  • 250 g mąki pszennej
  • 2- 3 łyżeczki majeranku

Wykonanie:

  1. Umyj mięso.
  2. Zalej mięso mlekiem na 120 minut.
  3. Później odcedź. Obtocz w mące i delikatnie podsmaż na oleju.
  4. W tym też czasie przygotuj jabłka.
  5. Umyj owoce, obierz, pozbądź się nasion.
  6. Jabłka pokrój i podsmaż na oddzielnej patelni. Dodaj obraną i posiekaną cebulę. Dodaj wątróbkę.
  7. Całość zalej wodą i duś przez kilka minut.
  8. Dodaj majeranek. Dopraw do smaku. Całość zagotuj.

Chrupiąca wątróbka z indyka z dodatkiem moreli i mięty

Chrupiąca wątróbka z indyka podana z dodatkiem orzeźwiającej mięty? Brzmi ciekawie? Przekonajcie się, jaka jest w smaku. Przepis na danie znajdziecie tutaj:

Składniki:

  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • 8 moreli suszonych
  • 3 gruszki
  • imbir w proszku
  • 600 g wątróbki indyczej
  • garść rodzynek
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • czosnek w proszku
  • majeranek
  • mięta
  • papryka w proszku
  • masło

Wykonanie:

  1. Rozpuść masło z miodem w małym garnku.
  2. Umyj i obierz gruszki.
  3. Pokrój je wzdłuż. Skrop delikatnie sokiem z cytryny.
  4. Dodaj następnie do garnka.
  5. Morele opłucz i pokrój. Dorzuć do garnka.
  6. Dodaj przyprawy i umytą miętę.
  7. Przejdź do wykonania wątróbki.
  8. Dokładnie oczyść, umyj i osusz mięso. Oprósz je delikatnie w mące i w przyprawach i delikatnie podsmaż.
  9. Następnie wyciągnij i podawaj ze wcześniej przygotowanym sosem.
  10. Całość przystrój miętą.

Zobacz też: Wątróbka wieprzowa. Jak ją przygotować? Zapomnij o jabłku, ten owoc smakuje dużo lepiej

Więcej o: