Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych
Grzane piwo z jajkiem? Wielu osobom może wydawać się czymś niezwykle dziwnym. Tymczasem grzane piwo z żółtkiem to nie tylko smakowity napój rozgrzewający, ale okazuje się, że zawiera wiele składników cennych dla naszego zdrowia. Czym się charakteryzuje grzaniec na bazie piwa z jajkiem? Piwo posiada właściwości przeciwzapalne, ponadto od lat znany jest jego wpływ na prawidłową pracę nerek. Jest źródłem witamin z grupy B, mających pozytywny wpływ na układ nerwowy oraz minerałów, wspomagających układ kostny człowieka. Mimo pozytywnego wpływu na zdrowie nie należy zapominać jednak, że jest to napój alkoholowy i powinien być spożywany z umiarem. Jakie jeszcze składniki grzańca wykazują właściwości prozdrowotne? Żółtko jest skarbnicą cennych witamin i minerałów. Zawiera witaminy z grupy D, E i K, ponadto w jego składzie znajdziemy żelazo, magnez, wapń, potas. Miód z kolei znany jest ze swoich właściwości antybakteryjnych, detoksykujących oraz wspomagających metabolizm komórkowy. Imbir, goździki i cynamon działają rozgrzewająco i przeciwwirusowo.
Grzane piwo z żółtkiem na przeziębienie to skuteczne rozwiązanie wspomagające walkę organizmu z chorobą. Zastanawiasz się, jakie składniki wybrać, aby zintensyfikować jego działanie? Jaki rodzaj piwa będzie najlepszy do przygotowania grzańca? Spieszymy z odpowiedzią. Grzaniec jest rodzajem napoju, który może być przygotowany w zasadzie z każdego rodzaju piwa. W zależności od gustu i upodobań smakowych możemy wykorzystać do jego przygotowania ulubione piwo i nie ma w zasadzie żadnych ograniczeń. Sugerujemy jednak, aby do przygotowania grzańca wybrać piwo jasne, neutralne w smaku, najlepiej niepasteryzowane. Dlaczego? Zawsze możemy je doprawić według uznania np. goździkami czy cynamonem, zaś neutralny smak piwa sprawi, że nie będzie ono przesycone różnymi smakami i unikniemy efektu "przekombinowania". A co z miodem? Każdy rodzaj miodu posiada cenne właściwości dla naszego organizmu, ale w zależności od tego, jaki rodzaj miodu zastosujemy, uzyskamy różny efekt. Jak to wygląda w praktyce? Jeżeli jesteśmy chorzy i zależy nam na wzmocnieniu organizmu pod kątem walki z bakteriami, to powinniśmy sięgnąć po miód gryczany, ponieważ charakteryzuje się on wysoką antybiotycznością. Cechą charakterystyczną miodu lipowego, jest z kolei silne działanie rozgrzewające, dlatego warto go wybrać, jeśli organizm musi się "wypocić".
Przepis na grzane piwo z jajkiem jest prosty. Przygotujesz je w kilkanaście minut. Składniki, jakich będziesz potrzebować, to:
Przelej piwo do garnka, w którym będziesz przygotowywać grzańca i dodaj przyprawy. Powoli podgrzewaj piwo na niewielkim ogniu, pilnując, aby nie doprowadzić do wrzenia. Piwo ma się podgrzać, ale nie zagotować. W osobnej miseczce przygotuj kogel-mogel: żółtka ucieraj z cukrem do czasu jego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy będzie już gotowy, delikatnie dodaj go do podgrzanego piwa. Podgrzej jeszcze przez chwilę i zdejmij z ognia. Gdy piwo nieco przestygnie, dodaj miód. Dodając miód do gorących cieczy, należy pamiętać, że zachowuje on swoje właściwości w temperaturze nie większej niż ok. 40 stopni. To bardzo ważne, jeżeli chcemy wykorzystać jego prozdrowotne działanie. Napój należy spożywać bezpośrednio po przygotowaniu, gdy jest jeszcze gorący.
Piwo z żółtkiem jest napojem wspomagającymi walkę z przeziębieniem, przy tym ma duże walory smakowe, dlatego jest propozycją chętnie wybieraną, gdy na zewnątrz deszcz i plucha. Nie jest to jednak napój dla wszystkich. Nie powinny go spożywać dzieci, ponieważ proces podgrzewania piwa jest zbyt krótki i nie sprawi, że cały alkohol będzie w stanie wyparować. Ponadto wystrzegać się go powinny kobiety w ciąży. Wiele osób uważa, że smaczny grzaniec może być wykonany na bazie piwa bezalkoholowego, ale w zasadzie każde piwo ma w swoim składzie alkohol, chociażby w minimalnej ilości, nieprzekraczającej 0,5%. Naukowcy są zgodni co do tego, że alkoholu nie można spożywać w ciąży w żadnej, nawet najmniejszej ilości, dlatego należy się go wystrzegać.
Zobacz też: Zdrowe grillowanie - zapomnij o polewaniu rusztu piwem i nakłuwaniu mięsa. Obalamy mity żywieniowe