Ile moczyć śledzie, aby były delikatne i kruche, a przy tym nie straciły smaku? Okazuje się, że wcale nie długo

"Ile moczyć śledzie, aby były odpowiednio delikatne i kruche, a przy tym zachowały odpowiednio słony smak?". To pytanie zadaje sobie wiele osób, zwłaszcza zaczynających swoją przygodę z gotowaniem. Zapoznaj się z naszymi radami i zostań mistrzem w przygotowywaniu idealnych śledzi.

Moczenie śledzi — właściwie, po co się to robi?

Ile moczyć śledzie? Po co właściwie to robić? Moczenie śledzi to bardzo ważny proces poprzedzający ich dalszą obróbkę, dlatego nie należy go pomijać. Warto również pamiętać o tym, że moczenie śledzi może trwać nawet kilka dni, dlatego nie jest to ryba odpowiednia do kupienia na ostatnią chwilę. Aby właściwie ją przyrządzić, trzeba wygospodarować odpowiednią ilość czasu. Dlaczego warto sięgać po śledzie w każdym wydaniu? Śledź to ryba pełna drogocennych wartości odżywczych. Jej mięso jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, wspomagających układ krążenia człowieka, ponadto zawiera dużo witaminy D, chroniącej przed osteoporozą. W jej składzie znajdują się także witaminy z grupy B oraz jod i fosfor, niezbędne dla naszego organizmu. Mięso tej ryby jest bardzo słone, dlatego przed przygotowaniem potrawy należy je odpowiednio wymoczyć. Proces moczenia pomoże w usunięciu nadmiaru soli, ale też zneutralizuje charakterystyczny zapach ryby oraz sprawi, że stanie się ona bardziej krucha i smaczniejsza. Długość moczenia zależy od sposobu wcześniejszej konserwacji ryby.

Ile czasu moczyć śledzie z beczki?

Zastanawiasz się, ile czasu moczyć śledzie z beczki? Aby odpowiedzieć na to pytanie, przyjrzyjmy się samemu procesowi konserwowania ryby w beczkach. Okazuje się, że śledzie są poddawane soleniu jeszcze na kutrach rybackich, bezpośrednio po złowieniu. Ma to na celu zakonserwowanie ryby, która ze względu na bardzo dużą zawartość wody w organizmie, jest podatna na psucie. Śledzie są układane w beczkach i każda warstwa zasypywana solą. Stężenie solanki jest bardzo wysokie, ale dzięki temu ryby pozostają zdatne do spożycia przez długi czas. Jak można sobie wyobrazić, stopień ich zasolenia jest bardzo wysoki. W związku z tym wymagają one długiego moczenia, zanim będziemy mogli zabrać się za przygotowanie potrawy z ich udziałem. Ile czasu moczyć śledzie z beczki? Minimalnie jeden dzień, ale może się okazać, że będzie to niewystarczający czas. Niektórzy uważają, że proces moczenia powinien być dłuższy i wynieść nawet do czterech dni.

Zobacz wideo Śledzie po japońsku

Ile trzeba moczyć śledzie "a'la matias"?

Ile trzeba moczyć śledzie "a'la matias"? Czym właściwie one są? Matiasy to nazwa, która nie odnosi się do rodzaju ryby, ale jej wieku. Matiasami określamy ryby młode, które nie odbyły jeszcze tarła. Ich mięso jest znacznie mniej słone niż dorosłego osobnika, ale też szybciej się psuje. Matiasy konserwuje się w zalewie o niewielkim stopniu zasolenia, stąd nie ma konieczności moczenia ich przed podaniem. Zdobycie prawdziwego matiasa jest jednak nie lada wyzwaniem. W sklepach i na straganach są one praktycznie niedostępne. Powszechne za to są filety "a'la matias". Czym się różnią? Śledzie "a'la matias" to w rzeczywistości osobnik dorosły, około dwuletni, który odbył już tarło. Od matiasa różni go także barwa mięsa. Mięso matiasa jest koloru różowego, natomiast dorosłej ryby — białego. Śledzie "a'la matias" są powszechnie dostępne w sklepach i to z nich najczęściej przygotowujemy swoje potrawy. Jak długo powinny być moczone przed podaniem? Ze względu na konserwowanie ich w solance o znacznie mniejszym stężeniu niż ryby w beczkach, wystarczy moczyć filety w wodzie przez ok. 1-2 godziny. Po tym czasie powinny być już gotowe do spożycia, ale wszystko zależy od upodobań i indywidualnej oceny.

Ile moczyć śledzie w mleku?

Ile moczyć śledzie w mleku? Choć najpowszechniejszą metodą moczenia śledzi jest moczenie w wodzie, to istnieją także inne sposoby na pozbycie się nadmiaru soli z ryby. Filety można zanurzyć także w mleku. Mleko nadaje mięsu delikatności, ponadto moczenie w mleku sprawi, że śledzie będą gotowe do dalszej obróbki w znacznie krótszym czasie. Śledzie w mleku moczymy przez ok. godzinę — chodzi oczywiście o filety, które z łatwością kupimy w sklepach i na straganach, zwłaszcza w okresie przedświątecznym, czyli wspomniane wcześniej "a'la matiasy". Jeżeli mamy dostęp do śledzi z beczki, to jak pamiętamy, mięso takiej ryby jest znacznie bardziej słone, ze względu na większe stężenie solanki, w której śledzie są przechowywane przed sprzedażą. W takim przypadku moczenie w mleku powinno zająć kilka godzin. Swoich zwolenników ma także metoda moczenia śledzi w produktach pochodzących od mleka tj. w maślance bądź kefirze. Bardziej odważni decydują się nawet na moczenie śledzi w piwie! Może warto spróbować?

Zobacz też: Śledzie według receptury Magdy Gessler. Sekretem aromatu jest odpowiednio przygotowany sos

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.