Kiszenie kapusty w beczce lub słoikach. Poznaj sprawdzone przepisy na bombę witaminową!

Kiszenie kapusty nie jest trudne. Poradzą sobie z tym zarówno początkujący jak i nieco bardziej zaawansowani. Kiszona kapusta to dodatek, który można określić mianem superfood. Posiada bowiem ogrom zalet prozdrowotnych.

Jak kisić kapustę? Kiszenie kapusty – przepis babci. Kapusta wychodzi pyszna! 

Jak kisić kapustę? Z pomocą przychodzą nam babcine przepisy. Kiszona kapusta domowej roboty to doskonała baza zimowych surówek, bigosów czy zup. W okresie zimowym, kiedy brakuje nam witamin ze świeżych owoców i warzyw, warto wzbogacić swoje menu o kiszonki. Poniżej prosty przepis na kiszoną kapustę

Kapusta kiszona – przepis krok po kroku. Kiszenie kapusty w słoikach 

  • 3,75 kg poszatkowanej białej kapusty 
  • 0,25 kg startej na wiórki marchewki 
  • 80 g soli kamiennej 

Wykonanie:  

  1. Oczyść kapustę. Pozbądź się wierzchni liści.  
  2. Kapustę umyj i poszatkuj.  
  3. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce.  
  4. Dołóż sól,  
  5. Wymieszaj dokładnie,  
  6. Przejdź do gniecenia kapusty. Możesz wykonać to za pomocą tłuczka. Możesz wykonać to także rękami.  
  7. Ugniataj do czasu, aż kapusta puści sok.  
  8. Włóż kapustę do wyparzonych i suchych słoików.  
  9. Wypełnij słoiki do ¾ wysokości.  
  10. Zakręć słoiki delikatnie.  
  11. Postaw słoiki w ciepłym miejscu na około 7-10 dni. W zależności od pory roku i temperatury.  
  12. Kiedy kapusta będzie gotowa odstaw ją do chłodnego miejsca. Na przykład piwniczki.  
Zobacz wideo Kapusta po azjatycku

Ile soli do kiszenia kapusty – jaka ilość soli będzie dobra na kilogram kapusty?  

''Ile soli do kiszenia kapusty''? - z tym pytaniem zmaga się wiele osób, zwłaszcza gdy przygotowują kiszoną kapustę po raz pierwszy. Dlatego też przychodzimy z pomocą. Przyjmuje się, że na 1 kg kapusty należy dodać 1 łyżkę soli. Najlepiej używać soli kłodawskiej, himalajskiej bądź do przetworów.  

Beczka do kiszenia kapusty - jaką kupić?  

Beczka do kiszenia kapusty to przydatny gadżet, jeśli zamierzamy cyklicznie robić kiszonki dla siebie i domowników. Beczka zdecydowanie ułatwia proces kiszenia. Na rynku możemy znaleźć różne modele, zarówno jeżeli chodzi o rozmiar jak i materiał. Najbardziej powszechne są te wykonane z drewna. Innym popularnym rozwiązaniem są beczki plastikowe. 

Przepis na kapustę kiszoną w beczce: 

Składniki: 

  • Około 20 kg poszatkowanej kapusty 
  • Liście laurowe 
  • Kminek 
  • Około 3 kg startej marchewki 
  • Ziele angielskie 
  • Pieprz 
  • Nasiona jałowca 
  • Koper suszony 
  • Bazylia suszona 
  • 40 dag soli  

Wykonanie:  

  1. Mieszamy ze sobą wcześniej przygotowaną kapustę oraz marchew. Zasypujemy solą. Całość mieszamy. Ubijamy i odstawiamy na kilka godzin – aby puściła sok.  
  2. Później umieszczamy ją w beczce. Dodajemy przyprawy.  
  3. Wszystko mieszamy i ubijamy ubijakiem. Musimy pamiętać o zachowaniu miejsca w beczce. Poprzez fermentację, powstaje dużo soku.  
  4. Beczkę odstawiamy w ciepłe miejsce. Delikatnie przykrywamy.  
  5. Ubijamy następnego dnia.  
  6. Zakrywamy, obciążamy.  
  7. Po kilku dniach zamykamy i wstawiamy do piwnicy.

Zobacz też: Zupa z młodej kapusty to rarytas od mojej babci! Nie zapomnij o tym składniku, inaczej zupa nie zyska smaku

Więcej o:
Copyright © Agora SA