Jak kisić kapustę? Kiszenie kapusty – przepis babci. Kapusta wychodzi pyszna!
Jak kisić kapustę? Z pomocą przychodzą nam babcine przepisy. Kiszona kapusta domowej roboty to doskonała baza zimowych surówek, bigosów czy zup. W okresie zimowym, kiedy brakuje nam witamin ze świeżych owoców i warzyw, warto wzbogacić swoje menu o kiszonki. Poniżej prosty przepis na kiszoną kapustę.
Kapusta kiszona – przepis krok po kroku. Kiszenie kapusty w słoikach
- 3,75 kg poszatkowanej białej kapusty
- 0,25 kg startej na wiórki marchewki
- 80 g soli kamiennej
Wykonanie:
- Oczyść kapustę. Pozbądź się wierzchni liści.
- Kapustę umyj i poszatkuj.
- Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
- Dołóż sól,
- Wymieszaj dokładnie,
- Przejdź do gniecenia kapusty. Możesz wykonać to za pomocą tłuczka. Możesz wykonać to także rękami.
- Ugniataj do czasu, aż kapusta puści sok.
- Włóż kapustę do wyparzonych i suchych słoików.
- Wypełnij słoiki do ¾ wysokości.
- Zakręć słoiki delikatnie.
- Postaw słoiki w ciepłym miejscu na około 7-10 dni. W zależności od pory roku i temperatury.
- Kiedy kapusta będzie gotowa odstaw ją do chłodnego miejsca. Na przykład piwniczki.
Zobacz wideo
Kapusta po azjatycku
Ile soli do kiszenia kapusty – jaka ilość soli będzie dobra na kilogram kapusty?
''Ile soli do kiszenia kapusty''? - z tym pytaniem zmaga się wiele osób, zwłaszcza gdy przygotowują kiszoną kapustę po raz pierwszy. Dlatego też przychodzimy z pomocą. Przyjmuje się, że na 1 kg kapusty należy dodać 1 łyżkę soli. Najlepiej używać soli kłodawskiej, himalajskiej bądź do przetworów.
Beczka do kiszenia kapusty - jaką kupić?
Beczka do kiszenia kapusty to przydatny gadżet, jeśli zamierzamy cyklicznie robić kiszonki dla siebie i domowników. Beczka zdecydowanie ułatwia proces kiszenia. Na rynku możemy znaleźć różne modele, zarówno jeżeli chodzi o rozmiar jak i materiał. Najbardziej powszechne są te wykonane z drewna. Innym popularnym rozwiązaniem są beczki plastikowe.
Przepis na kapustę kiszoną w beczce:
Składniki:
- Około 20 kg poszatkowanej kapusty
- Liście laurowe
- Kminek
- Około 3 kg startej marchewki
- Ziele angielskie
- Pieprz
- Nasiona jałowca
- Koper suszony
- Bazylia suszona
- 40 dag soli
Wykonanie:
- Mieszamy ze sobą wcześniej przygotowaną kapustę oraz marchew. Zasypujemy solą. Całość mieszamy. Ubijamy i odstawiamy na kilka godzin – aby puściła sok.
- Później umieszczamy ją w beczce. Dodajemy przyprawy.
- Wszystko mieszamy i ubijamy ubijakiem. Musimy pamiętać o zachowaniu miejsca w beczce. Poprzez fermentację, powstaje dużo soku.
- Beczkę odstawiamy w ciepłe miejsce. Delikatnie przykrywamy.
- Ubijamy następnego dnia.
- Zakrywamy, obciążamy.
- Po kilku dniach zamykamy i wstawiamy do piwnicy.
Zobacz też: Zupa z młodej kapusty to rarytas od mojej babci! Nie zapomnij o tym składniku, inaczej zupa nie zyska smaku