Ciasto drożdżowe nie takie straszne jak je malują. Sprawdź co zrobić, aby pięknie wyrosło

Ciasto drożdżowe dla wielu osób wydaje się nieosiągalnym celem. Pączki, strucle, śląskie kołacze, aż w końcu drożdżówki - wszystko to, a nawet znacznie więcej powstaje dzięki ciastu na bazie drożdży. Co zrobić, aby ciasto drożdżowe wyrosło i było wyjątkowo puszyste.

Ciasto drożdżowe z kruszonką – proste i pyszne

Ciasto drożdżowe to wyjątkowo dobra baza do wielu wypieków - nie tylko tych słodkich, ale także wytrawnych. Wiele osób obawia się jednak jego przygotowania. Tymczasem ciasto drożdżowe to bardzo prosty wyrób, do którego potrzeba bardzo niewiele, by uzyskać bardzo wiele. Podstawowo do jego przygotowania potrzebne są:

  • mąka,
  • cukier,
  • sól,
  • woda lub mleko,
  • jaja 
  • drożdże.

Świeże lub suszone drożdże w wyniku fermentacji przetwarzają cukier, czyli węglowodany na etanol i dwutlenek węgla. W efekcie tej reakcji w cieście powstają pęcherzyki powietrza, które sprawiają, że zwiększa ono objętość nawet trzykrotnie. Każdy kucharz ma własną miarę drożdży w stosunku do ilości mąki, jednak można przyjąć, że waga drożdży standardowo powinna stanowić 1/10 wagi mąki użytej w przepisie. Kolejną zasadą jest, by zapewnić rosnącemu ciastu odpowiednie warunki, a więc pozostawić je w misce przykryte ściereczką na czas od jednej do trzech godzin. Ciasto musi być w suchym i ciepłym miejscu brz przeciągów i zmian temperatur.

A co pasuje do ciasta drożdżowego na słodko? Ciasto drożdżowe z kruszonką, lukrem, pudrem, bezą, owocami, serem, makiem czy czekoladą. Właściwie każda słodycz, jaką sobie wymarzysz. Poniżej kilka propozycji prostych przepisów na słodkie wypieki z ciasta drożdżowego, które być może Cię zainspirują.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami: przepis na sezonowy przysmak do kawy

Ciasto drożdżowe ze śliwkami idealnie nadaje się do kawy w letnio-jesienne popołudnia. Jednak nie ma co sugerować się porami roku, czy świętami, kiedy w danej chwili mamy ochotę na konkretną słodycz.

Składniki: 600 g mąki pszennej, 200 ml ciepłego mleka, 100 g cukru pudru lub drobnego cukru, 6 jajek, 100 g masła, 50 g świeżych drożdży lub 25 g suchych, 350 g śliwek węgierek, na kruszonkę: 100 g mąki pszennej, 70 g cukru, 60 g zimnego masła

Przygotowanie:

  • Przygotuj rozczyn – do miseczki rozkrusz drożdże, wsyp łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, a następnie wlej mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw na około pół godziny w ciepłe miejsce. Rozczyn powinien powiększyć się 4-5 razy. Nie przestrasz się, jeśli wypłynie poza krawędzie miski, to znaczy, że świetnie poradził sobie z zadaniem.
  • Do osobnej miski wbij 3 jajka i dodatkowo oddzielone jeszcze 3 żółtka. Dodaj cukier i zmiksuj całość na gładką masę.
  • Do kolejnej miski wsyp mąkę i rozgarnij ją na boki tworząc wgłębienie. Do powstałej dziury wlej wyrośnięty rozczyn. Mąkę z boków zagarniaj do środka i całość mieszaj dokładnie z rozczynem. Powoli dolewaj masę z jajek i cukru i mieszam przy użyciu miksera.
  • Zmiksowane ciasto wyrabiaj dalej rękami. Stopniowo dodawaj roztopione masło i rozprowadzaj je równomiernie w cieście.
  • Ciasto drożdżowe odstawić przykryte ściereczką na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
  • W międzyczasie wyrób ciasto na kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier, a następnie dodaj masło pokrojone w drobną kostkę. Wszystko rozcieraj palcami tak, by powstawały drobne kawałeczki masy. Następnie połącz wszystko w jedną pasę.
  • Nagrzej piekarnik do 180°C (góra/dół). Na blaszce wysmarowanej masłem rozłóż równomiernie wyrośnięte ciasto drożdżowe. Na górze ułóż pokrojone w plastry lub kawałi śliwki i rozkrusz ciasto na kruszonkę. Przygotowane ciasto pozostaw jeszcze przed pieczeniem na około 15-20 minut, by mogło jeszcze nieco podrosnąć. Piecz przez 35-40 minut.

Ciasto drożdżowe z kruszonką: przepis na wersję jabłkową 

Ciasto drożdżowe z kruszonką to pewna alternatywa dla szarlotki. W porównaniu do tego smakołyku, to ciasto jest zwarte i łatwiej można zjeść je ręką. I choć właściwie cały proces przebiega tak samo, jak w przypadku ciasta drożdżowego ze śliwkami, na wszelki wypadek podajemy przepis.

Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Ciasto drożdżowe z jabłkami. Przygotujesz je bez trudu

Ciasto drożdżowe z jabłkami jest wyjątkowo łatwym i szybkim w przygotowaniu wypiekiem. Oto składniki, których będziesz potrzebować: 

  • 600 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego (nie gorącego) mleka
  • 100 g drobnego cukru
  • 6 jajek rozmiar M
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 350 g obranych jabłek

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 60 g zimnego masła

Przygotowanie:

  • Przygotuj rozczyn – do miseczki rozkrusz drożdże, wsyp łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, a następnie wlej mleko. Dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw na około pół godziny z ciepłe miejsce. 
  • Do osobnej miski wbij 3 jajka i dodatkowo oddzielone jeszcze 3 żółtka. Dodaj cukier i zmiksuj całość na gładką masę.
  • Do kolejnej miski wsyp mąkę i rozgarnij ją na boki tworząc wgłębienie. Do powstałego wgłębienia  wlej wyrośnięty rozczyn. Mąkę z boków zagarniaj do środka i całość mieszaj dokładnie z rozczynem. Powoli dolewaj masę z jajek i cukru i mieszaj przy użyciu miksera.
  • Zmiksowane ciasto wyrabiaj dalej rękami. Stopniowo dodawaj roztopione masło i rozprowadzaj je równomiernie.
  • Gotowe ciasto drożdżowe odstawić przykryte ściereczką na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
  • W międzyczasie wyrób ciasto na kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier, a następnie dodaj masło pokrojone w drobną kostkę. Wszystko rozcieraj palcami tak, by powstawały drobne kawałeczki masy. 
  • Nagrzej piekarnik do 180°C góra/dół. Na blaszce do pieczenia lub wysmarowanej masłem rozłóż równomiernie wyrośnięte ciasto drożdżowe. Na górze ułóż pokrojone w plastry lub kawałki jabłka i rozkrusz ciasto na kruszonkę. Przygotowane ciasto pozostaw jeszcze przed pieczeniem na około 15-20 minut, by mogło jeszcze nieco podrosnąć. Ciasto drożdżowe z jabłkami piecz przez 35-40 minut.
Ciasto z rabarbarem to dla większości z nas smak dzieciństwa.
Ciasto z rabarbarem to dla większości z nas smak dzieciństwa. zdjęcie ilustracyjne, Pixabay

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania? Niestety, ten typ ciasta wymaga nieco pracy

Ciasto drożdżowe wymaga czasu. Robisz zaczyn, czekasz, robisz ciasto, czekasz. Masz już wstawić ciasto do piekarnika, ale znowu musisz czekać. Czy istnieje wiec ciasto drożdżowe bez wyrabiania? Tak! Choć w zasadzie również potrzebuje ono czasu na wyrośnięcie. O ile bez tego się nie obejdzie, to możesz skrócić swój czas pracy nad ciastową masą. Choć do ciasta drożdżowego przylgnęła teoria, że to właśnie długie wyrabianie sprawia, że jest ono tak pulchne i puszyste, to sprytni cukiernicy opracowali sposób, dzięki któremu będzie ono właśnie takie, kiedy składniki ułożysz na nim warstwami.

  • Przygotuj dużą miskę, na dnie której pokrusz drożdże. Posyp je równo cukrem.
  • Roztrzep jajka widelcem lub zmiksuj i wylej do miski jako kolejną warstwę.
  • Na jajka równomiernie wylej olej, a następnie ciepłe, ale nie gorące mleko.
  • Na samej górze rozprowadź przesypaną przez sito mąkę i dodaj szczyptę soli. Tak przygotowane ciasto odstaw przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 3 godziny.

W tym czasie drożdże same zajmą się całą sprawą. Po upływie trzech godzin przemieszaj wszystko w misce, a następnie przelej na blachę do pieczenia, wyłóż ulubione owoce i posyp kruszonką. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania może mieć rzadszą konsystencję, ale nie musisz się tym przejmować. W piekarniku zbije się w puszystą całość.

Ciasto drożdżowe z truskawkami. W sam raz na letni deser

Truskawki w połączeniu z ciastem drożdżowym to mówiąc bez ogródek "niebo w gębie". Ta kompozycja świetnie sprawdzi się w formie bułeczek drożdżowych lub ciasteczek. Samo ciasto drożdżowe z truskawkami możesz przygotować według powyższych przepisów, zmieniając jedynie śliwki i jabłka na te soczyste, czerwone owoce. Pamiętaj o tym, aby przygotowując zaczyn korzystać z mleka lub wody ciepłej, ale nie gorącej. W innym wypadku zaczyn się nie uda i ciasto nie wyrośnie.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, czyli nieco słodyczy z nutą cierpkości

Sezon na rabarbar zaczyna się wraz z początkiem wiosny. To idealna pora, by uczcić ją zielono przystrojonym deserem. Z rabarbaru jadalne są tak zwane ogonki liściowe, które u nas klasyfikowane są jako warzywo, a w USA jako owoc. Jego cierpki smak idealnie łaczy się z syropem cukrowym. Dla ułatwienia zajmiemy się przepisem na ciasto drożdżowe z rabarbarem z dżemem lub konfiturą z rabarbaru.

Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Ciasto z rabarbarem i kruszonką pixabay.com

Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem

Nadal oczywiście możesz trzymać się powyższych przepisów i według nich przygotować ciasto drożdżowe lub drożdżówki z rabarbarem. My jednak zamiast klasycznego ciasta drożdżowego z rabarbarem zaproponujemy rogaliki drożdżowe z rabarbarem.

Składniki: 500 g mąki pszennej, 50 g cukru pudru lub drobnego cukru, duże jajko, 125 g masła w temperaturze pokojowej, 125 g mleka w temperaturze pokojowej, 20 g świeżych drożdży, szczypta soli, 250 g konfitury rabarbarowej

Dodatkowo: jajko do posmarowania rogalików

Przygotowanie:

  • Przygotuj rozczyn - dokładnie tak samo jak we wcześniejszych recepturach.
  • W osobnej miseczce ubij jajko i żółtko na krem.
  • W dużej misce wymieszaj mąkę z resztą cukru i odrobiną soli. W mieszance zrób dołek i powoli wlewaj do niego zaczyn. Podsypuj mąką i wymieszaj całość. Dodaj resztę mleka i zmiksowane jajka i ponownie wymieszaj całość, a następnie wyrabiaj rękami dokładając stopniowo masło pokrojone w kostkę.
  • Odstaw ciasto przykryte ściereczką na około godzinę do wyrośnięcia. Miejsce, w którym będzie rosło musi być suche, ciepłe.
  • Rozgrzej piekarnik do 150°C (góra/dół).
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość około centymetra. Wycinaj z niego kwadraty lub jeśli wolisz, trójkąty. Nakładaj po łyżce konfitury rabarbarowej i zwijaj ciasto w rogaliki. Układaj rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przed pieczeniem posmaruj wierzch rogalików roztrzepanym jajkiem i pozostaw je jeszcze na około 15 minut, by mogły dodatkową chwilę podrosnąć. Ciasto drożdżowe z rabarbarem piecz przez 15-18 minut. Po wyciągnięciu posyp je cukrem pudrem.

Ciasto drożdżowe z serem, czyli przysmak jak u babci

Ciasto drożdżowe z serem albo drożdżówki z serem to dla wielu smak pamiętany z dzieciństwa. Puszyste, mięciutkie, wilgotne i pachnące. Przepis w większości nie będzie różnił się od pozostałych, ale trzeba dodatkowo odpowiednio przygotować ser twarogowy. 

Składniki:

Ciasto: 400 g mąki pszennej, 190 ml ciepłego mleka, 100 g cukru pudru lub drobnego cukru, jajko, 70 g masła w temperaturze pokojowej, 40 g świeżych drożdży, 5 g soli, 5 g aromatu waniliowego

Masa serowa: 300 g sera półtłustego, żółtko, 5 g cukru, 16 g cukru wanilinowego, odrobina aromatu waniliowego

Kruszonka: 60 g mąki, 40 g masła, 50 g cukru pudru

Dodatkowo: białko jaja

Przygotowanie:

  • Przygotuj rozczyn.
  • Do dużej miski wsyp suche składniki. Zrób w nich zagłębienie i powoli wlewaj do niego rozczyn, zasypując po trochę rozgarniętą mąką. Dodaj żółtka i pozostałe składniki, a na końcu masło pokrojone w kostkę. Wszystko mieszaj i ugniataj rękami na jednolitą masę. Gotowe ciasto odstaw przykryte ściereczką do ciepłego miejsca na około godzinę.
  • W międzyczasie przygotuj masę serową na ciasto drożdżowe z serem oraz kruszonkę.
  • Do miski włóż ser, wsyp cukier, cukier wanilinowy, aromat i dodaj żółtko. Wszystkie składniki połącz przy pomocy miksera.
  • W osobnej miseczce wymieszaj suche składniki na kruszonkę. Dodaj masło i ugnieć na kruchą masę.
  • Nagrzej piekarnik do 170°C (góra/dół).
  • Po wyrośnięciu ciasta, na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj je na kształt prostokąta. Nałóż na placek masę serową i zwiń ciasto w roladę.
  • Posmaruj blaszkę do pieczenia masłem lub wyłóż papierem do pieczenia i ułuż w niej roladę. Całość posyp kruszonką i przed pieczeniem odstaw przykrytą ściereczką na jeszcze około 15 minut. Ciasto drożdżowe z serem piecz przez 50-60 minut.

Zobacz też: Czeski przysmak w delikatnym wydaniu. Polskie gospodynie robią go podobnie, ale ten smak to inna bajka

Więcej o: