Grzyby niejadalne z gąbką nie pojawiają się tak często. Przez to stanowią one spore zagrożenie dla zbieraczy. Jednym z pierwszych grzybów niejadalnych posiadających gąbkę jest między innymi goryczak żółciowy. Potocznie określa się go jako grzyb z różową gąbką.
Goryczak żółciowy. Zdjęcie ilustracyjne Autorstwa bernd gliwa - Praca własna, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1172731
Goryczak występuje pod sosnami i świerkami. Nóżka posiada charakterystyczny oliwkowo-brązowy kolor. Goryczak żółciowy nie jest grzybem trującym, jednak przez swój bardzo gorzki smak zepsuje każdą potrawę.
Borowik grubotrzonowy (gorzkoborowik żółtopory) nazywany jest powszechnie wścieklakiem.
Borowik grubotrzonowy. Zdjęcie ilustracyjne Autorstwa LukeEmski - Praca własna, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81591697
Grzyby rosną w lasach liściastych. Dolna część grzyba jest czerwona, żółta ku górze. Miąższ ma kremowy kolor, który pod wpływem naciśnięcia zielenieje.
Borowik ponury (modroborowik ponury) określany potocznie jako siniak. Grzyby tego typu występują w lasach liściastych. Nóżka grzyba jest żółta. Kapelusz ma kremowy lub brunatnozielony kolor.
Borowik ponury. Zdjęcie ilustracyjne Autorstwa George Chernilevsky - Praca własna, Domena publiczna, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15412662
Surowy borowik ponury jest grzybem trującym, po długim gotowaniu (min. 25 minut) może być spożywany.
Grzyb najczęściej występuje pod bukami i dębami. Górna część jest żółta, a dolna – krwista (stąd też nazwa). Grzyb jest silnie trujący. Na szczęście nie pojawia się on często w polskich lasach.
Borowik purpurowy. Zdjęcie ilustracyjne Autorstwa Archenzo - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5310540
Borowik szatański zwany inaczej krwistym ma charakterystyczny czerwony kolor. Zazwyczaj znajduje się w obrębie buków, dębów, grabów. Grzyb nie bez powodu zapracował sobie na taką nazwę. Jest niezwykle trujący.
Borowik szatański. Zdjęcie ilustracyjne Autorstwa Photo by Archenzo. Northern Apennine Mountains (Appennino piacentino). - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=332645
Atlas grzybów jadalnych to niezbędnik, każdego grzybiarza. Zwłaszcza jeżeli nie mamy dostatecznego doświadczenia. Na szczęście w dzisiejszych czasach możemy skorzystać z wielu narzędzi, które będą bardzo pomocne. Atlas grzybów możemy mieć w formie aplikacji na telefonie, co jest bardzo dużym ułatwieniem, podczas zbioru. Możliwość posłużenia się zdjęciami, pozwoli nam uniknąć wielu błędów. Dla osób, które wolą tradycyjną opcję, polecane są klasyczne atlasy książkowe.
Zatrucie grzybami może objawiać się w różnorodny sposób. Symptomy mogą pojawiać się już po kilkunastu minutach lub po kilku dniach. Wszystko jest uwarunkowane od konkretnego grzyba oraz ilości, jaka została spożyta.
Do najczęściej występujących objawów zatrucia grzybami zaliczamy:
Jeżeli zauważmy powyższe objawy po zjedzeniu grzybów u siebie lub u bliskich powinniśmy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.
Zobacz też: Grzyby mun. Odrobina Azji w Twojej kuchni