Nie wyrzucaj warzyw z rosołu! Lepiej zrób z nich drugie danie [GOTOWE POMYSŁY]

Warzywa nadają rosołowi intensywnego smaku, jednak po jego ugotowaniu nie są nam już potrzebne. Zamiast jednak spisywać je na straty, przygotujmy z nich kolejne potrawy. Do czego nadają się warzywa z wywaru? Oto kilka propozycji.

Przepisów na wykorzystanie warzyw z rosołu jest naprawdę dużo, jednak największą popularnością wciąż cieszy się sałatka jarzynowa. Oczywiście, jest to bardzo proste i smaczne rozwiązanie, ale warto wypróbować również inne sposoby na warzywa z wywaru. Te dania z pewnością przypadną wam do gustu.

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Co z warzywami z rosołu? Zrób z nich frytki

Warzywa z rosołu doskonale nadają się na farsz do krokietów lub pierogów. Do jego przygotowania potrzebujemy także mięsa z rosołu oraz kilku łyżek wywaru. Wystarczy pokroić mięso na małe kawałki, warzywa posiekać nożem, a całość przyprawić do smaku.

Ciekawym pomysłem na wykorzystanie warzyw z rosołu są też frytki warzywne. Wystarczy, że pokrojone warzywa obtoczymy w oliwie z oliwek wymieszanej z przyprawami, a następnie wstawimy na kilka-kilkanaście minut do piekarnika.

Innym sposobem na wykorzystanie warzyw z rosołu jest wegański pasztet. Do jego przyrządzenia potrzebujemy nie tylko warzyw, ale również pół szklanki ugotowanej ciecierzycy, pół szklanki płatków owsianych oraz kilka suszonych pomidorów. Wymienione składniki należy zblendować razem, a następnie przyprawić do smaku i dodać odrobinę oleju. Tak przygotowany pasztet wystarczy włożyć do piekarnika na około 50 minut i piec w temperaturze 180 stopni.

Co jeszcze przygotować z warzyw z rosołu? Np. pyszne smarowidło do kanapek

Z warzyw z wywaru przygotujemy również pyszne pasty kanapkowe. Wystarczy zblendować warzywa, dodać do nich przyprawy oraz pokrojone pomidory i gotowe! Pasty kanapkowe to świetny pomysł na szybkie i pożywne śniadanie.

Warzywa z rosołu wykorzystamy także do takich dań, jak np. gulasz z warzyw i kurczaka, zapiekany ryż z warzywami czy jajeczne muffiny. Pamiętajmy o tym, że każde rozwiązanie będzie lepsze niż wyrzucenie warzyw do kosza na śmieci. Ponowne wykorzystanie warzyw z rosołu to nie tylko oszczędność dla naszego portfela, ale również dbałość o to, by nie marnować niepotrzebnie jedzenia.

Więcej o:
Copyright © Agora SA