Jeśli chcemy uniknąć marnowania żywności, warto wiedzieć, jak w poprawny sposób ją przechowywać. W dobie tak wysokiej inflacji każdy stara się oszczędzać jak może. Okazuje się, że istnieje prosty sposób, który pozwoli przedłużyć świeżość naszego pieczywa. Wystarczy włożyć do woreczka jedną rzecz.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Przechowywanie żywności nie wydaje się być niczym skomplikowanym. Wystarczy produkty pochować do szafek czy lodówki i załatwione, prawda? Jednak okazuje się, że jest kilka domowych sztuczek, które pozwolą na zachowanie produktom świeżości przez znacznie dłuższy czas. Jeden z tych trików sprawi, że nasze pieczywo będzie zdatne do spożycia nie przez kilka dni, a przez około trzy tygodnie. Wystarczy trzymać w opakowaniu wraz z chlebem jeden produkt. Tym magicznym składnikiem jest nic innego jak seler naciowy. Wystarczy kawałek tego warzywa wsadzić do woreczka z chlebem i cieszyć się długim okresem świeżości. Gałązka selera naciowego będzie oddawała pieczywu wilgoć, co nie pozwoli mu stać się suchym - jak zapewniają zwolennicy tej metody, dodatkowo będzie wolne od pleśni. W podobny sposób działają również przekrojony ziemniak i jabłko.
Innym sposobem na zachowanie świeżości pieczywa przez długi czas jest mrożenie go. Do tego najlepiej nada się pieczywo dobrej jakości robione na naturalnym zakwasie. Chleby i bułki robione wyłącznie na drożdżach często po rozmrożeniu kruszeją i bywają niesmaczne. Powinniśmy mrozić je od razu po kupnie, by po rozmrożeniu smakowało jak najlepiej - powinniśmy jednak uważać, by przed zamrożeniem był on w pełni ostygnięty. Aby zamrozić chleb lub bułki należy je szczelnie opakować i mocno związać, by odciąć napływ powietrza. Dobrze jest też porcjować pieczywo przed zamrożeniem. Da nam to możliwość odmrażania tylko takiej ilości kromek, jakiej potrzebujemy. W celu rozmrożenia pieczywa można wyciągnąć je z zamrażalnika i poczekać, aż samo rozmrozi się w temperaturze pokojowej, a następnie podgrzewać w piekarniku przez 10-15 min w temp. 175 stopni Celsjusza. Drugim sposobem jest wsadzenie go od razu po wyciągnięciu z zamrażalnika do piekarnika.