Dieta IF, czyli Intermittent Fasting, to sposób odżywiania opierający się na zastosowaniu postu przerywanego w ciągu doby. Oznacza to, że w ciągu dnia możemy spożywać posiłki przez osiem godzin. Ważne jest jednak to, aby zadbać o zróżnicowaną dietę, która pozwoli nam dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Poleca się, aby posiłki były spożywane maksymalnie do godziny 16. Oczywiście jeżeli nasz rytm dnia jest nieco inny – wystarczy dostosować godziny do potrzeb. W pozostałych 16 godzinach możemy przyjmować płyny, zwłaszcza wodę i zioła. Dieta IF często jest łączona z dietą ketogeniczną.
Efekty post przerywany są niezwykle pozytywne. Dieta IF znakomicie poprawia stan zdrowia w wielu aspektach. Polecany jest głównie w przypadku osób zmagających się z nadwagą, insulinooporścią, problemami związanymi z jelitami czy metabolizmem. Poniżej kilka przykładowych korzyści wynikających ze stosowania postu. Oto i one:
Pamiętaj, że w przypadku występowania chorób każdą dietę należy skonsultować najpierw z lekarzem.
O diecie 8/16 można napisać wiele dobrego. Trzeba mieć jednak na uwadze, że nie każdy może przejść na tego typu sposób żywienia. Kto zatem powinien go unikać? Mowa tu głównie o kobietach w ciąży, osoby zmagające się z ciężkim przebiegiem cukrzycy, dzieciach i młodzieży do 18. roku życia, a także osobach w podeszłym wieku, lub które zmagają się z ciężkimi chorobami. O wskazaniu do diety powinien zadecydować lekarz lub dietetyk. Nie powinniśmy przechodzić na nią na własną rękę, a przed podjęciem ostatecznej decyzji, należy wykonać badania, które wykluczą ewentualne przeciwwskazania.
Przykładowy jadłospis ketogeniczny:
Jajecznica keto:
Składniki:
Wykonanie:
Łosoś z awokado
Składniki:
Wykonanie:
Śledzie z czerwoną cebulą i serem
Składniki:
Wykonanie:
Zobacz też: Azjatycki rarytas idealnym produktem dla emerytów. Wyznacznikiem jest nie tylko smak, ale i wartości