Okno żywieniowe - czym jest? Co to jest dieta IF? Jakie są zalety?

Okno żywieniowe to sposób odżywiania opierający się na czasowym spożywaniu posiłków. Dieta 8/16 oznacza tyle, że dana osoba spożywa posiłki tylko przez 8 godzin w ciągu doby. Dowiedz się, jakie korzyści daje nam post przerywany.

Dieta IF – czym jest i dla kogo jest przeznaczona? Post przerywany – zasady podstawowe

Dieta IF, czyli Intermittent Fasting, to sposób odżywiania opierający się na zastosowaniu postu przerywanego w ciągu doby. Oznacza to, że w ciągu dnia możemy spożywać posiłki przez osiem godzin. Ważne jest jednak to, aby zadbać o zróżnicowaną dietę, która pozwoli nam dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Poleca się, aby posiłki były spożywane maksymalnie do godziny 16. Oczywiście jeżeli nasz rytm dnia jest nieco inny – wystarczy dostosować godziny do potrzeb. W pozostałych 16 godzinach możemy przyjmować płyny, zwłaszcza wodę i zioła. Dieta IF często jest łączona z dietą ketogeniczną.

Post przerywany – efekty, w czym pomoże nam dieta?

Efekty post przerywany są niezwykle pozytywne. Dieta IF znakomicie poprawia stan zdrowia w wielu aspektach. Polecany jest głównie w przypadku osób zmagających się z nadwagą, insulinooporścią, problemami związanymi z jelitami czy metabolizmem. Poniżej kilka przykładowych korzyści wynikających ze stosowania postu. Oto i one:

  • poprawa parametrów lipidogramu
  • wyrównanie stężenia glukozy i insuliny
  • redukcja masy ciała
  • poprawa wartości BMI
  • zmiana poziomu tkanki tłuszczowej
  • większa ilość energii
  • poprawa jakości snu
  • jaśniejszy umysł
  • lepsza sprawność, koncentracja
  • wyrównanie poziomu cholesterolu
  • poprawa wyglądu skóry
  • lepszy stan psychiczny 
  • lepsza organizacja w ciągu dnia
  • większa odporność organizmu

Pamiętaj, że w przypadku występowania chorób każdą dietę należy skonsultować najpierw z lekarzem. 

Zobacz wideo Szadkowska: Wegetarian przybywa w Polsce i na świecie

Dieta 8/18 – kto powinien go unikać?

O diecie 8/16 można napisać wiele dobrego. Trzeba mieć jednak na uwadze, że nie każdy może przejść na tego typu sposób żywienia. Kto zatem powinien go unikać? Mowa tu głównie o kobietach w ciąży, osoby zmagające się z ciężkim przebiegiem cukrzycy, dzieciach i młodzieży do 18. roku życia, a także osobach w podeszłym wieku, lub które zmagają się z ciężkimi chorobami. O wskazaniu do diety powinien zadecydować lekarz lub dietetyk. Nie powinniśmy przechodzić na nią na własną rękę, a przed podjęciem ostatecznej decyzji, należy wykonać badania, które wykluczą ewentualne przeciwwskazania.

Przykładowy jadłospis ketogeniczny:

Jajecznica keto:

Składniki:

  • 4-5 jaj
  • 100 g boczku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypior
  • sól, pieprz – do smaku

Wykonanie:

  1. Szczypior umyj i posiekaj.
  2. Cebule obierz i posiekaj.
  3. Jajka roztłucz i wymieszaj z przyprawami.
  4. Umieść masło na patelni.
  5. Rozgrzej. Dodaj cebulę. Chwilę podsmaż i dodaj pokrojony boczek.
  6. W razie konieczności zmniejsz ogień.
  7. Dodaj jajka. Usmaż. Dodaj posiekany szczypior.

Łosoś z awokado

Składniki:

  • około 250 g łososia wędzonego
  • 1 awokado
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki majonezu

Wykonanie:

  1. Awokado, umyj, przekrój i pozbądź się pestki.
  2. Pokrój rybę i awokado na mniejsze kawałki.
  3. Dodaj majonez i przyprawy.
  4. Całość wymieszaj.

Śledzie z czerwoną cebulą i serem

Składniki:

  • około 400 g śledzi
  • około 150-200 g sera żółtego
  • około 100 g cebuli czerwonej
  • około pół szklanki śmietanki 30- procentowej
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
  • 200 g ogórków kiszonych
  • 5 żółtek
  • 100 ml majonezu

Wykonanie:

  1. Śledzie zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin. Później odsącz i pokrój w kostkę.
  2. Jajka ugotuj, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
  3. Cebulę i ogórki obierz i pokrój w kostkę.
  4. Dodaj przyprawy, majonez, śmietankę.
  5. Ser – zetrzyj na tarce, dodaj do całości.
  6. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Zobacz też: Azjatycki rarytas idealnym produktem dla emerytów. Wyznacznikiem jest nie tylko smak, ale i wartości

Więcej o:
Copyright © Agora SA