Truskawki. Właściwości owoców uważanych za jeden z największych letnich skarbów

Truskawki i ich właściwości idealnie wspomagają proces odchudzania. Nie bez powodu należą do jednych z najczęściej spożywanych owoców na całym świecie. Są nie tylko smaczne i ładnie wyglądają, ale też posiadają wiele wartości odżywczych, które dostarczają organizmowi odpowiednich witamin. Na co jeszcze pomagają truskawki? Sprawdź koniecznie.

Właściwości truskawki – jedzenie truskawek korzystnie wpływa na nasz wygląd

Truskawki i ich właściwości dla naszego organizmu są wprost nieocenione. Właściwości truskawki, jak się okazuje, świetnie wpływają na wygląd naszej skóry. Zawierają one kwas salicylowy, który wspomaga proces złuszczania się naskórka, a dzięki temu łatwiej można pozbyć się wągrów czy trądzika, a cera staje się jasna. Truskawki można także stosować na włosy jako maseczkę, która nie tylko sprawi, że włosy będą lśniły, ale też będą łatwiejsze w rozczesywaniu. Nie można jednak zapominać o zdrowotnych i leczniczych właściwościach tych pysznych owoców. Truskawki zawierają mało kalorii, a dodatkowo w ich składzie znajdują się pektyny, które pomagają przy pracy jelit. Bardzo często ich spożywanie jest polecane w trakcie procesu odchudzania. Warto wspomnieć także o tym, że truskawki są moczopędne, co pozytywnie wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn, pomagają również pozbyć się wody zatrzymanej w organizmie, a dzięki temu łatwiej pozbyć się zbędnych kilogramów. Bardzo często truskawki poleca się także osobom, które narzekają na problemy ze stawami oraz obniżają poziom cholesterolu i pozytywnie wpływają na nasze serce. 

Truskawki: kcal. Ile właściwie mają kalorii truskawki? 

Truskawki – ile mają kalorii? W nieco ponad 100 gramach truskawek znajduje się zaledwie 32 kcal! Jakie jeszcze wartości odżywcze posiadają? Owoce truskawek są bogate w błonnik, kwas foliowy, potas oraz witaminę C. Wszystkie te składniki zbawiennie wpływają na nasz organizm. W 166 gramach świeżych truskawek znajdziemy masę niezbędnych i potrzebnych nam wartości odżywczych takich jak:

  • witamina C – 97,60 mg
  • magnez – 22 mg
  • woda – 91%
  • witamina K – 3,7 mg 
  • białko – 1,11 g
  • potas – 254 mg
  • żelazo – 0,68 mg
  • węglowodany – 12,75 g
  • fosfor – 40 mg
  • błonnik – 3,30 g
  • wapń – 27 mg 

TruskawkiTruskawki Fot. Pexels / Jessica Lewis Creative

Truskawki: właściwości i przeciwwskazania. Kto nie powinien jeść truskawek?

Truskawki – jakie są ich właściwości i przeciwwskazania? Mimo że truskawki to owoce bardzo zdrowe należy pamiętać, że jednak nie każdy powinien je spożywać. Dlaczego? Truskawki, choć nie każdy o tym wie, są owocami o dość dużym potencjale alergizującym, co oznacza, że wiele osób po ich spożyciu dostaje alergii. Istnieje jeszcze kilka innych, istotnych przeciwwskazań, na które warto zwrócić uwagę, zanim zjemy truskawki.

  • Problemy z układem pokarmowym – truskawki zawierają kwasy organiczne, więc osoby zmagające się z refluksem nie powinny spożywać tych owoców. Także osoby, które cierpią na choroby i zapalenie jelit powinny ostrożnie podejść do tematu jedzenia truskawek, ponieważ zawarte w nich małe pestki podrażniają jelita. Bezpieczniej dla organizmu spożywać truskawki np. w formie koktajlu.
  • Planowane operacje – istotne jest, aby na 2 tygodnie przed zaplanowanym zabiegiem nie jeść truskawek w dużej ilości. Dlaczego? Ponieważ owoce truskawek zjedzone w bardzo dużych ilościach mogą wpłynąć na proces krzepnięcia krwi. 
  • Zbyt wysoki poziom potasu – w 100 g truskawek znajduje się około 153 mg potasu. Osoby, które zmagają się z hiperkaliemią, nie powinny z tego powodu jeść dużo truskawek. Zbyt wysoki poziom potasu we krwi może doprowadzić do uszkodzenia nerek i zaburzeń pracy serca.
  • Uchyłki jelita grubego – dieta dla osób z tą chorobą zdecydowanie zabrania jedzenia truskawek. Ze względu na drobne i małe pestki, które mogłyby dostać się do uchyłku i spowodować zapalenie w tym obszarze. 
Zobacz wideo Truskawka to tak naprawdę poziomka! I na dodatek... ananasowa

Liście truskawki: właściwości lecznicze rośliny

Liście truskawki to często pomijany element, który warto wykorzystać w domowej apteczce. Jakie są właściwości liści truskawki?

  • wzmacniają układ sercowo-naczyniowy,
  • wzmacniają obronę immunologiczną i służą w profilaktyce chorób wirusowych,
  • poprawiają produkcję insuliny,
  • poprawiają stan włosów i skóry,
  • łagodzą obrzęki,
  • pozytywnie wpływają na zdrowie paznokci i tkanki kostnej,
  • pomagają w stanach zapalnych,
  • służą w profilaktyce miażdżycy,
  • zatrzymują krwawienie,
  • poprawiają funkcjonowanie żołądka i jelit.

Lecznicze właściwości liści truskawek najczęściej wykorzystuje się w medycynie tradycyjnej. 

Truskawki: przepis na chłodzący i orzeźwiający napój. W sam raz na upalne dni

Truskawki: oto przepis i składniki na pyszny napój, który można podać całej rodzinie.

Składniki: lód, 2 łyżki miodu, 300 g truskawek, 500 ml zimnej wody mineralnej, sok z cytryny, listki z gałązki mięty

Przygotowanie:

  1. Truskawki płuczemy, odrywamy szypułki i wkładamy do pojemnika blendera.
  2. Dodajemy sok z cytryny, miętę oraz miód, oraz  tyle wody, aby dało się zmiksować owoce.
  3. Zmiksowany mus wlewamy do dzbanka, dodajemy resztę wody oraz lód i mieszamy. Całość dekorujemy świeżą miętą i plastrem cytryny.

Zobacz też: Lemoniada na zimę do słoików. Użyj sezonowych pyszności, a wakacje będą trwały cały rok

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.