Wiemy, do czego służy dolna szuflada piekarnika. Eksperci wyjaśniają, jak właściwie z niej korzystać

Niektóre sprzę dodatkowe funkcje, których nie do końca wiemy, jak używać. Przykładem może być dolna szuflada w piekarniku. Eksperci tłumaczą, że mogą mieć one, aż trzy różne zastosowania. Można ją dobrać w zależności od naszych potrzeb.

Podczas kupowania nowego sprzętu niewiele osób decyduje się przeczytać załączoną do niego instrukcje obsługi. Nic więc dziwnego, że nie wiemy, do czego służą niektóre dodatkowe funkcje w naszych urządzeniach. Jedną z nich jest dolna szuflada przy pierniku. Okazuje się, że mogą mieć one aż trzy różne zastosowania, w zależności od rodzaju posiadanego piekarnika, wielkości szuflady oraz marki i modelu. 

Zobacz wideo Jak zaoszczędzić prąd, piekąc w piekarniku i zmywając w zmywarce?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stornie głównej Gazeta.pl

Do czego służą szuflady pod piekarnikiem? Mogą mieć aż trzy różne zastosowania

Na portalu yahoo!life pojawił się artykuł, w którym reporterzy porozmawiali z profesjonalnymi szefami kuchni i ekspertami od urządzeń, by ci wyjaśnili, do czego służy dolna szuflada piekarnika, jak rozpoznać, która jest nasza i jak prawidłowo z niej korzystać, aby móc wybrać najlepszy sprzęt kuchenny podczas zakupów

Pierwszą z nich jest szuflada do podgrzewania/wzrostu. Jest jedną z najłatwiejszych do zidentyfikowania szuflad, ponieważ często znajdują się na niej elementy sterujące, wraz z resztą przycisków piekarnika lub kuchenki. Jak wyjaśnia Rosie Elliot, która jest szefową kuchni i twórczynią przepisów, sprawdzi się ona do kilku rzeczy. Jak mówi, przede wszystkim służy ona do utrzymywania ciepła dań, dopóki nie będziemy chcieli ich podać. Można jej użyć również do szybkiego wyrośnięcia ciasta podczas pieczenia chleba, albo do podgrzania talerzy przed podaniem, by potrawa dłużej zachowywała ciepło

Dwa pozostałe typy szuflad pod piekarnikiem. Przechowywania i miejsce na bojler

Drugim zastosowaniem może być szuflada na bojler. Czasami podczas przyglądania się urządzeniu nie możemy go zlokalizować, jak mówi były właściciel restauracji i obecny dyrektor generalny Restaurant Clicks, Brian Nagele, może się on znajdować właśnie w dolnej szufladzie. Tak jak w przypadku szuflady do podgrzewania, należy na panelu sterowania lub w szufladzie poszukać przycisku szuflady dla bojlerów. W razie wątpliwości można zajrzeć do szuflady, aby sprawdzić, czy jest tam ruszt i taca ociekowa. W przypadku tych szuflad ważne jest, aby nie przechowywać niczego w środku, gdy nie są używane, ponieważ może to uszkodzić wewnętrzne elementy grzejne, stwarzając zagrożenie dla bezpieczeństwa, jeśli nie jesteśmy świadomi uszkodzenia podczas włączania.

Ostatnią opcją może być po prostu szuflada do przechowywania, która jest cóż po prostu szufladą. Nie będą one miały żadnych elementów sterujących ani elementów grzejnych w środku i zazwyczaj będą miały takie samo wnętrze jak każda inna szuflada w naszej kuchni. Z tego powodu jest to świetna przestrzeń do przechowywania patelni i przyborów potrzebnych do pieczenia i smażenia. Przechowując rzeczy w tej szufladzie, powinniśmy uważać, by nie wsadzić tam nic, co może się stopić jak plastikowe deski lub przybory kuchenne, ponieważ ciepło z piekarnika na górze może nadal nieco ogrzać szufladę i nie jest to warte ryzyka.

Więcej o: