Mączniak prawdziwy to poważna choroba grzybowa, która atakuje wiele gatunków roślin. Jej charakterystycznym objawem jest biały nalot na liściach. Z początku jest on bardzo delikatny i występuje tylko miejscami, jednak z czasem zaczyna się rozprzestrzeniać.
Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wiele roślin jest narażonych na atak mączniaka. Należą do nich między innymi: róże, floksy wiechowate oraz różne gatunki warzyw i owoców, takie jak: ogórki, marchew, jabłka, agrest czy truskawki. W walce z mączniakiem może pomóc nam wiele dostępnych w sklepach środków chemicznych. Niestety nie zawsze warto po nie sięgać. Chemiczne opryski stosowane w ogrodzie, mogą zatruć pożyteczne owady, lub pryskając je na rośliny jadalne, mogą wniknąć w nie, a następnie trafią na nasz stół. Dlatego takie środki należy stosować tylko i wyłącznie w ostateczności. Jeżeli ta choroba grzybowa dotknęła twoje rośliny, sięgnij najpierw po naturalne metody jej zwalczania.
Choć wiele osób wątpi w naturalne metody wali z chorobami roślin, to warto je wypróbować. Odpowiedni dobór preparatów ekologicznych oraz użycie ich w odpowiedni sposób mogą skutecznie pomóc w walce m.in. z mączniakiem. W pozbyciu się tego szkodnika może pomóc nam wywar na bazie roślin. Możemy go przygotować ze skrzypu roślinnego. Do wykonania będziemy potrzebować:
Aby wykonać roztwór, należy wrzucić do garnka rośliny i wodę, a następnie gotować przez ok. 30 minut. Następnie trzeba rozcieńczyć gotowy wywar w stosunku 1:4, czyli jedna porcja wywaru na cztery porcje wody. Gotowym preparatem przelewamy do butelki z atomizerem i pryskamy zainfekowane rośliny. Najlepiej robić to raz w tygodniu, aby na dobre pozbyć się mączniaka.
Aby rośliny nie były dotykane mączniakiem, warto przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim należy: