Sezon truskawkowe jest w szczycie, jednak nie potrwa on długo. Coraz więcej osób zaczyna więc się zastanawiać, w jaki sposób najlepiej jest zamrozić truskawki, tak, by nie zrobiła się z nich jedna wielka kula zlepionych owoców. Istnieje na to szybki i sprawdzony sposób, którego stosowanie na pewno ułatwi nam życie.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Podczas zajadania się soczystymi truskawkami w pełni sezonu część osób zastanawia się, jak prawidłowo je zamrozić, by się nimi objadać przed długi czas. Wystarczy stosować kilka wskazówek, by mieć pewność, że robimy to dobrze. Stosowanie ich z pewnością ułatwi ich późniejsze odmrażanie. Wystarczy przestrzegać tej instrukcji:
Jeśli jednak nie przepadamy za mrożonymi owocami, możemy zrobić z truskawek przetwory. Nie można źle wybrać, decydując się na zrobienie dżemu truskawkowego. Naturalny dżem z tych owoców jest bardzo gęsty, a truskawki zazwyczaj gotuje się w całości. Długie gotowanie sprawia, że truskawki ciemnieją, a dżem gęstnieje i nabiera aromatu. Jeśli chcemy go przygotować, będziemy potrzebować: 2 kilogramów truskawek, 500 gram cukru, 2 cytryny, 30 gram masła i słoiki. Truskawki myjemy pod bieżącą wodą i usuwamy szypułki. Wkładamy je do dużego i szerokiego garnka, dodajemy cukier i masło. Następnie dodajemy wyciśnięty sok z dwóch cytryn. Garnek wstawiamy na palnik i ustawiamy średnia moc. Kiedy owoce zaczną puszczać sok i się gotować, mieszamy je i zmniejszamy moc palnika. Nasz dżem powinien się podgrzewać przez około sześć godzin, pamiętając, by co godzinę zamieszać. Kiedy woda już kompletnie odparuje, objętość owoców i płynu w garnku znacznie maleje. Owoce robią się bardzo gęste i ciemne. Dżem przelewamy do słoików, pamiętając, by zostawić około centymetra wolnego miejsca. Słoiki kładziemy do góry dnem na około pół godziny, a później pasteryzujemy.