Wiemy, jak powinno się poprawnie mrozić truskawki. Wystarczy kilka kilka minut, by zatrzymać smak lata

Truskawki są jednym z najczęściej kupowanych owoców w Polsce. Uwielbiamy je za ich słodycz i aromat. Niestety sezon na te owoce nie trwa cały rok, więc szukamy sposobów, by jak najdłużej cieszyć się tym smakiem. Na szczęście istnieją sposoby, które nam w tym pomogą.

Sezon truskawkowe jest w szczycie, jednak nie potrwa on długo. Coraz więcej osób zaczyna więc się zastanawiać, w jaki sposób najlepiej jest zamrozić truskawki, tak, by nie zrobiła się z nich jedna wielka kula zlepionych owoców. Istnieje na to szybki i sprawdzony sposób, którego stosowanie na pewno ułatwi nam życie.

Zobacz wideo Plama z truskawek na ubraniu? Podpowiemy, jak ją usunąć

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Mrożenie truskawek - sprawdzony sposób. Dzięki temu łatwiej je będzie rozmrażać

Podczas zajadania się soczystymi truskawkami w pełni sezonu część osób zastanawia się, jak prawidłowo je zamrozić, by się nimi objadać przed długi czas. Wystarczy stosować kilka wskazówek, by mieć pewność, że robimy to dobrze. Stosowanie ich z pewnością ułatwi ich późniejsze odmrażanie. Wystarczy przestrzegać tej instrukcji:

  • Usuń szypułki z każdej truskawki;
  • Pod bieżącą zimną wodą umyj owoce;
  • Dokładnie osusz je ręcznikiem papierowym;
  • Ułóż truskawki na desce lub tacce, tak, aby żaden owoc nie sklejał się ze sobą;
  • Włóż do zamrażalnika na pięć godzin;
  • Po tym czasie wyciągnij truskawki;
  • Uderz deską kilka razy o stół, aż wszystkie owoce odpadną;
  • Przesyp je do woreczków z klipsem i gotowe.

Dżem truskawkowy, przepis, który zachwyci. Domowy przetwór, który przypomni smak lata

Jeśli jednak nie przepadamy za mrożonymi owocami, możemy zrobić z truskawek przetwory. Nie można źle wybrać, decydując się na zrobienie dżemu truskawkowego. Naturalny dżem z tych owoców jest bardzo gęsty, a truskawki zazwyczaj gotuje się w całości. Długie gotowanie sprawia, że truskawki ciemnieją, a dżem gęstnieje i nabiera aromatu. Jeśli chcemy go przygotować, będziemy potrzebować: 2 kilogramów truskawek, 500 gram cukru, 2 cytryny, 30 gram masła i słoiki. Truskawki myjemy pod bieżącą wodą i usuwamy szypułki. Wkładamy je do dużego i szerokiego garnka, dodajemy cukier i masło. Następnie dodajemy wyciśnięty sok z dwóch cytryn. Garnek wstawiamy na palnik i ustawiamy średnia moc. Kiedy owoce zaczną puszczać sok i się gotować, mieszamy je i zmniejszamy moc palnika. Nasz dżem powinien się podgrzewać przez około sześć godzin, pamiętając, by co godzinę zamieszać. Kiedy woda już kompletnie odparuje, objętość owoców i płynu w garnku znacznie maleje. Owoce robią się bardzo gęste i ciemne. Dżem przelewamy do słoików, pamiętając, by zostawić około centymetra wolnego miejsca. Słoiki kładziemy do góry dnem na około pół godziny, a później pasteryzujemy. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.