Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Czy warto używać jej w kuchni?

Zastanawiasz się, gdzie wyrzucić folię aluminiową? Segregacja śmieci jest bardzo ważną kwestią. Sprawdź, czy używanie folii spożywczej w kuchni to dobry pomysł.

Gdzie wyrzucić folię aluminiową? I jak ją właściwie używać?

Gdzie wyrzucić folię aluminiową po jej użyciu? To pytanie, które pojawia się w kuchni dosyć często. Dobrze jest przy tym wiedzieć, jak ją właściwie stosować. Powstaje w wyniku walcowania dużych płyt aluminium, które zamieniają się w cieniutkie arkusze. Mają one dwie strony: błyszczącą i matową. Ta pierwsza utrzymuje ciepło potrawy, natomiast druga je pochłania. Jeśli więc podgrzewamy jakąś potrawę, to strona błyszcząca powinna być do wewnątrz. Produkt ten nadaje się również do tego, by przedłużać świeżość przechowywanych potraw. W tym celu wystarczy zawinąć produkt błyszczącą stroną na zewnątrz. Dzięki temu potrawa nie będzie się nagrzewać. Warto jednak ograniczyć stosowanie wielofunkcyjnej folii w kuchni i to nie tylko ze względu na środowisko naturalne. Niestety badania pokazują, że aluminium zawarte w niej przedostaje się do potraw, a tym samym do naszego organizmu. Zawiera ona również inne szkodliwe substancje jak bisfenol A. Wydziela się z niej również glin, którego zawartość w diecie powinna być ograniczona, ponieważ może być przyczyną rozwoju wielu chorób między innymi Alzheimera. Glin może również być przyczyną niektórych schorzeń jelit.

Folia aluminiowa a segregacja śmieci

No dobrze - ale co, gdy już zostanie zużyta folia aluminiowa? Powszechna segregacja śmieci sprawia, że należy się jej pozbyć we właściwym miejscu, czyli wyrzucić do odpowiedniego kontenera. Jak wynika z procesu jej produkcji, ale i samej nazwy, jest ona zrobiona z metalu w postaci aluminium. Dlatego też zużyta folia aluminiowa powinna zostać wyrzucona do kontenera na tworzywa sztuczne i metale. Są to kubły na śmieci w kolorze żółtym.

Zobacz wideo Co się dzieje z naszymi śmieciami? Gazeta.pl z wizytą w sortowni BYŚ

Gdzie wyrzucać folię spożywczą? Czy jej użycie w kuchni to dobry pomysł?

Folia spożywcza stretch jest stosowana w kuchni równie często. Używa się jej głównie do pakowania żywności, co ma pomóc w zachowaniu świeżości owiniętych nią produktów. Czasem zabezpieczone są nią również miski czy garnki z jedzeniem, które wstawia się do lodówki. Tymczasem jest to tworzywo sztuczne, które co do zasadny nie jest przyjazne środowisku. Nie jest ona jednak szkodliwa dla człowieka, gdy pakowane są w nią potrawy.

Gdzie wyrzucać folię spożywczą stretch? Taka folia jest wykonana z tworzywa sztucznego, powinna być zatem wyrzucona do kontenerów na tworzywa sztuczne i metale.

Gdzie wyrzucamy folię aluminiową? Jak ograniczyć jej wpływ na środowisko naturalne?

Zawsze warto brać pod uwagę inne możliwości wykorzystania już częściowo zużytego produktu. W tym wypadku mowa o folii aluminiowej. Tam, gdzie wyrzucamy folię aluminiową, czyli do kontenera na odpady z tworzyw sztucznych i metali, powinny trafić fragmenty nienadające się kompletnie do żadnego wykorzystania. W ten sposób ograniczony również wpływ odpadów na środowisko naturalne. Warto więc przyjrzeć się teoretycznie zużytym fragmentem folii aluminiowej i zdecydować, czy da się ją jeszcze jakoś wykorzystać. Może np. można odciąć z niej mniejsze fragmenty, które nadadzą się do nakrycia niewielkich pojemników, kubków, szklanek, w których znajdują się potrawy chowane do lodówki. Kulką z takiej folii aluminiowej można wyczyścić grill. Można również ją wykorzystać do utworzenia odpowiedniej tarczy słonecznej, która będzie odbijać promienie słońca i stworzy pewnego rodzaju inkubator dla roślin.

Zobacz też: Jak segregować śmieci? Warto sobie pomóc w sprytny sposób

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.